Etablering af amning

Etablering af amning

Amning er ikke blot vigtig for barnet, men også for mange mødre, som tillægger amningen stor værdi. For mange kommer amningen dog ikke helt af sig selv, hvorfor det kan være nødvendigt at gøre en ihærdig og intensiv indsats. Hvordan du etablerer amningen, fortæller vi mere om i denne artikel.

Det kan tage flere dage at etablere amningen, så forvent ikke, at alt er fryd og gammen de første mange gange, hvor baby får lov at sutte på brystet.

Hvis amningen ikke kommer til at køre helt af sig selv – hvilket er tilfældet for mange nybagte mødre – kan du heldigvis hjælpe etableringen af amningen lidt på vej. Det fortæller vi mere om lidt senere.

Hvor lang tid tager det at etablere amning?

Der er ikke noget endegyldigt svar på, hvor lang tid det tager at etablere amningen. For nogle mødre kører amningen med det samme, imens andre må kæmpe væsentligt længere, før amningen er etableret.

LÆS OGSÅ: Hvad gør amning ved kroppen?

Det er dog meget normalt, at det som minimum kræver flere dage, før amningen er etableret i tilstrækkelig grad – i nogle tilfælde kan det tage op til 14 dage.

4 tips til at få amningen i gang

Nyere forskning har vist at, særligt 4 ting er værd at have i baghovedet, når amningen skal etableres. Disse 4 ting er:

1. Sørg for masser af hudkontakt

Hvis du har været til fødselsforberedelse, talt med en fagperson eller læst om amning på nettet, kender du med stor sandsynlighed allerede til vigtigheden af hud-mod-hud kontakt.

Hud-mod-hud kontakt har en lang række fordele og især i forhold til amning, er det en god idé at smide blusen og holde sit nøgne barn (med ble så du undgår uheld) tæt ind til sig. Hudkontakten frigør oxytocin i kroppen på mor og barn, hvilket blandt andet får begge parter til at slappe mere af.

Når I begge er rolige og afslappede, er det lettere at få amningen til at forløbe planmæssigt.

2. Am barnet så ofte som muligt

Når barnet er sultent, skal det tilbydes brystet. Jo mere barnet ammes, des hurtigere vil både mor og barn vænne sig til det og finde en rytme og teknik, som fungerer.

LÆS OGSÅ: Hvad skal man spise, når man ammer?

Kvindekroppen er sådan indrettet, at den producerer mælk efter udbud og efterspørgsel, hvilket vil sige, at brysterne (som regel) vil producere den mængde mælk, som barnet har behov for. Det er super smart, men det kræver, at barnet spiser et par gange, før kroppen kan regulere mælkeproduktionen.

Det er forskelligt, hvor ofte baby skal ammes, men generelt vil en nyfødt have behov for mad 4-5 gange i det første døgn, hvorefter behovet stiger til omkring 8-9 amninger.

3. Du skal føle dig godt tilpas

En succesfuld amning afhænger i høj grad af moderens mentale indstilling, så hvis hun ikke synes om at amme, er der risiko for, at amningen aldrig bliver etableret.

Amning må derfor gerne være en hyggelig stund for både mor og barn – måske endda ligefrem en stund, som man ser frem til. Forbinder man amningen med noget positivt, kan det have en positiv indvirkning på selve amningen.

Placer dig i sofaen, lænestolen eller hvor du nu foretrækker at amme og gør det ekstra behageligt med puder, tæpper og måske lidt snacks. Sørg for at alt du skal bruge, er indenfor rækkevidde, så du ikke skal afbryde amningen, fordi du ikke kan nå din kop med varm kakao.

4. Få din partner med ombord

Selvom det er mor der tager det tunge læs, spiller far også en rolle i etableringen af amningen. Det er vigtigt, at I begge er opsatte på at få amningen til at fungere og så mor ikke føler sig alene med projektet.

Partneren kan hjælpe mor med at holde humøret oppe, hvis amningen driller, han kan sørge sørge for at servicere mor, når hun ammer og han kan lytte til mor, hvis hun har brug for at udtrykke sine frustrationer. 

Kilder:

  • Gravid.dk
  • Vores børn – Alt.dk