Er baby træt? – Tegn på træthed hos baby

Er baby træt? - Tegn på træthed hos baby

Det er ikke altid let at vide, om ens barn er træt. Særligt når de ikke selv kan sætte ord på og fortælle det, kan det være en udfordring at gennemskue hvornår guldklumpen er søvnig. Heldigvis er der en række tegn du kan holde øje med og på den måde få en ret god indikator for, om dit barn er træt. Vi præsenterer dig for de mest gængse træthedstegn hos baby. 

Træthedstegn – Tegn på træthed

Når barnet ikke kan fortælle dig at det er træt, må du bedømme barnets energiniveau på anden vis. Kropssproget lyver stort set aldrig, så hvis du holder nøje øje med dit barn, vil du relativt let kunne genkende et eller flere tegn på træthed, som fortæller dig, at det er ved at være sengetid for den lille.

De mest typiske tegn på træthed er:

 • Gab
 • Blanke, trætte eller røde øjne
 • Klør sig hyppigt i øjnene eller ved ørene
 • Pylret og har let til gråd
 • Rastløshed
 • Vil ikke være social
 • Ligger sig meget ned

Når et eller flere af ovenstående tegn er til stede, kan du være ret sikker på, at dit barn er søvnig og klar til at blive puttet.

Testvindende babyalarm 2024
 • Testvinder
  1
  Neonate Baby Monitor N65 - Er baby træt? – Tegn på træthed hos baby - Babyhelp.dk
  Neonate Babyalarm - Testvinder

  Set til 1.395 kr. På lager

  Køb hos Neonate Baby Monitor N65 hos Filur
  1.395 kr.
I samarbejde med PriceRunner. Oplysninger er vejledende.

Børn som ikke viser tegn på træthed kan sagtens være trætte

Det er ikke nødvendigvis alle børn, som kan aflæses baseret på ovenstående træthedstegn. Forklaringen kan i nogle tilfælde være, at barnet har regnet ud, at så snart det virker træt, vil det blive lagt i seng. Hvis barnet ikke gider sove, vil det gøre alt hvad det kan, for ikke at fremstå træt.

For at kompensere for sin træthed og sikre sig at du ikke fatter mistanke, kan barnet blive over-friskt. Du undrer dig måske over, hvorfor barnet pludselig farer rundt, selvom det nærmer sig sengetid og hvorfor barnet slet ikke virker træt. Det kan sagtens være fordi dit barn er snu og har regnet ud, at træthed er lig med at blive puttet, hvorfor de gør alt hvad de kan for skjule, at de er søvnige.

LÆS OGSÅ: Hvornår får baby tænder?

Lad dig derfor ikke nare af det lille geni, som stadig har brug for søvn, men som blot forsøger at tage dig ved næsen.

Tegn på at dit barn forsøger at skjule sin træthed er:

 • Barnet åbner sin øjne meget og ser overfrisk ud
 • Aktivitets- og energiniveauet stiger kraftigt hen imod sengetid

Svært at putte dit barn?

Hvis det hver eneste aften er en kamp at få puttet dit barn, er der måske plads til forbedringer i måden du griber putningen an på.

LÆS OGSÅ: Hvor langt kan baby se?

Selvom de fleste børn foretrækker at være vågne, kan du sagtens få barnet til at være med på ideen om sengetid, så længe du sørger for at gribe situationen rigtigt an. Vil du blive klogere på hvordan man putter bedst muligt, eller blot have et par gode tips og tricks du måske selv kan benytte, kan du se vores artikel med 10 tips og tricks til at få baby til at sove.