Hvor langt skal sæden op, før man bliver gravid?

Hvor langt skal sæden op, før man bliver gravid?

Heri artiklen får du først og fremmest svar på, hvor langt en mands sæd skal op i en kvinde, før hun har en chance/risiko for at blive gravid. Derudover besvares også en række underspørgsmål. 

Ved en naturlig graviditet skal mandens sæd op i kvindens skede for, at hun kan blive gravid. Eller faktisk skal sæden endnu længere op, men da sædceller – i hvert fald de velfungerende af dem – er små svømmere, klarer de selv sidste del af rejsen i forbindelse med en befrugtning, som lyder således: Sædcellerne svømmer hele vejen op gennem skeden. Herefter svømmer de gennem livmoderhalsen og op i livmoderen, hvorefter de fortsætter til æggelederne. Som regel sker befrugtningen yderst i en af æggelederne,.

Godt så… Det vil altså sige, at der i princippet er to svar på hovedspørgsmål for denne artikel. Det ene er, at mandens sæd skal op i kvindens skede, før hun kan blive gravid.   

LÆS OGSÅ: Hvordan ved man, at man er gravid?

Forlader mandens sæd ikke kvindens skede, er der dog ingen chance for, at hun bliver gravid, da befrugtningen – som du ved – først sker, når en sædcelle når æggelederne. Derfor er et mere retvisende svar på spørgsmål, at mandens sæd skal helt op til æggelederne, før en kvinde kan blive gravid. 

Kan en kvinde blive gravid, selvom manden ikke kommer i hendes skede?

Nu ved du, hvordan en naturlig befrugtning finder sted, og derfor forestiller vi os, at du sagtens kunne finde på at drage følgende konklusion inde i dig selv: Hvis manden ikke kommer i kvindens skede, bliver hun aldrig gravid.  Denne konklusion er dog lidt farlig at drage, da der faktisk findes eksempler på, at kvinder er blevet gravide efter samleje, hvor manden ikke havde udløsning.  Jamen hvordan dælen er det dog muligt? Det hænger ganske enkelt sammen med, at mænd udskiller noget, der kaldes præsperm inden selve udløsningen. Ligesom almindelig sperm indeholder præsperm også levende sædceller, og netop derfor er det ikke nødvendigt for en mand at få udløsning for at gøre en kvinde gravid. Hvis bare hans penis udskiller præspermen, mens denne er indført i kvindens skede, er risikoen/chancen for at blive gravid til stede. Dog bør det nævnes, at risikoen/chancen for at blive gravid af præsperm er mindre end ved en almindelig udløsning.  Hvordan finder man ud af, om man er gravid? Når en kvinde bliver gravid, vil sammensætningen af hormoner i hendes krop ændre sig, hvilket vil føre til fysiske og psykiske tegn på graviditet. Eksempelvis er det ikke atypisk, at man som gravid får voldsom kvalme i den første tid efter undfangelsen. Derudover er et fysisk tegn, at ens menstruation udebliver. 

Nu ved du, hvordan en naturlig befrugtning finder sted, og derfor forestiller vi os, at du sagtens kunne finde på at drage følgende konklusion: Hvis manden ikke kommer i kvindens skede, så bliver hun aldrig gravid. 

Denne konklusion vil dog være lidt farlig at drage, da der faktisk findes eksempler på kvinder, der er blevet gravide efter samleje, hvor manden ikke kom i kvinden. 

Jamen hvordan dælen er det dog muligt?

Det hænger ganske enkelt sammen med, at mænd udskiller noget, der kaldes præsperm inden selve udløsningen. Ligesom almindelig sperm indeholder præsperm levende sædceller, og netop derfor er det ikke nødvendigt for en mand at få udløsning for at gøre en kvinde gravid. 

LÆS OGSÅ: Hvor hurtigt bliver man gravid?

Hvis bare han udskiller præspermen, mens hans penis er indført i kvindens skede, er risikoen/chancen for at blive gravid til stede.

Dog bør det nævnes, at risikoen/chancen for at blive gravid af præsperm er mindre end ved en almindelig udløsning. 

Hvordan finder man ud af, om man er gravid?

Vær opmærksom på, at dette afsnit indeholder affiliate-links

Når en kvinde bliver gravid, vil sammensætningen af hormoner i hendes krop ændre sig, hvilket vil føre til fysiske og psykiske tegn på graviditet

Eksempelvis er det ikke atypisk, at man som gravid får voldsom kvalme i den første tid efter undfangelsen. Derudover er et andet hyppigt fysisk tegn, at ens menstruation udebliver. 

Selvom ovenstående velkendte tegn er fine indikatorer på, hvorvidt man er gravid, bør de aldrig alene føre til nogen endegyldige konklusioner. 

Dels fordi kvalme kan udløses af mange ting, lige såvel som der kan være andre årsager end graviditet, til at ens menstruation udebliver. 

Med en graviditetstest vil du dog kunne ryde alt tvivl af bordet om, hvorvidt du er gravid. 

Med en sådan test vil du nemlig inden for få minutter kunne få vished om, hvorvidt du venter et barn eller ej.

Positiv graviditetstest

Kildeliste

  • Sexlinien.dk
  • Adamogeva.dk.
Scroll til toppen