Hvor længe skal man amme?

Hvor længe skal man amme?

Der er ikke noget endegyldigt svar på, hvor længe man skal amme - svaret afhænger nemlig af, hvem man spørger. I denne artikel kan du blive klogere på de forskellige holdninger til, hvor længe man skal amme.

Ligesom med en del andre spørgsmål omhandlende småbørn og babyer, er det også her svært at finde konsensus. Alt efter hvem man spørger, skal børn nemlig ammes i mellem 4 måneder og helt op til 2 år eller længere.

I denne artikel kan du blive klogere på de forskellige anbefalinger fra eksperter. Når vi omtaler amning, er der også tale om modermælkserstatning fra sutteflaske.

Køb en god ammepude til dig selv
  • Testvinder
    1
    That's Mine Ammepude - Hvor længe skal man amme? - Babyhelp.dk
    That's Mine Ammepude

    Set til 599 kr. På lager

    Køb hos That's Mine Ammepude hos BabyRiget
    599 kr.
I samarbejde med PriceRunner. Oplysninger er vejledende.

Sundhedsstyrelsen:
Børn skal ammes til de er omkring 6 måneder

De officielle danske anbefalinger om amning kommer fra Sundhedsstyrelsen, som anbefaler ammende mødre, at de som minimum ammer til barnet er omkring 6 måneder gammelt – også gerne længere.

Det er typisk ved 4 måneders alderen, at babyer så småt begynder at få fast føde i form af grød. Her anbefales det dog fortsat, at modermælken udgør størstedelen af barnets daglige kost.

LÆS OGSÅ: Hvor længe gør det ondt at amme?

Efter de første 6 måneder anbefaler Sundhedsstyrelsen, at man fortsætter med delvis amning til barnet er 12 måneder eller ældre.

WHO:
Suppler gerne med modermælk i 2 år eller mere

Ifølge Verdenssundhedsorganisationen WHO kan mødre med fordel amme deres børn, indtil de er 2 år eller ældre.

Helt konkret understøtter anbefalingerne fra WHO de danske, da der er enighed om, at børn skal ammes til de er minimum 6 måneder, hvorefter amningen skal fungere som supplement til en almindelig kost.

Den delvise amning kan med fordel stå på i helt op til 2 år, lyder anbefalingen fra WHO. Indtil barnet fylder 1 år, kan amningen dække omkring halvdelen af barnets energibehov. Herefter bør modermælken ikke udgøre mere end en tredjedel af barnets samlede kost.

Kulturelle normer kommer i vejen for amningen

Flere eksperter er tilsyneladende enige om, at det er sundt for barnet at blive ammet i væsentligt længere tid end de 6 måneder, som anbefales af Sundhedsstyrelsen.

Men hvorfor ammer danske kvinder så ikke i længere tid?

Forklaringen er med stor sandsynlighed, at vi har opbygget en række kulturelle normer, som blandt andet dikterer, at det er underligt og måske endda en smule bizart eller forkert, hvis man ammer et større barn.

LÆS OGSÅ: Sådan stopper du med at amme

Derudover kan der også være helt lavpraktiske faktorer, som eksempelvis at børn sendes i dagsinstitutioner, at der ikke længere er nok mælk i brysterne eller noget tredje, som kommer i vejen for amning i længere tid end de officielle anbefalinger.

Ingen grund til dårlig samvittighed

De fleste af os vil vores børn det absolut bedste, og derfor sidder du måske med lidt dårlig samvittighed, efter du har læst, at man med fordel kan amme barnet meget længere, end det er normen i Danmark.

Selvom der kan være en sundhedsmæssig fordel ved at amme længe, betyder det ikke, at dit barn får det svært senere i livet, hvis ikke du ammer så længe. De fleste af os, som render rundt i samfundet i dag, er næppe blevet ammet i 2 år – og det går da ganske fint alligevel!

Læs mere om amning her