Hvornår kan baby se?

Hvornår kan baby se?

I dette indlæg får du indsigt i, hvornår en baby er i stand til at se, og hvordan synet udvikler sig i løbet af barnets første halve leveår. 

Det er svært at svare på, hvornår en baby kan se, for det afhænger lidt af, hvad den, der stiller spørgsmålet, godtager som ‘at se kunne se’.

Eksempelvis kan en nyfødt godt se, men alt er bare rigtig, rigtig sløret og utydeligt.

Hvis du er interesseret i, hvornår en baby kan se ansigter fra nært hold, er det allerede efter to måneder. Mener du først, at en baby kan se, når synet fuldt udviklet, er svaret på spørgsmålet, at en baby kan se efter et år.

Synet udvikles ikke meget i mors mave

Synet en af de sanser, der udvikles allermindst inde i mors mave, hvilket hænger sammen med mørket derinde.

Skal synet udvikle sig, kræver det lys, og det kommer, så snart barnet kommer til verdenen.

Svært felt at undersøge

Generelt set har forskere været meget udfordret i forhold til at undersøge babyers syn og udviklingen af dette, da babyer jo ikke er i stand til at kommunikere, hvad de ser.

Ved hjælp af mange forskellige undersøgelser med divergente metoder har forskerne dog i dag en ret god idé om, hvordan en babys syn fungerer, og hvordan det udvikler sig.

LÆS OGSÅ: Hvor højt bliver mit barn?

Hvis du klikker på billedet herunder, føres du til en side, hvorpå du kan få visualiseret, hvordan man mener, at en babys syn udvikler sig i løbet af det første leveår.

Sådan udvikler synet sig

I de følgende afsnit vil vi beskrive og forklare, hvad og hvor meget en baby formentlig kan se på følgende alderstrin: nyfødt, 4 uger, 2 måneder, 4 måneder og 6 måneder.

Babys syn som nyfødt

En nyfødt baby ser ikke særligt godt. Han/hun vil kunne fornemme konturer, men alt vil være udtværet og yderst utydeligt.

Man siger, at skarpheden for en nyfødts syn er omkring 30-40 gange ringere end en voksens.

Udover bøvl med skarpheden kniber det også med evnen til at fokusere, hvilket skyldes, at de muskler, der styrer øjnenes linser, er underudviklede.

Et nyfødt barn ser derfor ekstremt dårligt – og det gælder alle afstande. Hverken det der er tæt på eller langt væk vil et nyfødt børn kunne se særligt tydeligt.

Når det kommer til farver, er en nyfødt i stand til at skelne mellem grå og så stærke farver. Det betyder, at en nyfødt kan se forskel på eksempelvis gul og grå, men at en nyfødt ikke kan se de samme farvenuancer, som vi voksne kan.

Så uskarpt er en nyfødt babys syn formentlig

Så uskarpt er babys syn formentlig efter 4 uger

Babys syn efter 4 uger

Allerede i løbet af 4 uger sker der ting og sager med synet. Skarpheden bliver bedre, og baby bliver i stand til at se former.

Det er ikke usandsynligt, at babyer på 4 uger er i stand til at ane, at der befinder sig en næse, mund og øjne i et ansigt, når ansigtet befinder sig tæt på baby.

Skarpheden på dette tidspunkt vil dog stadigvæk yderst sløj.

Babys syn efter 2 måneder

Når der er gået 2 måneder, vil der virkelig være sket noget babys evne til at fokusere, som næsten vil være lige så god som en voksens.

Ligeledes er baby efter 2 måneder blevet meget, meget bedre til at se samt adskille farver.

Der vil dog stadigvæk være nogle farvenuancer, som baby ikke vil være i stand til at skelne fra hinanden.

Så uskarpt er babys syn formentlig efter 2 måneder

Babys syn efter 4 måneder

Efter 4 måneder er baby blevet endnu bedre til at se og adskille farver. Ligeledes er skarpheden forbedret væsentligt.

En 4 måneder gammel babys syn vil på mange områder minde om en voksens. Det er dog tvivlsomt, at en babys dybdesyn vil være nær så godt som en voksens.

Dette vil sige, at en 4 måneder gammel baby vil have svært ved at vurdere, hvordan objekter befinder sig i forhold til hinanden og babyen selv.

Så (u)skarpt er babys syn formentlig efter 6 måneder

Babys syn efter 6 måneder

Når baby er 6 måneder gammel, ser han/hun faktisk ret så godt. Nogle mener, at synet på dette tidspunkt næsten er lige så godt som en voksens.

Mange forskere er dog uenige om, hvor skarpt synet for en 6 måneder gammel baby er.

LÆS OGSÅ: Hvor meget sover en baby?

Nogle mener, at en voksens syn er fire gange så skarpt, mens andre mener, at babys syn på dette alderstrin er stort set lige så skarpt som en voksens.

Dog er stort set alle forskere enige om, at det stadigvæk kniber lidt med dybdesynet for en 6 måneder gammel baby, selvom dette dog også er blevet væsentligt bedre. Umiddelbart er det dog første perfekt, når baby er omkring 1 år gammelt.

Kildeliste

  • Dr.dk
  • Peter Krøjgaard, professor i udviklingspsykologi ved Con Amore, Psykologisk Institut ved Aarhus Universitet