Hvornår vender baby sig?

Hvornår vender baby sig?

For at få de bedste betingelser for en ukompliceret fødsel, skal barnet i maven ligge med hovedet nedad i maven på mor. Denne stilling kaldes for hovedstilling og er den mest naturlige stilling at befinde sig i for barnet, når fødslen nærmer sig.

Kun 3 % af alle børn ligger med hovedet opad inde i maven. Denne stilling kaldes for underkropsstilling.

De fleste baby vender sig eller har vendt sig mellem uge 30 og 32 i graviditeten. Fra uge 36 vil jordemoderen undersøge om barnet har vendt sig. Har det ikke det, vil den gravide blive tilbudt et vendingsforsøg.

Baby vender og drejer sig meget i starten

I det første stykke tid af graviditeten er der masser af plads inde i mors mave, hvilket den lille baby vælger at udnytte ved at vende rundt og skifte stilling massevis af gange.

LÆS OGSÅ: Hvornår må man have sex efter fødslen?

Med tiden bliver der dog mindre og mindre plads i livmoderen, så det bliver sværere for barnet at vende sig. De fleste babyer ender med at ligge i hovedstilling, altså med hovedet nedad, men 3 % vil ligge i underkropsstilling, altså med hovedet opad i maven på mor.

Illustrationer af Nikita Golubev

Sådan ligger baby i maven

Både i 1. og 2. trimester er det ligegyldigt, om baby vender den ene eller den anden vej. Faktisk vil de fleste babyer skiftevis benytte den ene og den anden stilling, så længe der er plads til at bevæge sig.

I 3. trimester er det dog at foretrække, hvis baby vender sig, så hovedet vender nedad.

Før uge 24-26

De fleste børn ligger diagonalt eller på tværs i livmoderen. Der er stadig en del plads til at bevæge sig og skifte stilling, så det gør barnet hyppigt.

Mellem uge 26 og 29

De fleste babyer ligger på langs i livmoderen. Nogle børn ligger med numsen nedad.

Mellem uge 30 og 32

De fleste babyer vender sig nu, så hovedet vender nedad.

Fra uge 36 

Jordemoderen vil undersøge udefra, om barnet vender den ene eller den anden vej. Hvis baby vender med hovedet opad, vil den gravide blive tilbudt et vendingsforsøg, som dog ikke er garanteret at virke.

Hvis baby ikke vender rigtigt i maven

Det er kun 3 % af alle babyer, som vender med hovedet opad inden fødslen. Der er derfor kun en lille risiko for, at det skulle ske.

Jordemoderen finder ud af, hvordan barnet vender, ved at mærke på maven. I nogle tilfælde kan det dog være svært at skelne mellem numse og hoved, hvorfor det kan være nødvendigt at mærke indefra. Det klarer jordemoderen eller lægen ved at mærke gennem skeden.

LÆS OGSÅ: Hvornår kan man se kønnet på baby?

Hvis det konstateres, at baby ikke vender med hovedet nedad, vil den gravide blive tilbudt at få foretaget et vendingsforsøg.

Sådan kan du selv forsøge at vende barnet

Hvis du har fået at vide, at baby ikke har vendt sig med hovedet nedad, kan du forsøge med en række øvelser, som kan øge chancen for, at baby vender sig i maven.

Følgende øvelser kan prøves:

1. Spil musik for barnet

Placer en lille højtaler eller en telefon ved kønsbenet og afspil musik. I nogle tilfælde kan musikken gøre, at barnet vender sig, fordi det søger efter kilden til lyden.

For at øge chancen for succes, kan du gøre dette i ca. 20 minutter dagligt.

2. Lys med en lommelygte

Ligesom lyden af musik kan få barnet til at vende sig, kan også lys fra eksempelvis en lommelygte få barnet til at reagere. Lys med en lygte på maven lige over kønsbenet og kryds fingre for, at barnet bliver nysgerrigt og søger mod lyset.

3. Ned på alle fire

Læg dig på dine albuer og knæ og løft numsen op i vejret. I denne stilling får barnet mere plads til at bevæge sig, hvilket forhåbentligt resulterer i, at barnet vender sig.

Gentag øvelsen dagligt i et kvarter til tyve minutter.

Baby kan vendes – Vendingsforsøg

Hvis det ikke er lykkedes at få vendt baby ved hjælp af ovenstående øvelser, kan en fødselslæge måske vende barnet. Det lykkes for lægen i omkring halvdelen af alle forsøg, så oddsene er ganske fine.

Vendingen foregår ved, at lægen bruger sine hænder til at skubbe barnet udefra. Forestil dig at barnet skal slå en kolbøtte inde i maven. For nogle gravide kan det føles ubehageligt, men det gør som regel ikke ondt. Hvis ubehaget bliver for meget, eller det gør ondt, kan lægen tage en pause, udskyde forsøget eller måske helt droppe det.

LÆS OGSÅ: Hvor ondt gør det at føde?

Hvis det lykkes at vende barnet, vil det blive kontrolleret efter omkring en uge, at barnet stadig vender korrekt. Hvis barnet har vendt sig tilbage, så hovedet igen vender opad, kan lægen gentage vendingsforsøget.

Fødsel ved kejsersnit

Hvis hverken tid, øvelser eller vendingsforsøg har fået baby til at vende sig rigtigt inde i livmoderen, vil sundhedspersonalet tage en snak med den gravide om mulighed for kejsersnit. Selvom barnet ikke har vendt sig, kan en almindelig vaginal fødsel stadig være på tale.

Om fødslen skal foregå vaginalt eller ved kejsersnit, vil være en beslutning, som kvinden tager i fællesskab med det sundhedsfaglige personale på sygehuset.

Kildeliste