Hvor lang tid tager en fødsel?

Hvor lang tid tager en fødsel?

Jo tættere du kommer på terminsdaton, des mere spændt bliver du med sikkerhed. Mange oplever også nervøsitet, hvilket især bunder i, at man ikke ved, hvad der venter. Det er umuligt at spå om, hvordan din fødsel bliver, men det kan være godt at fundere lidt over et eventuelt fødselsforløb alligevel. Et af de spørgsmål, som ofte melder sig, er, hvor lang tid en fødsel tager. Også her er det desværre umuligt at give et definitivt svar. Nogle kvinder klarer fødslen på en time, imens andre kan bruge adskillige døgn.

Så længe varer en fødsel typisk

En gennemsnitlig fødsel tager omkring 16-18 timer for førstegangsfødende og 10-12 timer for fleregangsfødende. Det betyder dog ikke, at du skal ligge og presse uafbrudt i op til 18 timer, for en fødsel er andet end pressefasen, som de fleste forbinder med en fødsel.

Læs også: Træning efter fødsel – hvad er anbefalingerne?

Først og fremmest er det vigtigt at forstå, at en fødsel ikke blot er når barnet presses ud. En Fødsel består af 3 stadier:

  1. Udvidningsperioden – den latente fase og den aktive fase
  2. Uddrivningsperioden
  3. Efterbyrdsperioden

I det følgende kan du blive klogere på hver enkelt af de 3 stadier og disses varighed.

1. Udvidningsperioden (4-12 timer)

Det første stadie, udvidningsperioden, tager typisk ca. 12 timer for førstegangsfødende og 4-8 timer for flergangsfødende. Der kan dog være stor forskel på længden af dette stadie fra kvinde til kvinde.

Nogle førstegangsfødende befinder sig i udvidningsperioden i mere end et døgn og for fleregangsfødende kan stadiet tage mindre end 4 timer.

I dette stadie sørger veer for at afkorte livmoderhalsen, så fostret lettere kan passere igennem. Ved hver ve åbner livmoderen sig en smule mere. Når kvinden er omkring 10 cm åben, slutter første stadie, hvorefter man går over i Uddrivningsperioden.

2. Uddrivningsperioden

Veernes formål er nu ikke længere at afkorte livmoderhalsen, men i stedet at skubbe barnet ned gennem fødselskanalen. Når barnet er tilpas langt nede, vil den fødende opleve en trang til at presse. Denne trang kan minde lidt om den, man oplever, når man skal lave afføring.

Pressefasen er nu i gang, og denne tager som udgangspunkt omkring 1 time for førstegangsfødende.

Efter pressefasen er barnet ude og placeres ved mors bryst. Fødslen er dog ikke helt ovre endnu, da den nybagte mor stadig mangler at komme igennem tredje stadie.

3. Efterbyrdsperioden (ca. 15 minutter)

Nu kan mor glæde sig over, at det hårdeste er ovre og at barnet (forhåbentligt) ligger trygt og godt ved hendes bryst. Måske der allerede er gang i amningen.

Mor mangler dog stadig at gennemgå det sidste stadie, inden man kan kalde fødslen for afsluttet.

Moderkagen, som stadig befinder sig inde i kvinden, skal ud. Fødslen af moderkagen tager typisk omkring 15 minutter, men kan dog i nogle tilfælde kræve lidt længere tid.

Sådan bearbejder du bedst en lang og hård fødsel

Hvis fødslen har været en hård omgang for dig, kan det sidde i kroppen længe. Ikke blot fysisk men også mentalt. For at komme godt om på den anden side, kan det derfor være en fordel at få talt med andre om fødselsforløbet.

Din første mulighed er at kontakte fødestedet. Her kan du bede om en efterfødselssamtale, hvor du, sammen med den involverede jordemoder, kan gennemgå fødslen. Det kan i nogle tilfælde hjælpe at få talt forløbet igennem og se det fra en andens synsvinkel. I mange tilfælde vil du blive tilbudt en samtale efter fødslen, men gør du ikke det, kan du blot bede om en – også selvom det er flere dage eller uger siden fødslen.

Læs også: Hvor længe bløder man efter fødslen?

Mulighed nummer to er at få talt med andre, som også har været igennem en fødsel. Det kan være de andre i mødregruppen, veninder eller familie.

Hvis mulighed et og to ikke hjælper dig videre og fødslen derfor stadig spøger i din bevidsthed, kan du kontakte en privat jordemoder eller andre professionelle, som tilbyder efterfødselssamtaler.

Kilder:

  • Sundhed.dk
  • Netbaby.dk
  • Alt.dk