Hvad gør amning ved kroppen?

Hvad gør amning ved kroppen?

Amning er sundt for både baby og mor, som ikke blot knytter sig til hinanden igennem amningen, men som også oplever en lang række andre positive virkninger. I denne artikel vil vi kaste lys over, hvilken effekt amning har på mors krop.

Amning knytter mor og barn

Så snart den nybagte mor og baby får hudkontakt første gang, vil der strømme oxytocin gennem mors krop. Oxytocin kaldes også for ‘kærlighedshormonet’, da det er et hormon, som udskilles i kroppen ved kys, kram og sex. Hormonet giver en følelse af lykke, og man mener, at hormonet bidrager til at skabe relationer og tilknytning mellem mennesker. Så snart baby og mor får hudkontakt, vil de begynde at knytte sig til hinanden.

Når baby ammes, bliver der ligeledes frigivet oxytocin i kroppen på mor og barn.

Amning modvirker depression

Oxytocin sørger ikke blot for at skabe tilknytning mellem mor og barn, for det kan også modvirke angst og depression. Så længe du ammer, vil oxytocinen sørge for, at føler dig mere rolig og afslappet, ligesom det reducerer stress, sænker dit blodtryk og giver dig en højere smertetærskel. Sidstnævnte kan være en fordel, fordi amningen kan gøre ondt i starten.

Amning øger forbrændingen

Det kræver energi at producere modermælk, og derfor forbrænder du faktisk kalorier, når brysterne bliver fyldt op igen efter en amning. Det lyder næsten for godt til at være sandt, at man kan tabe sig ved blot at sidde i sofaen, men den er altså god nok!

LÆS OGSÅ: Etablering af amning

Man siger, at mor i gennemsnit forbrænder op til 500 kalorier om dagen ved amning – det svarer til at cykle i en hel time. Ikke dårligt, vel?

Amningen kan derfor hjælpe dig med at smide noget af den ekstra vægt, som du måske har taget på under graviditeten. Det kommer dog naturligvis an på, hvor meget du spiser. 

Amning kan give ømme brystvorter

Det er de færreste kvinder, som er vant til at blive suttet på brystvorterne i adskillige timer dagligt. Derfor kan det risikere at give ubehag, når de følsomme brystvorter bliver hevet i, suttet og suget på af en lille baby. Det er ikke unormalt, at mor i starten kommer til at døje med ømme brystvorter. Smerten og ubehaget bør dog fortage sig med tiden.

Læs mere om smerte ved amning her.

Amning mindsker risikoen for brystkræft

Man mener, at der er en sammenhæng mellem amningen og risikoen for brystkræft. Amning skulle, hvis antagelserne er korrekte, minimere risikoen for, at mor bliver ramt af brystkræft.

Kilder:

  • Sundhed.dk
  • Medela.dk