babysovepose-guide

Hvornår må baby sove ude?

I artiklen her får du svar på, hvornår baby må sove udenfor i en barnevogn eller lignende. Ligeledes besvarer vi en række underspørgsmål til dette hovedspørgsmål. 

Det anbefales, at du først lader din baby sove udenfor, når han/hun er over sin fødselsvægt og over en periode på 14 dage har udvist tegn på at trives og at være sund og rask.

Dette skyldes, at det er vigtigt, at baby har lidt fedtlag på kroppen, så han/hun kan holde varmen udenfor – særligt de dage, hvor det er en smule koldt.

Ovenstående anbefalinger gælder for udendørs søvn uden opsyn. Det være sig, når du har anbragt baby enten i haven eller på altanen.

Hvis du befinder dig ved siden af barnevognen eller går en tur med denne, gælder der andre anbefalinger. Søvn i sådanne sammenhænge må finde sted, allerede når baby er ganske få dage gammel.

Hvornår har baby typisk det fornødne fedtlag?

Ovenstående spørgsmål rejste sig sikkert i dit sind, da du læste, at du helst skal afvente, at din baby har et vist fedtlag, før du lader ham/hende sove udenfor i en barnevogn uden opsyn.

Det er jo altid lidt farligt at udtale sig konsekvent om sådan noget, men umiddelbart vil vi sige, at alle babyer, der vejer over 4 kg, har, hvad der skal til fysisk.

Hvis dit barn samtidigt i omkring 14 dage har udvist tegn på at trives og være velfungerende, bør der ikke være noget i vejen for en lur udenfor.

LÆS OGSÅ: Så meget skal dit barn sove

Du bør dog – som du helt sikkert også gør – sørge for, at forholdene i barnevognen er gode; her tænker vi særligt på, at det hverken må være for varmt eller koldt for baby at ligge der. Ligeledes skal du naturligvis reagere, når babyalarmen begynder at skratte, og du kan høre, at der er bevægelse ude i barnevognen.

Klæd baby på efter forholdene

Når du skal sørge for, at forholdene er optimale for baby i barnevognen, handler det i høj grad om at klæde baby på efter vejrforholdene.

Er det varmt, skal baby naturligvis ikke have særligt meget tøj på, mens det forholder sig anderledes på de kolde dage.

LÆS OGSÅ: Hvor meget tøj skal baby have på?

Om vinteren er en voksipose guld værd, da den både er dejligt blød og varm, hvorfor vi anbefaler dig at investere i en sådan.

Se de bedste voksiposer her

Regner eller sner det, skal du naturligvis sørge for, at baby er beskyttet af et regnslag.

På varme sommerdage anbefales hverken regnslaget eller voksiposen. Her anbefales i stedet tyndt tøj og en dyne, der passer til årstiden.

Der findes nogle fine temperaturregulerende babydyner, som tilpasser sig omgivelserne. Du kan se et par af disse ved at klikke på knappen herunder.

Se de bedste babydyner her

Stil altid barnevognen i skyggen

Du bør altid stille barnevognen i skyggen, da du ellers risikerer, at det bliver alt, alt for varmt inde i den.

En barnvognskasse minder på mange måder om et telt – både hvad angår materialer og struktur – og du har sikkert prøvet at vågne i et telt under en bagende sol. Det er ulideligt varmt og ikke til at sove i!

LÆS OGSÅ: Fordele og ulemper ved samsovning

Hvis din baby sover lang tid, bør du tage højde for, at skyggen bevæger sig, og at der af den grund vil være risiko for, at barnevognen ender med at stå i solen, selvom du stillede den et sted, hvor der var skygge. Kontrollér derfor gerne et par gange i løbet af babys tur, at vognen stadigvæk befinder sig i skyggen.

Investér i den rette babyalarm 

Du gør klogt i at overveje grundigt, hvilken babyalarm du skal investere i. Markedet for babyalarmer er nemlig kæmpestort, og der ses stor variation i, hvad de enkelte alarmer kan funktionsmæssigt.

Ovenstående har sikkert gjort dig opmærksom på, at det vil være rart med en babyalarm, hvor du kan se temperaturen, og sådanne alarmer findes der heldigvis en del af.

Ligeledes findes der alarmer med kamera, så du altid vil kunne have øje på din baby – måske også denne funktion var noget for dig?

Uanset hvad anbefaler vi, at du bruger tid på at definere dine behov til en babyalarm og efterfølgende sætter dig ind i, hvilken alarm der bedst muligt imødekommer disse behov. I den forbindelse kunne du jo tjekke vores anbefalinger.

Se de bedste babyalarmer her

Findes der dårligt vejr at lade sit barn sove udenfor i?

Det meste vejr er faktisk okay at sove udenfor i for et barn, så længe du klæder barnet godt på efter omgivelserne og generelt tager hensyn til vejret og forsøger at skabe de mest komfortable betingelser for en god lur.

Dog er fugtigt vejr og tåge i kategorien dårligt vejr at lade sit barn sove ude i, og det er det ganske enkelt, fordi fugtigt vejr ikke er særligt godt for dit barns lunger. Derfor anbefaler vi, at du lader dit barn sove indenfor på dage, hvor der er tåge eller meget fugtigt

Derudover kan det ganske også blive for varmt og for koldt. Hvis vi kommer under 10 minusgrader, anbefales det ikke, at barnet sover udenfor. Ligeledes er der dage, hvor det er så ulideligt varmt, at det bliver en udfordring at få baby til at sove udenfor.

Kildeliste

  • Babyinstituttet.dk
  • Sst.dk