Hvornår sover baby igennem?

Hvornår sover baby igennem?

Der er ikke noget endegyldigt svar på, hvornår baby sover igennem, da det er forskelligt fra barn til barn. Det vil dog typisk være, når barnet er omkring 6 måneder, at man kan forvente, at de fleste babyer enten sover eller begynder at sove igennem. Inden du tager i supermarkedet for at købe champagne, så du kan fejre den gode nyhed, bør du dog vide, at din definition af 'at sove igennem', ikke nødvendigvis er helt korrekt. 

Hvad vil det sige at ‘sove igennem’?

Mange er af den opfattelse, at det ‘at sove igennem’ betyder, at baby sover hele natten uafbrudt. Baby bliver puttet om aftenen og så er der ellers ro indtil næste morgen.

Det er desværre forkert. Når man taler om, at børn sover igennem, betyder det, at barnet sover 5-6 timer uden behov for mælk.  Barnet vågner sandsynligvis stadig op i tide og utide og beder om hjælp til at finde sutten, få dynen på eller om en beroligende hånd i mørket.

LÆS OGSÅ: Hvad er vuggedød?

Når barnet er omkring 10 måneder, vil han/hun ofte kunne nøjes med et måltid mælk klokken otte om aftenen og omkring midnat, hvorefter baby sover til tidlig morgen.

Først når barnet er over et år gammel, kan du forvente, at han/hun kan puttes om aftenen og derefter sove til næste morgen uden at få mælk. Du slipper dog ikke for afbrudt søvn, for barnet vil med sikkerhed stadig have behov for hjælp med dynen eller lidt trøst i løbet af natten.

Hvordan får man baby til at sove igennem?

Nogle børn sover igennem, andre gør ikke – så simpelt kan det siges. Det betyder dog ikke, at du ikke kan forsøge at hjælpe det hele lidt på vej. I det følgende får du et par konkrete tips, som du kan prøve for at få baby til at sove igennem. Der er ingen garantier for, at det virker, men det er et forsøg værd.

Lad barnet sove i egen seng

Hvis baby sover i samme seng som forældrene, er det værd at overveje, om barnet skal over i sin egen seng. Når barnet er 6 måneder, kan du uden problemer lade baby sove i sin egen seng.

Der kan være mange grund til, at man har valgt at samsove med sit barn, men det gavner ofte både babys og forældrenes søvn, når begge parter sover i hver deres seng. Baby kan stadig sove i samme rum som sine forældre, men det bør være i egen tremmeseng.

LÆS OGSÅ: Hvornår kan baby sidde i Tripp-Trapp-stol?

Når baby sover i samme seng som sine forældre, risikerer man, at barn og forældre vækker hinanden i løbet af natten. Både mor, far og baby vender og drejer sig i løbet af natten, hvilket kan forstyrre søvnen for de andre i sengen.

Når baby kommer over i egen seng, er der færre forstyrrelser i løbet af natten, hvilket forhåbentligt gør det lettere at sove igennem.

Gør noget ud af putningen

Hvis barnet får en god afslutning på dagen – en god putning – kan det måske hjælpe til en bedre nattesøvn. Hvordan du bedst putter dit barn, ved kun du, da du kender dit barn bedst.

Generelt set er det dog vigtigt med faste rutiner, så barnet forstår, at det er sengetid. Et putteritual kan derfor være en god idé.

For flere gode råd til at få baby til at sove, kan du få 10 tips og tricks her.

Kildeliste

  • Sundhed.dk
  • Alt.dk
  • Netsundhedsplejerske