Baby der sover med dejlig babydyne

Baby og søvn - så meget skal dit barn sove

Opdateret marts 2024

Hvor meget skal et barn sove?

Hvor meget børn skal sove afhænger i høj grad af, hvor gammel barnet er. Nyfødte børn har brug for mest søvn, imens større børn har brug for mindst. I takt med at barnet bliver ældre, vil søvnbehovet blive mindre.

I det følgende kan du blive klogere på hvor meget børn skal sove i de forskellige faser af deres liv. Husk på at tallene er vejledende, og at der kan være stor forskel på børns søvnbehov.

Nyfødte (0-3 måneder)

  • Søvnbehov: Det anbefales at barnet sover omkring 14-17 timer i døgnet.
  • Barnet bør sove mindst 11 timer og højest 19 timer på et døgn.
  • Antal lure: Adskillige i løbet af dagen.

Når barnet er helt lille og nyfødt, er behovet for søvn stort. Det nyfødte barn har behov for adskillige lure dagen igennem.

Nøjagtigt hvor mange lure barnet har behov for, er forskelligt fra barn til barn. Mængden af søvn er som udgangspunkt vigtigere end antallet af lure, så vær opmærksom på hvor mange timer barnet får sovet og om det generelt er glad, tilfreds og friskt, i stedet for at tælle hvor mange lure dit barn tager.

Spædbørn (4-11 måneder)

  • Søvnbehov: Det anbefales at barnet sover omkring 12-15 timer i døgnet.
  • Barnet bør sove mindst 10 timer og højest 18 timer på et døgn.
  • Antal lure: 2-3.

Barnet er nu blevet større, og har derfor ikke helt så stort et søvnbehov som tidligere. Der er dog stadig behov for mellem to og tre lure i løbet af dagen.

LÆS OGSÅ: Hvornår må baby sidde i højstol?

De fleste vil nu opleve, at det er lidt lettere at få struktur på søvnen i løbet af dagen, da barnet ofte vil have behov for en skraber på nogenlunde de samme tidspunkter hver dag. Som altid er det dog vigtigere at tilrettelægge søvnen efter barnets behov, end en fast daglig plan. Virker barnet træt, bør du putte det og ikke vente en time eller to, fordi det så passer med den normale rytme.

Tumlinger (1-2 år)

  • Søvnbehov: Det anbefales at barnet sover omkring 11-14 timer i døgnet.
  • Barnet bør sove mindst 9 timer og højest 16 timer på et døgn.
  • Antal lure: 1-2.

Tumlingen er som oftest begyndt i enten vuggestue eller dagpleje, og det er derfor dagplejemor eller pædagogerne som sørger for barnets søvn i løbet af dagen, imens det selvfølgelig fortsat er dig, der sørger for at putte om aftenen.

Det kan dog være en fordel at spørge ind til dagens søvn, når du henter dit barn, så du ved om der er behov for en ekstra lur når I kommer hjem, eller om barnet skal tidligt i seng for at indhente det forsømte.

Barnet kan begynde at give tydeligt udtryk for, at det ikke har lyst til at sove. Det kan være fristende at rette sig efter barnet, men husk at du ved bedst. Tumlinger vil ofte hellere lege end at sove, så selvom de er meget trætte, vil de gøre alt for ikke at skulle ud i barnevognen eller ind i sin tremmeseng. Du ved bedst, så stå fast! Virker barnet træt, er det tid til at sove, uanset hvad barnet så måtte mene.

Børnehavebørn (3-5 år)

  • Søvnbehov: Det anbefales at barnet sover omkring 10-13 timer i døgnet.
  • Barnet bør sove mindst 8 timer og højest 14 timer på et døgn.
  • Antal lure: 0-1.

Barnet nærmer sig nu efterhånden en søvnrytme som ligner voksnes. Søvnbehovet kan stadig være stort, men for de fleste børn er det i denne periode, at den sidste lur bliver udfaset, så al søvn foregår om natten.

Ligesom i de andre faser er det vigtigt at holde øje med barnet og give det en lur, hvis det er træt og trænger til at få hvilet. Selvom barnet ikke normalt tager lure, kan der alligevel være dage hvor der er behov for at sove lidt i løbet af dagen. Det er i virkeligheden ikke meget anderledes for dig, som også kan have dage hvor energiniveauet er lavt.

Skolebørn (6-13 år)

  • Søvnbehov: Det anbefales at barnet sover omkring 9-11 timer i døgnet.
  • Barnet bør sove mindst 7 timer og højest 12 timer på et døgn.
  • Antal lure: 0.

Selvom søvnbehovet stadig er en smule større end for voksne, har barnet nu en døgnrytme som er mere eller mindre identisk med din egen. Der er som udgangspunkt ikke noget behov for en lur i løbet af dagen.

Kilde: National Sleep Foundation

Dit barn fortæller dig, hvor meget det skal sove

Der er ikke noget endegyldigt svar på, hvor meget et barn skal sove. Hvis du leder efter en facitliste, kommer du derfor til at lede længe.

Heldigvis betyder det ikke, at du ikke kan finde svaret på, hvor meget lige nøjagtigt dit barn har behov for at sove.

Børn er meget forskellige, og deres behov for søvn vil derfor variere. Du skal ikke læne dig for meget op ad retningslinjer og hvor meget venindernes børn sover. Det er langt fra sikkert, at dit barn vil have samme behov.

LÆS OGSÅ: Hvor ofte skal baby lave afføring?

Istedet bør du se på dit barn og vurdere om det trives. Har barnet det godt og fungerer det i det daglige, kan det tyde på at det fungerer fint med den mængde søvn barnet får nu. Hvis barnet har det godt, er der ingen grund til bekymring over for meget eller for lidt søvn. Har barnet det derimod ikke godt i det daglige, kan manglende søvn måske være problemet.

Pas på med at sammenligne

Det er helt normalt, at man i eksempelvis mødregruppen diskuterer søvnvaner. Det er der så absolut intet galt i – tværtimod. Problemet opstår dog, hvis du sammenligner dit barn med de andre 1:1 og derfor tror dit barn er unormalt, hvis det ikke sover ligeså mange lure i løbet af dagen, ikke sover igennem om natten eller noget tredje.

Børn er forskellige, og hvor nogen sover tre lure om dagen, vil andre kun sove en eller to. Hvor nogen børn sover hele natten, vil andre vågne en gang i timen.

Pas på med at lytte alt for meget til veninderne, andre mødre eller måske din egen mor. Ingen børn er ens og deres behov og søvnvaner vil derfor være vidt forskellige. Der vil være de mødre, hvis babyalarm aldrig er stille, imens andre kan få timevis med ro dagligt.

Brug i stedet din egen mavefornemmelse – den har oftere ret end man skulle tro.

Må jeg vække mit sovende barn?

De fleste forældre vil formentlig før eller siden befinde sig i en situation, hvor de vil overveje at vække deres sovende barn.

I er måske på vej ud af døren, måske sover barnet faretruende tæt på sengetid om aftenen eller måske du er bekymret for, om barnet sover for meget. Uanset hvad grunden måtte være, vil de fleste forældre før eller siden overveje, om de bør eller kan tillade sig at vække deres lille guldklump, som ligger og sover dejligt i barnevognen eller tremmesengen på børneværelset.

Men må man egentlig det? Må man vække et barn der sover?

I vores oversigt over børns søvnbehov skriver vi blandt andet, at der er et øvre loft for, hvor meget et barn skal sove i døgnet. Betyder det så, at du skal bryde ind i barnets lur og vække det, hvis det er ved at have sovet for meget?

– Nej, som udgangspunkt ikke.

Børn skal sove så meget de vil

Når børn sover, er det fordi de har behov for det. Børn har et stort søvnbehov, og det kan af og til virke som om, at de sover det meste af dagen væk. Gør de det, er det formentlig fordi de har behov for det.

Eksperter anbefaler derfor, at du lader dit barn sove nøjagtigt så meget det har lyst til. Det skal naturligvis være indenfor rimelighedens grænser, men undlad så vidt muligt at vække barnet fra sine lure eller nattesøvnen.

Nogle gange er der ingen vej udenom – det er helt okay!

Selvom det som udgangspunkt er skidt at vække sit sovende barn, vil der naturligvis være tilfælde hvor der ikke er nogen vej udenom. Måske I har en aftale, I er nødt til at nå, og derfor er tvunget til at vække barnet, så I kan komme afsted.

Måske det kan lade sig gøre at løfte det sovende barn over i sin autostol, hvor det kan fortsætte sin lur. Måske kan I gå til jeres aftale i stedet, så barnet kan sove videre i sin barnevogn, eller måske aftalen kan udskydes, så baby kan få sovet ud.

I de tilfælde hvor der ingen anden løsning er, kan du selvfølgelig blive nødt til at vække dit barn – og bare rolig, det tager ingen skade af det. Det er let at læse om børns søvn og blive helt skræmt for at vække det fra en lur, men så længe det ikke er noget der sker hver eneste dag, tager barnet absolut ingen skade af at blive hevet ud af drømmeland.

Sådan kan du se om dit barn er træt – tegn på træthed hos børn

Det kan være en udfordring at finde ud af, hvor stort et søvnbehov ens barn har. Særligt når de ikke er store nok til selv at kunne fortælle når de er trætte, skal man som forælder gøre sig umage for at se, om barnet får sovet nok.

Heldigvis er der en række tegn du kan holde øje med og som fungerer som en indikator på, om dit barn er træt. Typiske tegn på træthed er:

  • Gab
  • Blanke, trætte eller røde øjne
  • Klør sig hyppigt i øjnene eller ved ørene
  • Pylret og har let til gråd
  • Rastløshed
  • Vil ikke være social
  • Ligger sig meget ned

Er et eller flere af ovenstående indikatorer til stede, er der gode chancer for, at barnet er træt.

Skal jeg springe en lur over, så mit barn sover længere om natten?

Hvis dit barn ikke sover igennem om natten eller måske vågner længe inden solopgang hver eneste morgen, kan man som forælder ende med at blive rigtig træt, fordi man ikke selv får sovet nok.

Det er ikke unormalt, at man overvejer at springe en af barnets lure over, i håb om at den lille sover igennem om natten, eller sover længere. Logikken synes at være, at man ved at springe en lur over, kan spare noget træthed op, som så kan blive indløst om natten.

LÆS OGSÅ: Hvor meget skal baby veje?

Sådan fungerer det dog ikke og du bør derfor aldrig springe dit barns lur over. Ofte vil det have stik modsatte effekt, fordi barnet bliver overtræt, ikke får slappet nok af i hovedet om dagen og derfor sover dårligere om natten. I stedet for at sove igennem og sove længere, vil barnet med stor sandsynlighed sove dårligere og derfor vågne op hyppigere.

Tilstrækkeligt med søvn i løbet af dagen er fundamentet for en god nattesøvn, så sørg for at dit barn får sovet ligeså meget, som det har behov for i løbet af dagen.

Hvordan får jeg mit barn til at sove?

Selvom et barn har brug for masser af søvn, er det på ingen måde sikkert, at dit barn har lyst til at sove. Rigtigt mange forældre oplever faktisk, at det kan være en kæmpe udfordring at få barnet til at sove – også selvom det helt åbenlyst er træt.

Vil du have gode råd til, hvordan du lettere kan få dit barn til at sove, kan du med fordel se vores omfattende og udførlige guide med tips og tricks. Læs hvordan du får baby til at sove.

Søvn er vigtigt for barnets udvikling

Søvn er en af de vigtigste grundsten for et godt helbred og er nødvendigt for at kunne håndtere de mange stimuli man udsættes for i løbet af en dag.

Det er når barnet sover, at hjernen får mulighed for at bearbejde dagens indtryk, hvorved barnet kan lære af dagen og blive parat til en ny med massevis af nye indtryk og oplevelser.

LÆS OGSÅ: Hvornår skifter baby øjenfarve?

Hvis barnet ikke får sovet tilstrækkeligt, vil det i de fleste tilfælde gå udover indlæringen, hvorfor barnet vil tage længere tid om at lære fundamentale ting som at kravle, stå, gå og snakke.

Du vil sikkert også opleve, at humøret er dårligt, når barnet ikke får sovet nok. Det trætte barn vil skrige, græde og brokke sig mere end det friske barn.