Hvornår har en baby feber?

Hvornår har en baby feber?

Hvornår har en baby feber? Dette spørgsmål samt en række andre spørgsmål relaterede hertil kan du finde svar på i denne artikel.

En baby har feber, når kropstemperaturen er over 38 grader celsius. En babys normale kropstemperatur befinder sig imellem 36,5 og 37,5 grader celsius. Som regel er temperaturen lavest om morgenen og højest om aftenen.

Hvordan måler man en babys temperatur?

Du bør kun måle din babys temperatur, hvis du har begrundet mistanke om, at baby har feber. Mistanken kan være begrundet, hvis baby er varm, træt og vrøvlet.

LÆS OGSÅ: Hvornår skal man ringe til lægen, hvis baby har feber?

Når babys temperatur skal måles, foregår dette med et termometer, her findes der flere forskellige typer. De klassiske termometre kender du sikkert. Det er dem, der mest præcist måler kropstemperaturen ved at blive indført i endetarmen eller placeret under tungen.

Der findes dog også en række mere moderne termometre, der kan måle babys temperatur via øret eller panden.

Se babytermometre her - opdateret priser

Sådan måles barnets temperatur i endetarmen

Hvis du har et klassisk termometer, men er lidt i tvivl om, hvordan dette skal bruges på baby, så følg vores step-by-step-guide herunder:

  1. Smør termometret med vaseline
  2. Spred din babys balder
  3. Stik forsigtigt termometret op i babys endetarm. Det skal ikke længere end 1,5 cm op.
  4. Hold fast i dit barn og termometret, mens du tager barnets temperatur. Sørg for, at dit barn ikke vender sig undervejs.
  5. Aflæs temperaturen, når termometret er færdigt med at måle. De fleste termometre giver et lille bib fra sig, når dette er tilfældet.

Hvor er det bedst at måle babys temperatur?

Når du skal måle din babys kropstemperatur, får du den mest præcise måling ved at måle temperaturen i endetarmen.

Som bemærket kan du dog også måle temperaturen andre steder, eksempelvis i munden.

Måling af temperaturen i munden vil dog typisk være mere upræcis, da det kan være vanskeligt at tage temperaturen langt nok inde i munden, fordi baby ikke gider ligge/sidde stille.

Vælger du – trods dette – at måle dit barns temperatur i munden, skal du forvente, at den temperatur, som termometeret viser, formentlig er 0,5 grad lavere end dit barns reelle kropstemperatur, hvilket hænger sammen med, at der hele tiden blæser kold luft ind i babys mund.

Måler du eksempelvis 37,5 grader celsius eller derover i babys mund, kan du godt antage, at baby har feber.

LÆS OGSÅ: Hvornår kan baby sove i sin egen seng?

Ydermere bemærkede vi længere oppe, at det er muligt at købe moderne termometre, der kan måle babys temperatur i øret og via panden, men målinger via disse zoner vil desværre ej heller være lige så præcise som målinger i endetarmen.

Særligt hos babyer under et år vil der ofte være en masse ydre faktorer, der kan påvirke og forstyrre en øremåling af kropstemperaturen.

Trods dette er et øretermometer alligevel ikke nogen dum løsning. Det er nemlig de færreste børn, der er særligt vilde med at få målt deres temperatur i endetarmen, hvorimod langt de fleste børn plejer at være ret så samarbejdsvillige, når de får målt deres kropstemperatur via øret.

Hvis du vælger at måle dit barns temperatur med et øretermometer, bør du informere lægen om dette, når du ringer til ham/hende og fortæller, at dit barn har feber.  

Kildeliste

  • Netdoktor.dk
  • Babyinstituttet.dk