Nakkefoldsscanning

Nakkefoldsscanning

En nakkefoldsscanning er et gratis tilbud til alle gravide i Danmark. Scanningen har til formål at estimere, hvor sandsynligt eller usandsynligt det er, at barnet har Downs syndrom. I denne artikel kan du blive klogere på nakkefoldsscanningen - også kaldt for 12 ugerscanningen - så du ved, hvordan og hvornår den foretages, samt hvad den viser.

Hvornår foretages nakkefoldsscanningen?

Nakkefoldsscanningen foretages omkring uge 12 i 1. trimester. Scanningen foretages imellem graviditetsuge 11+3 og 13+6.

Hvad er nakkefoldsscanning?

Alle gravide i Danmark får tilbudt en gratis scanning, nakkefoldsscanning, som har til formål at vurdere risikoen for, at barnet har Downs syndrom (tidligere kaldet mongolisme) eller andre kromosomfejl.

Nakkefolden er en samling af væske ved nakken og ryg. Væskesamlingen vil typisk være større hos de børn, som har kromosomfejl. Under scanningen måles størrelsen på nakkefolden, som kombineret med en blodprøve og din alder, kan bruges til at udregne sandsynligheden for kromosomfejl.

LÆS OGSÅ: Hvilke undersøgelser skal man igennem som gravid?

Ved nakkefoldsscanningen kan man blandt andet se følgende:

  • Om hjertet slår
  • Om det er mere end ét foster
  • Terminen udregnes
  • Risko for Downs syndrom m.m.

Din termin udregnes også

Nakkefoldsscanningen handler ikke udelukkende om risikoen for kromosomfejl. Ved scanningen måler man også fostrets længde, hvilket gør det muligt at bestemme, hvor langt den gravide er henne.

Fostrets længde bruges til at fastsætte en forventet termin.

Hvordan foregår scanningen?

Selve scanningen er helt simpel og smertefri. Ved hjælp af ultralyd kan jordemoder eller sygeplejerske få vist et billede af fostret på en skærm. I de fleste tilfælde kan mor og far også følge med på skærmen, hvor de for første gang (medmindre de har betalt for en tidlig scanning i det private), kan se deres lille baby.

Her vil det som oftest også være muligt at få printet en håndfuld scanningsbilleder, som kan vises til venner og familie.

Efter scanningen vil forældrene blive gjort bekendte med risikoen for, at baby har Downs syndrom eller andre kromosomfejl.

Hvor lang tid tager det?

Nakkefoldsscanningen tager omkring 30 minutter. I løbet af den halve time vil den gravide blive scannet, fostret målt og risikoen for kromosomfejl udregnet.

I får svar på scanningen med det samme.

Udregning af risikoen

På baggrund af nakkefoldsscanningen og en blodprøve, som er foretaget forinden, er det muligt at estimere risikoen for, at barnet har kromosomfejl.

Det er ikke muligt at få et endegyldigt svar på, om baby fejler noget. Istedet får du et tal, som fortæller om risikoen for, at der er noget galt. Jo ældre du er, des større vil risikoen være.

Lav risiko

De fleste forældre får at vide, at risikoen er lav. Man taler om lav risiko, når den er mindre end 1 ud af 300. I disse tilfælde vil man ikke foretage yderligere scanninger, tjek og undersøgelser.

LÆS OGSÅ: Hvad må man ikke, når man er gravid?

Da der er tale om ‘en lav risiko’ er der stadig en risiko, hvorfor det ikke kan udelukkes 100 %, at barnet kan fejle noget. Risikoen er dog så lille, at der ikke er grund til bekymring.

Selvom alt er, som det skal være, vil den gravide blive tilbudt endnu en scanning i uge 20. Denne scanning kaldes for misdannelsesscanning.

Høj risiko

Hos omkring 5 % af alle gravide viser undersøgelsen, at risikoen er høj. Her vil den beregnede risiko være større end 1 ud af 300.

Vurderes risikoen at være høj, vil den gravide blive tilbudt en samtale. Her vil den gravide få yderligere informationer om blandt andet moderkage- og fostervandsprøve, som kan afgøre, om barnet fejler noget. 

I får ikke besked om barnets køn

Selvom jordemoder eller sygeplejerske måske kunne komme med et kvalificeret gæt på barnets køn på baggrund af scanningen, er der absolut ingen garanti for, at det ville være korrekt. Af den årsag og en række andre vil du derfor ikke få svar på, om fostret er en dreng eller en pige.

Barnets køn kan først med nogenlunde sikkerhed bestemmes i uge 14 af graviditeten, altså 2 uger efter nakkefoldsscanningen. Det offentlige tilbyder ikke en scanning for at afgøre barnets køn, men hvis du er meget nysgerrig, kan du betale for en kønsscanning i det private.

I uge 20 vil du igen blive tilbudt en scanning fra det offentlige. Ved denne scanning kan du få barnets køn afsløret, hvis du ønsker det.

Kildeliste

  • Herlev hospital
  • Region Sjælland
  • Sundhed.dk