Igangsætning af fødsel – hvad kan sætte fødslen i gang?

Igangsætning af fødsel - hvad kan sætte fødslen i gang?

Har du rundet din terminsdato og er du klar til at føde, kan det være frustrerende, hvis ikke kroppen sætter gang i fødslen. Så hvad gør man? Kan man gøre noget, for at sætte fødslen i gang? Det undersøger vi i denne artikel!

Det er ikke unormalt, at man i slutningen af graviditeten kan blive en smule utålmodig. Nu har man gået gravid i omkring 9 måneder og er sikkert klar til at få klaret fødslen, så man ikke længere skal bekymre sig om den del og så man – vigtigst af alt, naturligvis – kan få sin lille baby i armene.

Men er der noget man kan gøre, hvis man gerne vil sætte fødslen i gang? Det kan du finde svar på her i artiklen.

Fødslen kan sættes i gang på sygehuset

I Danmark forsøger man at få alle børn født inden uge 42+0 i graviditeten. Går man gravid i længere tid, vil risikoen for en mindre velfungerende moderkage nemlig være større, hvilket kan gå ud over barnets sundhed.

En medicinsk eller ikke-medicinsk igangsættelse af fødslen kan tage tid og derfor tilbyder man alle gravide en igangsættelse i uge 41+5, hvis ikke barnet er født inden da.

LÆS OGSÅ: Hvornår føder man?

Man forsøger som udgangspunkt at undgå at sætte fødslen i gang, da det er bedst, at kroppen klarer det i sit eget tempo. I visse situationer kan det dog alligevel være nødvendigt. Disse situationer kan, som vi allerede har nævnt, være hvis man er gået langt over tid, eller hvis mors sundhed er på spil – fx ved svangerskabsforgiftning.

Hvad kan man selv gøre for at sætte gang i fødslen?

Efter at have researchet mulighederne for selv at sætte sin fødsel i gang, kan vi konstatere, at der findes rigtigt mange forslag.

De fleste falder indenfor den kategori, som vi kalder for husmorråd – altså råd som ikke umiddelbart har nogen videnskabelig evidens, som bekræfter, at de rent faktisk har en effekt. Det betyder dog ikke, at de ikke kan have en effekt – placebo-effekten kan eksempelvis være effektiv – men umiddelbart er der ikke meget belæg for, at de mange husmorråd rent faktisk virker.

Tag en dyb indånding og vær tålmodig

Det bedste, du kan gøre for dig selv, imens du venter på fødslen, er at være tålmodig. Vi ved, at det kan være svært, men tag en dyb indånding og fortæl dig selv, at fødslen nok skal komme til at ske før eller siden. Sker det ikke naturligt, skal de nok hjælpe dig på sygehuset, så der er ingen grund til at stresse eller være alt for utålmodig.

Måske kan det hjælpe at nyde de ting, som du kan nu, hvor baby endnu ikke er født, og som du nok desværre må vinke farvel til efterfølgende. Hyg med partneren på sofaen, sov længe, bingewatch serier på Netflix og hvad du ellers hygger dig med.

LÆS OGSÅ: Hvor længe tager en fødsel?

Husmorråd til igangsættelse af fødsel

Der er ingen garanti for, at følgende husmorråd har en effekt og bidrager til at sætte gang i fødslen. De er dog relativt simple og ufarlige, så hvis du alligevel går og venter utålmodigt på fødslen, har du sikkert masser af tid til at prøve dem af – så måske det er værd at prøve?

I det følgende finder du affiliate-links.

Hindbærblade te

Selvom der ikke umiddelbart er forskning, som kan underbygge påstanden om, at hindbærblade te kan sætte fødslen i gang, er det et råd, som ofte bliver givet til dem, som gerne vil have fødslen klaret.

Påstanden er, at teen er med til at blødgøre det væv i og omkring livmoderen, så livmoderen lettere kan åbne sig. Hvis det er korrekt, kan teen ikke blot sætte fødslen i gang, men også være med til at gøre fødslen nemmere.

Det er, som vi har nævnt tidligere, ingen beviser for at teen har eller ikke har en effekt – men da den er helt ufarlig (og smager herligt), kan det være et forsøg værd.



Køb her

Ananas

Et husmorråd lyder, at ananas kan sætte gang i fødslen, da frugten indeholder et særligt enzym, som kan påvirke kroppen i retning af en igangsættelse.

Der er dog ikke noget videnskabelig evidens for effekten af ananas.

Men ananas smager dejligt, så hvorfor ikke smutte forbi grønthandleren eller det lokale supermarked og købe en ananas eller to. Konstaterer du, at ananas ikke har nogen effekt på din fødsel, kan du glæde dig over, at det er sundt for din krop at spise frugt.

Dadler

Og så til et husmorråd, som faktisk kan bakkes op af videnskaben!

Ifølge en undersøgelse, som du kan læse her, skulle 6 dadler dagligt i de sidste 4 måneder af graviditeten øge chancen for at gå i fødsel.

Studiet viste også, at de gravide kvinder som indtog dadler, kunne forvente en kortere første fase i fødselsforløbet.

Oxytocin – kys, kram og sex

Oxytocin kaldes også for kærlighedshormonet, da det udskilles i kroppen og giver velvære i forbindelse med kys, kram og sex.

Det er også oxytocin, som får veerne i kroppen til at opstå, hvorfor dette hormon er afsindigt vigtigt, og kan være medvirkende til at sætte fødslen i gang.

Oxytocin er ikke noget, som kan købes på apoteket, men det betyder ikke, at du ikke kan få hormonet til at strømme gennem kroppen.

Du har sikkert hørt, at sex er godt, hvis fødslen skal sættes i gang – det er rigtigt, da sex og i særdeleshed orgasmer udløser det vigtige kærlighedshormon i kroppen.

Orker du ikke at have sex, kan du også onani eller stimulering af brystvorterne bidrage til frigivelsen af oxytocin, ligesom kys og kram også har en gavnlig effekt.

Motion – Gåture, løb og trappeløb

Er man højgravid, er det sjældent tiltalende at skulle bevæge sig alt for meget, og da slet ikke med høj intensitet.

Et klassisk husmorråd lyder dog, at man skal rejse sig fra sofaen og motionere. Gå lange ture og løb, når du har overskud til det.

Der er dog ikke noget videnskabeligt bevis for, at ovenstående har en effekt. Faktisk kan det være en god idé ikke at udmatte sig selv unødigt ved motion, da det kræver en masse energi at føde et barn.

Vi anbefaler derfor, at du sørger for at få slappet af i tiden op til din termin, så du har energi til fødslen.

LÆS OGSÅ: Hvornår får man menstruation efter fødslen?

Kilder:

  • Gravid.dk
  • Babyinstituttet.dk