Hvornår føder man?

Hvornår føder man?

Det ville helt sikkert være herligt at kunne sætte et kryds i sin kalender og vide, at på lige nøjagtigt dén dato ville fødslen gå i gang. Men det er desværre umuligt at spå om, hvornår en fødsel kommer til at ske. Kun hvis du skal føde ved planlagt kejsersnit, kan man vide, hvornår du har dit barn i armene.

Du har måske allerede fået en terminsdato fra din læge eller jordemoder, men selvom terminsdatoen giver en idé om, hvornår man forventer, at fødslen finder sted, kan man desværre ikke helt regne med den.

LÆS OGSÅ: Guide til graviditetsmassage

En normal fødsel begynder med veer, eller at vandet går. Fødslen finder typisk sted mellem 37. og 42. graviditetsuge – altså 37+0 og 41+6.

Hvis ikke man har født efter 42. graviditetsuge, vil man sætte fødslen i gang på sygehuset.

Udregn din terminsdato for at få en ide om fødselstidspunktet

Terminen er den dato, hvor den gravide er præcis 40 uger henne i sin graviditet.

Det er langt fra en sikkerhed, at terminsdatoen også bliver barnets fødselsdag, for det er sjældent fødslen finder sted på den eksakte dato. En stor del af gravide vil dog føde ganske tæt på terminsdatoen, hvorfor den kan fungerer fint som en indikator for fødselstidspunktet.

LÆS OGSÅ: Hvilke undersøgelser skal jeg igennem som gravid?

Hvis ikke din læge eller jordemoder allerede har udregnet en terminsdato for dig, kan du gøre det med vores terminsberegner her.

De fleste føder til tiden

Når man taler om at føde til tiden, mener man mellem graviditetsuge 37+0 og 41+6.

88% af alle gravide føder indenfor dette tidsrum og føder derfor til tiden. Kigger vi nærmere på de gravide, som føder til tiden, fordeler fødselstidspunktet sig således:

  • 6% føder i uge 37
  • 15% føder i uge 38
  • 22% føder i uge 39
  • 27% føder i uge 40
  • 18% føder i uge 41

De fleste føder altså i ugen for deres terminsdato, hvorfor det ikke er helt forkert at tage udgangspunkt i denne. Husk dog på – som det fremgår at tallene ovenfor – at datoen kun er vejledende.

Få babyer fødes for tidligt

Føder du tidligere end uge 37, er der tale om en tidlig fødsel.

LÆS OGSÅ: Hvor mange uger er man gravid?

Det er ikke altid problemfrit at føde for tidligt, da baby ikke er helt færdig med den nødvendige udvikling. I mange tilfælde vel et for tidligt født barn derfor have brug for hjælp på sygehuset.

Typisk vil det tidligt fødte barn få lagt iv-drop, få hjælp til vejtrækningen og i det hele taget blive overvåget nøje.

Kilder:

  • Sundhed.dk
  • Babyinstituttet.dk
  • Rigshospitalet.dk