Graviditet og coronavirus

Graviditet og coronavirus - her er, hvad du skal vide

At være gravid er stressende nok i sig selv, og det bliver bestemt ikke lettere af at skulle foregå midt i en epidemi. Derfor forstår vi godt, hvis du som gravid er lidt ekstra presset disse måneder. Dog håber vi, at vi med denne artikel, der klæder dig på med viden og gode råd, ville kunne gøre din tilværelse lidt mere tryg.

Man skal vist have levet under en sten og boycuttet samtlige nyheder, hvis ikke man er bevidst om, at vi lige nu befinder os midt i en epidemi. COVID-19 hærger, og det kommer den skide virus sgu nok desværre til at fortsætte at gøre med en del måneder endnu.

Virussen har forandret verdenen og måden, hvorpå vi opfører os. Vi er ikke længere på kram med andre end de allernærmeste, og når vi er på restaurant eller rejser med offentlig transport, skjules vores ansigter af mundbind.

Man skal i denne tid være konstant omstillingsparat, for der kan hele tiden komme nye anbefalinger og restriktioner, lige såvel som tidligere anbefalinger og restriktioner hele tiden kan ophæves.

Hos Babyhelp.dk forstår vi godt, hvis du har haft lidt svært ved at navigere rundt i, hvad du skal og bør gøre under COVID-19-epidemien.

Ligeledes forstår vi så udmærket, hvis du går rundt og ekstra nervøs som vordende moder. Som gravid gennemlever man nemlig 10.000 følelser, og man ønsker for alt i verdenen, at det hele går, som det skal. Ydre faktorer, man ikke selv er herre over, og som man frygter kan påvirke graviditetsforløbet negativt, er derfor forfærdeligt frustrerende!

I det følgende gør vi dig klogere på, hvorvidt dine bekymringer i forhold til COVID-19 er berettigede, og hvordan du bør opføre dig under COVID-19-epidemien, hvis du er gravid.

Er COVID-19 farligt for gravide?

Gravide er placeret i en særlig risikogruppe i forhold til COVID-19, men dette forhold bør ikke nødvendigvis få det til at løbe koldt ned ad ryggen på dig. Placeringen af gravide i denne gruppe sker nemlig som følge af et forsigtighedsprincip.

På nuværende tidspunkt er der ikke noget forskning, der indikerer, at gravide skulle være mere udsatte end ikke-gravide. Dog er det værd at bemærke, at gravide generelt set er mere modtagelige over for vira, der forårsager vejrtrækningsproblemer.

Dette skyldes, at en rask gravids immunforsvar er svagere end immunforsvaret hos en rask ikke-gravid. Ligeledes er en gravids lunger ret sammenpressede og har brug for mere ilt end en ikke-gravids.

Netop derfor fristes man til at tro, at gravide er særligt udsatte i forhold til COVID-19, men heldigvis indikereres dette på ingen måde af de forskningsforsøg, der indtil nu er foretaget.

Det svækkede immunforsvar er for at beskytte fosteret

Der er en ganske god grund til, at gravides immunforsvar svækkes under graviditeten. Hvis immunforsvaret ikke blev svækket, ville kvindekroppen nemlig reagere på fosteret, som var det en helbredstrussel, hvilket selvsagt ikke ville være godt. Svækkelsen sker derfor med henblik på at beskytte fosteret.

Et svækket immunforsvar er måske ligefrem en fordel mod COVID-19

Vi forstår godt, hvis du antager, at et svækket immunforsvar må være en skidt ting, når man lever midt i en epidemi-tid, men faktisk tyder alt på, at det forholder sig lige omvendt.

Sygdommen ser nemlig ud til at ramme hårdest hos de personer, hvor immunforsvaret arbejder på højtryk for at bekæmpe andre sygdomme.

Dette – sammenholdt med at mænd generelt set bliver mere syge af COVID-19 end kvinder – gør, at vi mener, at du roligt kan bede din puls om at falde ned, og slappe af, hvis du er gravid.

Det er naturligvis helt i orden at bekymre sig mere end normalt, når man er gravid, men lige med COVID-19 tyder alt faktisk på, at der ikke er nogen særligt grund til bekymring.

Hvordan bør jeg som gravid opføre mig her under epidemien?

Som gravid bør du tage de samme forholdsregler som alle andre.

Vi gætter på, at du allerede er stødt på de gode råd et par gange, men i en så alvorstung tid, som den vi lever i, skader en gentagelse ikke.

Husk der for, at:

  • hoste i din albue, og ikke i din håndflade
  • undlade at tilbringe tid med mennesker med symptomer på COVID-19
  • vaske hænder hyppigt
  • undgå store forsamlinger
  • bære mundbind de steder, hvor du opholder dig lang tid sammen med andre.

Hvis du bliver bevidst om, at du har tilbragt tid sammen med en COVID-19-smittet, eller hvis du selv oplever symptomer på sygdommen, bør du rette henvendelse til din læge og/eller jordemoder.

Hvis du ender i hjemmeisolation, bør du også rette henvendelse til enten en fødselslæge eller din jordemoder for nærmere vejledning.