Hvor langt kan en baby se?

Hvornår begynder baby at pludre?

I denne artikel får du svar på, hvornår en baby typisk begynder at pludre. Ligeledes besvarer vi en række underspørgsmål til dette hovedspørgsmål. 

Opdateret juli 2024

De fleste babyer begynder at pludre, når de er omkring 6 uger gamle. Det sker nogenlunde samtidigt med, at reflekssmilet erstattes med et kontaktsmil.

LÆS OGSÅ: Hvornår begynder baby at smile?

Foruden at begynde at pludre efter 6 uger begynder de fleste babyer også her at reagere på lyde. Dette kommer til udtryk ved, at baby drejer hovedet i den retning, som lydene kommer fra.

For langt de fleste babyer vil reaktionerne på lyde tiltage i løbet af de efterfølgende uger, og det er også i den periode, hvor baby lærer at skelne mellem mande- og kvindestemmer.

En babys udvikling er så hastig den første tid, og du vil formentlig også opleve, at din baby begynder at pludre igen til dig, når du taler til din baby, når han/hun er lidt over 6 uger.

Fra pludren til rigtige ord

I det første lange stykke tid giver en babys pludren ikke meget mening, men før eller siden begynder baby at sige rigtige ord.

De første ord, som en baby siger, er korte, og det er ikke atypisk, at det er ‘far’, ‘mor’ eller lignende.

Som du sikkert ved, er der ret stor forskel på, hvordan og hvor hurtigt børn udvikler sig. Derfor er vinduet for, hvornår en baby siger sit første rigtige ord også relativt bredt. Typisk sker det, når baby er mellem 9 og 12 måneder.

Det kan dog sagtens være, at dit barn siger sit første ord før eller efter dette interval.

På det tidspunkt, hvor baby begynder at sige rigtige ord, forstår baby endnu mere, end han/hun selv kan sige. Langt de fleste babyer på 9-12 måneder ved eksempelvis godt, hvem der tales om, når far, mor eller andre familiemedlemmer nævnes.

LÆS OGSÅ: Stor artikel om tigerspring

Ligeledes vil mange babyer i den alder også forstå korte sætninger som: “Kig lige her,” “Kom lige her over,” og så videre.

Fra de første ord til decideret tale

Der er et stykke vej fra at kunne sige et par ord til at kunne tale et sprog flydende og rent. Derfor giver det ikke mening at sige, at et barn kan tale efter 9-12 måneder, da barnet som regel kun er i stand til at sige et par korte ord.

Evnen til at tale kommer lidt senere, og når det kommer til dette område, bliver det virkelig tydeligt, at børn udvikler sig forskelligt og i forskellige tempi.

De fleste børn vil dog lære at tale rent, når de er omkring 3-4 år. Til den tid vil de formentlig kunne tale i sætninger og forstå langt det meste. De vil naturligvis ikke være i stand til at tale som en voksen, men de vil allerede have lært en del ord – særligt hv-ord – hvorfor de stiller en hulens masse spørgsmål.

Nogle børn er født med et voldsomt godt sprogøre og lærer at tale, før de fylder 3 år, mens andre skal bruge lidt længere tid på at få sproget på plads og taler måske først rent som 5-6-årige.

LÆS OGSÅ: Masser af gode legetøjsideer til 1-årige

Som voksen kan man med lege og træning hjælpe sit barn med at blive bedre til at tale. Der findes også en del legetøj, der kan gavne sproget. Hvis du er nysgerrig på hvilket, så tryk på linket herunder.

Tryk her, hvis du vil se eksempler på legetøj, der udvikler sproget.

Kildeliste

  • Alt.dk
  • Netsundhedsplejerske.dk