Hvad forventes der af en stedfar?

Hvad forventes der af en stedfar?

Hvis du er på nippet til at involvere dig i et forhold med en kvinde, der allerede har et eller flere børn, spekulerer du sikkert over, hvilken rolle du forventes at spille som stedfar. På forhånd er det ikke givet, hvilken rolle du skal spille, da rollen som stedfar kan spilles på mange forskellige måder. I denne her artikel kan du blive klogere på, hvilke stedfar-rolle der er de typiske, og hvilke forventninger der knyttes til de enkelte roller. 

Hvis du dater en kvinde med børn, og forholdet mellem jer udvikler sig, vil du på et tidspunkt – hvis altså du ønsker, at det skal være rigtig seriøst mellem dig og kvinden, du dater – skulle introduceres for hendes barn/børn.

For mange mænd er tanken om at skulle agere en form for stedfar ret skræmmende, og mange har da også svært ved at finde sig tilpas i rollen som stedfar, hvilket i langt de fleste tilfælde skyldes, at denne rolle ikke på forhånd bliver defineret.

Derfor er et utvetydigt tip fra os, at du tager en snak med kvinden, du dater, om din potentielle rolle som stedfar, hvis I ønsker at tage skridtet videre og gøre forholdet mellem jer endnu mere seriøst.

Ved at italesætte emnet vil du blive bevidst om, hvilke forventninger din flirt har til dig, og hun vil blive bevidst om, hvilken og hvor stor en rolle du som udgangspunkt ønsker at spille i hendes barns/børns liv.

Selvom din potentielle titel bliver stedfar, er der på ingen måde nogen krav om, at du skal agere reserveforælder, hvis ikke det er, hvad du ønsker. Der findes nemlig også andre roller, du kan indtage, og i det følgende vil vi gennemgå de mest typiske stedfar-roller.

Reserveforælder

Nogle stedfædre ender med at spille rollen som reserveforælder.

Hvis du skal indtage denne rolle, skal du opdrage barnet på lige fod med barnets rigtige forældre. Ligeledes forventes det, at du med tiden giver barnet omsorg og elsker dette, som var det dit eget.

For nogle vil det ikke være nogen udfordring at udvise den nødvendige omsorg, mens andre vil have svært ved det, når barnet ikke biologisk er deres.

Du kender dig selv bedre end nogen anden og ved formentlig, hvordan du vil have det med at skulle agere reserveforælder.

Hvis du på forhånd ved, at den rolle vil være svær at indtage for dig, er det vigtigt, at du får givet udtryk for dette på forhånd. Dette skylder du både dig selv og barnet, som jo ikke har valgt, at du skal være en del af vedkommendes liv.

Hygge-onkel

Som hygge-onkel er man en del af stedbarnets liv på en måde, hvor man hygger, leger og har det sjovt med barnet.

Ansvaret som hygge-onkel er dog mindre end ansvaret som reserveforælder, for hvis man blot er hygge-onkel, er der ikke noget krav om, at man tager del i opdragelsen af barnet på lige fod med barnets biologiske forældre. Dog er man velkommen til at give et nap med i ny og næ.

Ingen særlig rolle i stedbarnets/stedbørnenes liv

En tredje rolle, som nogle vælger at indtage, er den distancerede i forhold til stedbarnet/stedbørnene. Denne rolle indtages som regel, hvis man primært er sammen med sin kæreste i de perioder, hvor hun ikke har sit/sine barn/børnene.

Det er ikke, fordi rollen er helt umuligt at spille, hvis man også er sammen med sin kæreste i de perioder, hvor hun har sit/sine barn/børn, men for langt de fleste vil det være udfordrende at opretholde en distance til børn, der tilbringes rigtig meget tid sammen med.

Hvis denne rolle lyder mest tiltalende for dig, skal du derfor være bevidst om, at rollen vil være klart lettest at indtage, hvis du kan nøjes med at se din kæreste i de perioder, hvor hendes barn/børn er hos deres far.