Hvornår skal baby sove på eget værelse?

Hvornår må baby sove på eget værelse?

I artiklen her får du svar på, hvornår et barn bør begynde at sove på sit eget værelse. Ligeledes finder du svar på en række underspørgsmål til hovedspørgsmålet. 

Langt de fleste forskere mener, at et barn bør sove på sit eget værelse efter 6 måneder, da barnet ganske enkelt sover bedre alene til den tid. Denne anbefaling harmonerer med den, som de danske sundhedsmyndigheder kommer med.

Hvorfor er det en god idé at følge anbefalingerne?

Vi er helt med på, at det er tiltalende at lade sit barn sove i samme værelse som en selv i ganske lang tid, da man som forælder godt kan være lidt overbeskyttende, og når man sover i samme rum som ens barn, føler man, at man har mere kontrol, end når barnet sover i sit eget værelse.

Selvom vi har fuld forståelse for, at man som forælder kan have svært ved at styre sin beskyttertrang, når det kommer til samsovning, opfordrer vi dog alligevel i den grad til, at man forsøger at følge sundhedsmyndighedernes samt andre fagfolks anbefalinger på området.

LÆS OGSÅ: Stor guide om børnetestamente

Det er der flere årsager til, og en af hovedårsagerne er, at både ens barn og en selv kommer til at sove bedre, når barnet anbringes på sit eget værelse. 

Denne påstand dokumenteres af flere forskellige studier. Et af disse er et amerikansk et fra 2017, hvori det fremgik, at børn, der havde lært at sove selv, allerede da de var 4 måneder gamle, i gennemsnit sov 1 time og 40 minutter længere hver dag som 9 måneder gamle sammenlignet med de børn, der endnu sov inde hos forældrene.

Grunden til, at børn sover bedre i deres eget værelse, er – ikke så overraskende – at de ikke bliver forstyrret af forældrene.

Børn mellem 0 og 1 år sover i cyklusser med både let og tung søvn. Derfor vågner børn i den alder rigtig mange gange i løbet af en nat, men faktisk evner de ofte selv at falde i søvn igen ret hurtigt.

Mange forældre begår en fejl, når deres børn vågner og klynker en smule. Fejlen vedrører, at forældrene ikke udviser tilstrækkeligt med tålmodighed.

Så snart de hører barnet klynke eller græde en smule, tager de det op, hvilket bestemt også er en sympatisk handling, da forældrene jo ønsker at trøste barnet. 

Desværre er det ikke den mest optimale handling, da barnet sandsynligvis ville være faldet hurtigt i søvn igen, hvis bare forældrene bare havde givet barnet ro.

Lad barnet få ro

Hvordan får jeg mit barn til at sove i sit eget værelse?

Noget af det, der kan være sværest at bryde, er vaner, og derfor udfordres mange os af overgangen, hvor barnet skal vænnes til at sove i sit eget værelse frem for forældrenes.

Når baby skal vænne sig til at sove i sit eget værelse, lettes overgangen, hvis man kan få baby til at føle sig tryg. Der findes en række produkter, der vil kunne øge babys tryghedsfølelse i sit eget værelse. 

LÆS OGSÅ: Hvornår må baby sove med pude?

Et af de bedste er en sengerand, som er et blødt produkt, der ligges hele vejen rundt i kanten af babys seng. På den måde bliver baby omgærdet af blødhed, hvilket dels bevirker, at baby føler sig tryg, men også at forældrene gør, da sengeranden sørger for, at baby ikke støder mod nogen hårde sengekanter, hvis han/hun ligger uroligt. 

Foruden en sengerand kan en natlampe også være en rigtig god investering med henblik på at øge babys tryghedsfølelse i eget værelse. 

Der er nemlig lavet en del børnenatlamper med særtræk, der gør, at barnet falder lettere til ro i nærheden disse. Et af disse særtræk er et behageligt, søvndyssende lys, der gør baby rolig, tryg og søvnig. 

En anden nyttig funktion, som flere børnenatlamper har, vedrører muligheden for at spille afstressende, behagelig musik.

Som du nok fornemmer, er noget af det vigtigste, når baby skal lære at sove på sit eget værelse, at skabe trygge rammer. 

Derudover er det vigtigt, at man som forælder er lidt stædig og ikke konstant bukker under for babys vrøvl og klynk. Som vi tidligere var inde på, er det nemlig eksempelvis ikke altid nødvendigt at reagere på klynk og piveri fra sit barn, når han/hun vågner midt om natten. Giv det gerne et par minutter og se, om han/hun ikke falder i søvn af sig selv igen. Det vil nemlig ofte være tilfældet. 

Med det sagt, så ved vi udmærket godt, at nogle børn er mere besværlige end andre, når de skal lære at sove i deres eget værelse. 

LÆS OGSÅ: Hvornår sover baby igennem?

Har du et meget stædigt, tryghedssøgende barn, der ikke vil give sig, kan du godt indstille dig på, at det bliver en lang kamp. I dette tilfælde anbefaler vi, at du gør alt, hvad du kan for at skabe et trygt miljø i barnets værelse. Ligeledes kan du overveje at investere en del timer i at sidde ved siden af barnet og berolige det, når han/hun skal sove. 

Hvis du aer og nusser dit barn blidt på panden, plejer dette at have en beroligende effekt, der lokker trætheden frem, men børn er forskellige, og du bliver nødt til at prøve dig frem med forskellige tiltag med henblik på at finde ud af, hvad dit barn reagerer mest effektivt på. 

Reklame

 

Kildeliste

  • Sundhedsmyndighederne
  • Videnskab.dk
  • Forskning.no
  • Pediatrics.aappublications.org
  • Alt.dk
Scroll til toppen