Er du nysgerrig efter at vide, hvordan du igen kan komme til at sove uforstyrret hele natten? Her i artiklen kigger vi nærmere på, hvordan du vænner baby af med amning eller sutteflasken om natten.
Du har med sikkerhed længe set frem til den morgen, hvor du veludhvilet vågner op, måske endda en smule forvirret, fordi du for første gang længe, ikke har været oppe for at amme eller give baby sutteflaske.
For nogle forældre kommer denne dag helt af sig selv, og for andre skal processen hjælpes lidt på vej, ved at vænne baby af med at blive ammet eller få sutteflaske om natten. I denne artikel vil vi fortælle dig mere om, hvordan du kan vænne baby til ikke at spise om natten.
Det sker ofte automatisk
Når barnet er omkring 1 år gammelt, vil det typisk ikke længere have behov for modermælk eller modermælkserstatning om natten. Nogle børn vil derfor helt automatisk begynde at sove igennem, fordi de ikke længere føler sult om natten.
Selvom barnet ikke længere har behov for en natflaske eller natamning, kan du dog ikke være sikker på, at barnet sover igennem.
At spise om natten kan nemlig også være forbundet med tryghed, trøst og nærvær – et behov som ikke forsvinder, selvom sulten gør det – hvorfor barnet stadig kan finde på at vågne op og kræve din opmærksomhed.
Fortsætter dit barn med at vågne op og græde/kalde på dig om natten, og er det kun en amning eller en natflaske, som kan give barnet ro, bliver du formentlig nødt til at gøre en aktiv indsats for at vænne barnet af med denne vane.
Sådan vænner du dit barn af med at spise om natten
Hvis ikke du er en af de heldige, hvis barn selv stopper med at bede om mad om natten, er der her 5 ting, som du kan prøve af, så du kan hjælpe barnet lidt på vej.
1. Sørg for at barnet er mæt
Det virker jo logisk nok, at barnet skal være helt mæt, når det bliver lagt i seng til natten, hvis ikke det skal vågne op og være sultent.
LÆS OGSÅ: Hvor meget mælk skal baby have om dagen?
Hvis du ammer, kan du med fordel sørge for at amme fra begge bryster, når baby skal have sit sidste måltid. På den måde vil barnet blive fyldt ekstra godt op og med sikkerhed komme helt mæt i seng.
2. Giv barnet en tår mælk når du går i seng
Hvis du vil øge chancen for, at barnet ikke vågner op og beder om mad, kan du give barnet en lille tår modermælk fra brystet eller modermælkserstatning i en sutteflaske, lige inden du går i seng.
Lad være med at vække barnet helt, men i stedet kun lige akkurat nok til at barnet kan suge og sluge mælken. På den måde får du lidt ekstra mad i den lille mave.
3. Lad barnet falde i søvn uden amning eller flaske
Mange børn falder i søvn efter de er blevet ammet eller har spist af sutteflaske – det er der ikke noget galt i. Problemet kan dog opstå, når man gerne vil vænne barnet af med natamning eller natflaske, fordi barnet associerer søvn med amning eller at spise.
Barnet kan simpelthen ikke falde i søvn, medmindre det bliver ammet først.
LÆS OGSÅ: Stor guide om modermælkserstatning
Så længe barnet kobler søvn og amning sammen, vil det med stor sandsynlighed bede om at blive ammet eller få en flaske om natten, fordi det ikke kan finde ro og falde i søvn uden.
Din opgave er derfor at finde andre metoder, som kan få baby til at falde i søvn. En sut, en bamse eller en godnatsang kan måske hjælpe.
4. Lad barnet sove i egen seng
Prøv at putte baby i sin egen seng, så barnet sover der i stedet for sammen med mor. Om det skal være på eget værelse eller i samme rum, er op til forældrene at vurdere.
Når barnet ikke længere har mors bryster indenfor rækkevidde, kan det mindske barnets trang til et måltid mad midt om natten. Du kender det sikkert fra dit eget liv, hvor det er sværere at holde sig fra skålen med fredagsslik, hvis den står på bordet lige foran dig.
5. Lad din partner tage sig af barnet om natten
I forlængelse af råd nummer 4, kan det være en idé at lade far prøve at stå op om natten, når barnet kalder/græder. Far er – hvis han er som fædre er flest – nemlig ikke udstyret med et sæt bryster med mælk i, hvorfor barnet naturligvis ikke kan blive ammet af ham. Det ved barnet godt, og derfor kan det være nemmere for barnet at acceptere, at det ikke er spisetid.
Sværere er det, hvis barnet får sutteflaske, for det kan både mor og far naturligvis hjælpe med. Det kan dog alligevel være værd at forsøge denne model, da det sagtens kan have en effekt alligevel.