Flyvning under graviditet

Flyvning under graviditet

Trænger du til at komme lidt væk, inden baby melder sin ankomst, overvejer du måske at sætte dig ombord på et fly og rejse væk. Du skal dog være opmærksom på sundhedsmyndighedernes anbefalinger og flyselskabernes regler, inden du booker et sæde. Bliv klogere på flyvning under graviditeten her i artiklen.

Særligt hen imod slutningen af graviditeten er det normalt, hvis mor oplever en rastløshed i kroppen. Denne rastløshed kan måske resultere i, at man går med overvejelser om en rejse, så man kan komme lidt væk, inden den lille guldklump gør entre.

Inden du booker hotel og flybilletter, anbefaler vi, at du læser med her i artiklen, hvor vi gennemgår de generelle anbefalinger og kigger nærmere på flyselskabernes regler omkring flyvning som gravid.

Hvor længe må man flyve som gravid

Spørger du en læge, vil han/hun muligvis komme med ét svar, imens flyselskabet vil give dig et andet. Vi kigger nærmere på lægens anbefalinger og flyselskabernes regler:

Hvad anbefaler lægen?

De generelle anbefalinger om flyvning som gravid er, at man uden problemer kan flyve indtil uge 36+0. Efterfølgende anbefaler man ikke flyveture med varighed over 4 timer, når man er i uge 36+0 til 38+0. Efter uge 38+0 anbefaler man ikke, at gravide sætter sig ombord på et fly.

LÆS OGSÅ: Hvornår vender baby sig?

Chancen for at gå i fødsel stiger markant fra uge 36+0 og frem, hvorfor man bør tænke sig ekstra grundigt om, inden man spænder sikkerhedsselen og lukker sig selv inde i et fly adskillige kilometer over jorden.

Selve flyveturen har ingen indflydelse på risikoen for at gå i fødsel.

Hvad siger flyselskaberne?

Det er forskelligt fra flyselskab til flyselskab, hvad de har af regler omkring flyvning som gravid. Nogle selskaber kræver en lægeattest og andre tillader slet ikke gravide at flyve efter et bestemt tidspunkt i graviditeten. Rejsens længde, dit graviditetsforløb, rejsedestination og om du venter tvillinger, kan være afgørende for, hvilke regler som gælder.

Du bør derfor tjekke ved de enkelte selskaber, inden du booker billet, så du ikke risikerer at blive nægtet adgang på flyet i lufthavnen. 

Hvad kan gå galt under flyvningen som gravid?

Selve flyvningen har som udgangspunkt ingen effekt på graviditeten eller tidspunktet for fødslen. Udfordringen er dog, at hvis noget går galt, kan du ikke blive kørt på sygehuset eller blive tilset af en læge (medmindre der tilfældigvis er en ombord, men det er vidst mest i film…)

Hvis fødslen fx går i gang, kan du risikere at skulle føde ombord på flyet. Det giver muligvis en fed historie efterfølgende, men det anbefales bestemt ikke.

LÆS OGSÅ: Guide til graviditetsmassage

Derudover er risikoen for blodpropper 6 gange højere som gravid, end hos ikke-gravide. Man ved af erfaring, at risikoen for blodpropper stiger under flyvning, fordi man sidder stille i længere tid ad gangen, fordi trykket er lavere end normalt og på grund af ringe luftfugtighed. Risikoen for en blodprop kan dog sænkes, hvis man sørger for at rejse sig og bevæge sig lidt rundt regelmæssigt.

Kilder:

  • Laegerformidler.dk