Hårtab efter fødsel – hvor meget taber man, og hvor længe står det på?

Hårtab efter fødsel - hvor meget taber man, og hvor længe står det på?

Det er ikke usædvanligt, at man rammes af midlertidigt hårtab efter at have født, men hvor længe står et sådant hårtab typisk på, og hvor meget hår er det normalt at miste? Det kigger vi nærmere på i artiklen her. 

Hvis du oplever, at du fælder mere end sædvanligt i perioden, efter du har født, skal du ikke gå i panik. Det er nemlig helt normalt, og heldigvis er det meget sjældent permanent.

Det er desuden ikke usædvanligt, at hårtabet allerede begynder under graviditeten. De fleste rammes dog cirka tre måneder efter at have født.

Som kvinde er det normalt at tabe 50-100 hårstrå om dagen. I forbindelse med en fødsel vil mange kvinder dog opleve, at de i en periode taber omkring 400 hårstrå på daglig basis – altså 4-8 gange så meget, som de plejer.

Hvorfor opstår hårtabet?

Hvis du oplever, at du taber håret efter at have født, er forklaringen, at dit hårs vækstfase forstyrres af de hormonelle ændringer, der pågår – og har pågået – din krop under og efter din gravidit.

Tilmed er det meget sandsynligt, at dit stressniveau er højere end normalt, hvilket ydermere kan føre til hårtab.

Husk på, at hele din verden er vendt på hovedet. Under hele graviditeten har du sikkert bekymret dig meget mere end vanligt, og nu hvor du endelig er blevet forælder, føler du e større ansvar end nogensinde før.

Selvom det – at blive forælder – er det bedste i hele verdenen, så er det også voldsomt hårdt fysisk og psykisk, hvorfor det sagtens kan medføre en art stress.

Håret skifter hurtigere til hvilefasen

De hormonelle påvirkninger af din krop og dit eventuelt forøgede stressniveau fører til, at dine hårsække hurtigere skifter til hvilefasen – en fase, hvor dit hår går i bero ikke længere vokser. Efter hvilefasen kommer afstødelsesfasen – en fase, hvor din krop afstøder dit hår og lader det falde af.

LÆS OGSÅ: Hvor længe bløder man efter fødslen?

Ovenstående er altså forklaringen på, hvorfor du taber håret efter fødslen, men som sagt er denne tilstand stort set aldrig permanent – heldigvis da. På et tidspunkt vil du formentlig atter få dit tykke, glansfulde hår tilbage, men hvornår?

Hvor længe taber man håret efter en fødsel?

Som sagt skal du ikke gå i panik, hvis du begynder at tabe håret efter at have født. Det er ganske normalt og sker for mange.

På et tidspunkt stopper det da formentlig også, men desværre kan der gå helt op til et år, før dit hår er 100 % normalt igen.

LÆS OGSÅ: Hvornår skal jeg lave knibeøvelser efter fødslen?

Heldigvis er det de færreste, der skal vente helt så længe. Langt de fleste vil mærke, at manken bliver tyk og glansfuld igen i løbet af 2-6 måneders tid, efter de begyndte at tabe håret.

Kan jeg gøre noget for at mindske hårtabet?

Jeps, det kan du heldigvis. Først og fremmest kan du få en frisure, der gør, at andre ikke ser dit hårtab særligt tydeligt.

Hårtab er med garanti ikke en fremmed ting for din frisør, hvorfor han/hun stensikkert vil kunne guide dig i forhold til, hvilken frisure der vil kunne kamuflere dit midlertidige hårtab mest effektivt.

Derudover kan du sørge for at indtage en række vitaminer og mineraler, der er styrkende for hårproduktionen. Det være sig følgende: Jern, zink, D-vitamin, kalk og B-vitaminer.

Køb disse vitaminer og mineraler her

Som bemærket er et højt stressniveau også en synder, når det kommer til hårtab, og det er ikke usædvanligt at blive stresset i forbindelse med, at man bliver forælder. Hvis du føler dig stresset, bør du opsøge din læge og få hans/hendes vurdering af din tilstand – måske skal du have professionel assistance for at komme over sygdommen.

Man bør aldrig spøge med stress, da det er en frygtelig sygdom, der kan være rigtig svær at komme over. Vi har fundet en række kurser, der dels giver et godt indblik i sygdommen, men som også klæder den stressramte på til at genvinde overskuddet og få sit liv tilbage. Tjek eventuelt disse, hvis du døjer med stress.

Læs mere om disse kurser her

I forhold til at undgå samt bekæmpe stress er din søvn ekstremt vigtig. Sover du dårligt, giver du desværre stressen de bedste betingelser for at få overtaget.

Overvej derfor, om du kan gøre noget for at optimere din søvn. Skal du investere i en ny hovedpude eller en bedre seng?

Klik herunder, hvis du vil se nogle af de allerbedste senge, der er på markedet lige nu.

Se et udvalg af højkvalitetssenge

Good… Hvis du indtager de mineraler og vitaminer, som du og dit hår har brug for, og du samtidigt får styr på dit stressniveau, er du allerede langt i forholde til at holde dit hårtab på et minimum.

Der er dog endnu mere, du kan gøre med henblik på at give dit hår de bedste betingelser, for eksempel kan du spise fornuftigt og varieret.

Ligesom resten af din krop elsker, når du spiser sundt, gør dit hår det også.

Bestræb dig derfor på at spis en masse grøntsager samt frugt i den periode, hvor du døjer med hårtab.

Herunder følger en oversigt over en række konkrete fødevarer, som du hellere end gerne må indtage, hvis du lider af hårtab:

  • Blåbær
  • Bønner
  • Fisk, kylling og oksekød
  • Grønne grøntsager
  • Spinat
  • Søde kartofler
  • Æg
  • Valnødder

En række hårprodukter kan efter sigende bekæmpe hårtab

Det hævdes, at en række shampoo- og hårkur-produkter har en gavnlig effekt i forhold til at bekæmpe og forebygge hårtab. Det er dog ikke vores ekspertområde, hvorfor vi ikke tør udtale os endegyldigt konkluderende om, hvorvidt produkterne virker eller ej.

Vi tør dog godt anbefale dig, at du undgår shampooer samt balsammer, der indeholder SLS/SLES sulfat, da dette kan få håret til at tørre ud og gøre dine hårstrå endnu mere skrøbelige.

Klik på knappen herunder, hvis du vil se en række af de hårprodukter, der hævdes at kunne forebygge og dels bekæmpe hårtab.

Så hårprodukter mod hårtab her

LÆS OGSÅ: Hvor længe har baby et fladt baghoved?

Kildeliste

  • Yummihaircare.dk.