Guide: Sådan forbereder du din hund på mødet med baby

Guide: Sådan forbereder du din hund på mødet med baby

Som hundeejer og vordende forælder bør man forberede sin hund grundigt på det forestående møde med baby. Omhyggelig forberedelse vil nemlig utvetydigt øge chancerne for, at ens baby og hund ender med at forliges fornuftigt. I artiklen her giver vi dig 9 skarpe råd til, hvordan du kan forberede din hund på mødet med baby.

Som vordende forælder og hundeejer håber man naturligvis på, at ens hund ender med at se baby på samme måde, som man selv kommer til – nemlig som en enorm gave til livet.

Desværre ved man godt, at dette ikke er givet. Der er nemlig en risiko for, at ens hund ikke vil være positivt indstillet ved tanken om at skulle dele ens opmærksomhed med andre.

Om en hund kommer til at reagere positivt eller negativt på, at en baby flytter ind, er på forhånd umuligt at forudse.

Til gengæld er det ikke umuligt at skabe nogle fornuftige rammer, der uden tvivl vil øge chancerne for, at baby og hund kommer til at forliges godt med hinanden. Du vil i løbet af denne artikel få indsigt i, hvordan du bedst muligt skaber disse rammer.

Inden vi kommer til de afsnit, som specifikt beskæftiger sig med dette, skal vi dog lige kigge lidt på, hvorfor og hvordan en hund typisk reagerer på, at der rykker en lille baby ind i hjemmet.

Hvorfor og hvordan reagerer en hund egentlig på en baby?

Der ses ret mange forskellige reaktionsmønstre fra hunde, der introduceres for babyer.

Nogle hunde reagerer ved at blive usikre, hvilket ganske enkelt hænger sammen med, at de har svært ved at finde deres plads i den forandrede familiekonstellation.

Når en hund bliver usikker og har svært ved at finde sin plads, begynder den typisk at betvivle, hvorvidt den fortsat kan forblive en del af sin flok, hvilket naturligvis ikke er særligt godt.

Heldigvis er det langt fra givet, at en hund reagerer som beskrevet ovenfor, når der flytter en lille baby ind. Der ses nemlig også talrige eksempler på hunde, der reagerer positivt, og som modtager baby med logrende hale og stor tilpasningsvillighed. En sådan adfærd ses særligt hyppigt hos hunde, der tilhører en race i den børnevenlige kategori.

Ligegyldigt om din hund tilhører den børnevenlige kategori eller ej, så er vores utvetydige anbefaling, at du bestræber dig på at gøre en indsats med henblik på at forberede din hund på mødet med baby.

En forberedende indsats vil nemlig uden tvivl skabe gode betingelser for, at både baby og hund får et godt fremtidigt forløb, hvor begge parter er glade og trygge i hinandens selskab.

9 skarpe råd til at skabe gode betingelser for et godt møde mellem baby og hund

At forberede sin hund på mødet med baby er ikke nogen nem opgave. Der er nemlig rigtig mange ting og forhold, som man skal have styr på.

Forberedelsens kompleksitet kommer da også til udtryk i denne her artikel. Hele 9 forskellige råd til, hvordan du kan lette din hunds møde med baby, disker vi nemlig op med.

1)      Få styr på signalkontrol og -kommandoer

Det er meget vigtigt, at du og din hund får styr på signalkontrol og -kommandoer, inden baby bliver en del af familien.

Derfor anbefaler vi, at du – omkring to måneder inden baby flytter ind – får besøg af en hundeadfærdsspecialist, der kan hjælpe dig og din hund med at få helt styr på alle nødvendige signalkommandoer.

Får du styr på disse, kommer det både dig selv, din hund og baby til gode, hvilket vi nuancerer i de kommende afsnit.

Det giver lidt sig selv, at det kommer baby til gode, at du er i stand til at styre din hund og få denne til at stoppe, hvis den bliver for voldsom, når baby er i nærheden. Har du fuld kontrol over din hund, vil du skåne baby for voldsomme, skræmmende oplevelser, hvor din hund – måske utilsigtet – er lidt for voldsom i nærheden af baby.

Derudover vil det – at have fuld kontrol over din hund – give dig selv en masse ro og indre tryghed.

Sidst, men ikke mindst vil det gavne din hund, hvis denne får stopsignalerne helt ind under pelsen, da det vil hjælpe den med at forstå og affinde sig med sin nye rolle i hjemmet.

2)      Din hund skal lære at hilse på baby

Allerede inden baby flytter ind, bør du træne hilse-kommando med din hund.

Vi er helt med på, at det – at træne dette – kan være lidt udfordrende, da scenariet jo ligesom er betinget af babys tilstedeværelse.

Vi mener dog, at du med lidt kreativitet let vil kunne opstille et scenarie, som mimer en fremtidig virkelighed.

Måden, hvorpå vi anbefaler, du bør træne hilse-kommandoen med din hund, er ved at tage plads et sted, hvor du forventer, at du kommer til at befinde dig meget med baby.

Hund hilser på baby

Få centimeter foran dine fødder skal du anbringe hundekurven eller et blødt tæppe. Fra din plads skal du bede din hund om at indfinde sig i hundekurven eller på tæppet.

Når din hund imødekommer din anmodning og spadserer hen på sin tilsigtede plads, skal du værdsætte handlingen med lidt fysisk anerkendelse, altså ved at klappe og nusse din hund på en måde, som du ved, den holder af.

Til højre eller venstre for dig skal du have en genstand, som du ved, at din hund vil finde interessant. Der er ingen faste regler for, hvad dette skal være, men en mulighed kunne være hundens yndlingslegetøj.

Når din hund har fundet ro på dens plads foran dine fødder, løfter du genstanden op og vifter lidt med denne, hvilket med garanti vil vække hundens interesse.

Ovenstående vil uden tvivl føre til, at din hund rejser sig og forsøger at stikke snuden helt tæt på genstanden. Når dette sker, udbryder du: ”stop”, ”kurv” eller noget tredje, som fortæller hunden, at den skal vende tilbage til sin hvileposition foran dine fødder.

Træn ovenstående, indtil dette sidder i skabet. Når det er tilfældet, er du parat til næste fase, der involverer den egentlig hilsen.

Hundens hilsen bør forløbe således: Når du siger: ”hilse,” får hunden lov at snuse til den genstand, du har i hånden. Når du træner dette, vil der naturligvis være tale om en genstand, men for fremtiden vil der være tale om en baby.

Får du helt styr hilseritualet, undgår du situationer, hvor din hund gør lidt for voldsomme tilnærmelser over for baby.

3)     Vær rolig – det smitter

En hund fornemmer tydeligt og klart sin ejers sindstilstand via ejerens fysiske fremtoning og udstråling.

Hvis man som hundeejer har et kropssprog, der signalerer selvsikkerhed, ro samt overskud, vil dette formentlig smitte af på hunden, hvilket jo rigtig godt.

Det er til gengæld mindre godt, at hvis hunden fornemmer negative sindsstemninger hos ejeren, så smitter dette også af på hunden. Fornemmer hunden eksempelvis, at dens ejer er urolig og utryg, så vil hunden formentlig blive det samme.

Når du får en baby, forandres dit liv fuldstændigt. At få et barn er nemlig en overrumplende og livsomstyrtende begivenhed, hvorfor denne kan få selv de mest besindige og selvsikre mennesker til at vakle – i hvert fald for en stund.

Netop derfor er det desværre ikke utænkeligt, at du i en periode efter barnets ankomst vil være urolig og lidt usikker.

Dette er ikke godt med en hund i huset, da din indre sindstilstand jo som bemærket vil kunne smitte af på din hund. Derfor bør du – i det omfang det er muligt for dig – forsøge at signalere ro og indre balance, når du er sammen med din hund. Vi er med på, at det er svært fake, hvordan man har det indvendigt, men giv det alligevel et skud.

4)      Du må ikke ændre for meget ved hundens rutiner

Når du får et barn, bliver dette barn hovedstyrende for din adfærd og dagligdag. Det bliver barnets behov, der kommer til at diktere, hvad du først og fremmest skal bruge din tid på.

Netop derfor kan det være ret så vanskeligt at holde fast i alle de rutiner, som du og din hund førhen har haft.

Ikke desto mindre er vores skråsikre anbefaling, at du bestræber dig på at fastholde så mange af hundens rutiner som overhovedet muligt.

Og hvorfor så det?

Jo, det skyldes ganske enkelt, at en hund er et vanedyr. En hunds tryghed og indre ro er således betinget af faste rutiner og vaner. Hvis hundens dagligdag ændres for meget, vil det let kunne føre til en stresset og usikker hund.

5)      Åh nej, min hund snapper ud efter baby – hvad gør jeg?

Det hænder desværre, at en hund snapper ud efter en baby. Det sker heldigvis sjældent, og derfor både håber og satser vi da også på, at det ikke sker for dig.

Skulle din hund dog – mod forventning – lave bidmarkeringer ud i luften efter din baby, skal du reagere drastisk og hurtigt.

Allerførst skal din hund isoleres. Derefter skal du alliere dig med en professionel træner med mindst et par års uddannelse i specialadfærd hos hunde.

Bidmarkeringerne vil nemlig være et symptom på alvorlige problemer i din hunds psyke. Problemer så store, at du ikke selv vil kunne løse dem. Der skal simpelthen professionel hjælp til.

Hvorfor kan en hund finde på at lave bidmarkeringer efter baby?

Hunde agerer ud fra deres naturlige reaktionsmønstre, og det betyder, at når en hund laver bidmarkeringer efter en baby, så skal bidmarkeringerne ses som et forsøg på at opdrage babyen.

Typisk laver hunden bidmarkeringerne, fordi hunden vurderer, at barnet overskrider hundeejernes komfortzone.

Vi forestiller os, at langt de fleste ikke-fagpersoner vil se bidmarkeringer fra en hund mod en baby som et klart udtryk for, at hunden er aggressiv, ond og farlig, men denne tolkning er ikke korrekt.

Derfor behøver bidmarkeringer fra ens hund heller ikke føre til, at man afliver den. Den kan nemlig bringes på ret køl igen.

Dog må man aldrig negligere alvoren i bidmarkeringer, for den slags er et meget alvorligt symptom på et endnu mere alvorligt problem i hundens psyke, som kun kan udbedres med professionel assistance.

6)      Min hund ignorerer baby – er det normalt?

Måske vil du opleve, at din hund ignorerer din baby. Det er nemlig ikke nogen atypisk adfærd fra en hund, når en baby flytter ind. Der findes to forskellige årsager til, at en hund kan finde på at ignorere en baby.

Den ene årsag er, at hunden er venlig og ønsker at give resten af flokken plads. Hvis dette er forklaringen på din hunds distancetagen til baby, er alt godt, og du kan lade tingene gå sin gang.

Hvis dette ikke er forklaringen, skal du reagere. Den anden forklaringsmodel vedrører nemlig, at hunden er usikker, og en usikker hund kan hurtigt udvikle sig til at blive en farlig hund.

Du kan naturligvis ikke spørge din hund, hvorvidt denne trækker sig, fordi den er usikker. Dog vil du kunne se på hundens adfærd og fysiske fremtoning kunne se, om dette er tilfældet. En usikker hund vil nemlig, når den ignorerer baby, være stiv i sine bevægelser.

7)      Brug kun børnevenlige flåtmidler og loppekure

Benytter du flåtmidler og/eller loppekure til din hund, skal disse præparater være børnevenlige. Det vil sige, at de skal være godkendt til, at en baby må være i nærheden af hunden, når midlerne anvendes.

8)      Må hund og baby snakke sammen?

Hvis du ender i den heldige og lykkelige situation, at din hund og baby bliver gode venner, er der intet i vejen for, at de snakker lidt sammen. Er din hund glad for baby, vil din hund formentlig vise dette ved blandt andet at levere kærlige slik i babys ansigt.

Da babys immunforsvar ikke er nær så godt som en voksens, forstår vi godt, hvis du er lidt betænkelig ved at lade din hund slikke baby i ansigtet. Dog er der ingen grund til at være nervøs. Hundemunde er nemlig som regel væsentlig renere end menneskers.

Derfor er et hundeslik som udgangspunkt heller ikke hverken ulækkert eller uhygiejnisk. Dog vil vi lige indskyde, at der findes tidspunkter, hvor du ikke bør lade din hund slikke baby i ansigtet. Det være sig for eksempel, hvis hunden for nyligt har slikket på noget bakteriefyldt eller været sammen med en masse andre hunde.

9)      Baby og hund må aldrig være sammen uden opsyn

Selvom du skulle ende i den fantastiske situation, at din baby og hund bliver gode venner, bør du – trods dette – aldrig lade dem være sammen uden opsyn.

Årsagen hertil er, at selv den mest børnevenlige og milde hund vil kunne finde på at lave bidmarkeringer, hvis den føler sig presset eller oplever smerte.

Det er derfor vigtigt, at du altid er med på sidelinjen, når din hund og baby er sammen, så du vil kunne reagere, hvis du fornemmer, at noget ubehageligt er under opsejling.

Kildeliste

  • Alt.dk
  • Anette Røpke
  • Idenyt.dk