Baby der ligger i en vugge

Ammestop - Sådan stopper du med at amme

Amning vil ofte gå sin naturlige gang og stoppe helt af sig selv, hvorfor du ikke som sådan behøver gøre noget for at stoppe amningen. Vil du stoppe med at amme, eller måske helt undgå at amme dit barn, kan du blive klogere på ammestop her.

Der kan være flere grunde til, at man gerne vil stoppe med at amme, eller måske slet ikke har lyst til at begynde. Det er naturligvis dit og kun dit valg, om baby skal ammes eller ej. Det anbefales dog, at baby bliver ammet, når og hvis det er muligt.

Årsager til at ønske ammestop kan være:

  • Problemer med amningen
  • Psykisk ubehag ved amning
  • Afsluttet barsel
  • Sygdom
  • Spædbarnsdød
  • Alvorlig søvnmangel
  • Behov for at blive aflastet

Inden du beslutter dig endegyldigt for at stoppe med amningen, anbefaler vi, at du tager en snak med sundhedsplejersken.

Hvordan stopper jeg med at amme?

Hvis du ammer, men har besluttet, at du ikke længere vil fortsætte, skal der lukkes ned for mælkeproduktionen. Der findes som udgangspunkt 2 metoder – enten med medicin eller uden.

Hvis amningen skal stoppes uden medicin, handler det i grove træk om, at du skal nedsætte den efterspørgsel på mælk, som din krop oplever, når brysterne bliver tømt. Jo større efterspørgsel, des mere mælk vil der typisk blive produceret og omvendt – det er simpelthen et spørgsmål om udbud og efterspørgsel.

LÆS OGSÅ: Hvor længe skal man amme?

Det handler derfor om at fortælle kroppen, at efterspørgslen er lille – uanset om det er tilfældet eller ej.

Den letteste måde at gøre dette, er ved kun at fjerne nøjagtigt den mængde mælk, som skal til, for at undgå ubehag i brysterne og eventuel brystbetændelse. Det kan måske være fristende helt at droppe at få tømt brysterne, men det kan være yderst ubehageligt, hvorfor vi anbefaler, at du løbende får tappet lidt mælk.
Det er vigtigt, at du ikke malker brystet tomt, da det vil stimulere mælkeproduktionen, fordi efterspørgslen så vil virke stor.

Gør du ovenstående, vil mælkeproduktion i de fleste tilfælde være stoppet indenfor et par uger.

Amningen kan også stoppes med medicin, som fungerer mælkehæmmende. Er du interesseret i denne løsning, bør du rådføre dig hos din læge.

Indbinding af brysterne anbefales ikke

Måske har du hørt fra veninder, de andre i mødregruppen eller et familiemedlem, at du skal forsøge med indbinding af brysterne, hvis du vil stoppe amningen. Indbinding af brysterne er en gammel praksis, som man ikke længere anbefaler, da det kan give tilstoppede mælkegange og brystbetændelse. 

Langsom afvænning af amning

Langsom afvænning går ud på at mindske hyppigheden af amninger over en længere periode. Over et par måneder kan du gradvist fjerne en amning hver fjerde dag.

Husk at dit barns appetit er den samme, hvorfor det vil være nødvendigt at tilbyde barnet modermælkserstatning i sutteflaske, så det ikke bliver underernæret.

LÆS OGSÅ: Hvor meget mælk skal baby have om dagen?

Når du trapper ned i et langsomt tempo, vil risikoen for brystbetændelse og/eller tilstoppede mælkekanaler minimeres. Barnet har ligeledes bedre mulighed for gradvist at vænne sig til ikke at blive ammet.

Hurtig afvænning af amning

Hvis amningen skal stoppes hurtigt, er løsningen “en kold tyrker”, altså at amningen stopper mere eller mindre fra den ene dag til den anden.

Risikoen for brystbetændelse er stor, hvis du vælger denne metode, ligesom dit barn måske vil reagere, fordi amningen stopper.
For at mindske risikoen for brystbetændelse kan du med fordel sørge for at fjerne mælken fra brysterne gradvist. Undlad at tømme dem fuldstændigt, da det vil stimulere mælkeproduktionen – det er det modsatte af, hvad du gerne vil opnå. Brysterne kan tømmes med en brystpumpe eller med hænderne.

Hvad gør jeg, hvis jeg ikke vil amme?

Hvis du har besluttet dig for, at du ikke vil amme dit barn, skal du undlade at lægge barnet til brystet. Når barnet ikke bliver lagt til, vil brystet ikke blive tømt for råmælk, hvorfor processen med at tømme og fylde brystet aldrig bliver sat i gang.

Selvom man ikke lægger baby til, vil kroppen dog alligevel være klar til at amme, hvorfor det kan være nødvendigt med medicin til ammestop.

Kilder:

  • Sundhedsstyrelsen: Ernæring til spædbørn og småbørn – EN HÅNDBOG FOR SUNDHEDSPERSONALE
  • Ammenet.dk