vikle-test

Hvad koster det at have et barn?

I løbet af de første 18 år af dit barns liv, vil du i gennemsnit komme til at spendere på den anden side af en million kroner. I denne artikel kan du blive klogere på, hvad det koster at have et barn. 

Opdateret marts 2024

“Hvad koster det at have et barn?” er med sikkerhed ikke den første tanke, der dukker op i hovedet på dig, når du forestiller dig livet som forælder. Det er egentlig også heldigt nok, for set ud fra et økonomisk perspektiv, er det at få barn en dårlig forretning. Enhver forælder kan dog fortælle dig, at den kærlighed man får fra og giver til sit barn, på ingen måde kan gøres op i kroner og øre.

Når det så er sagt, kan der være praktiske årsager til alligevel at kigge nærmere på det økonomiske aspekt i at få et barn, for der skal naturligvis være penge nok til at kunne tage sig af den lille. Derfor har vi valgt at dykke lidt ned i udgifterne, du kan forvente, samtidig med at vi giver et par gode råd til, hvordan udgifterne kan minimeres undervejs.

Et barn koster over en million

Når dit barn bliver 18 år gammel, vil du i gennemsnit have brugt omkring 1.370.000 kr., altså et godt stykke over en million kroner. Det er så tilpas stort et beløb, at man let kan miste pusten og blive lidt rundtosset. Heldigvis er det ikke penge, du skal have stående parat på bankkontoen inden terminen. Udgifterne er nemlig, som sagt, fordelt over barnets første 18 år.

Børnechecken hjælper lidt

Hvis du er som folk er flest, så ærgrer du dig nok også af og til over, at der skal betales tusindvis af kroner til SKAT hver eneste måned. Heldigvis kommer det dig til gode som forældre, for udover at du ikke skal bekymre dig om at betale for undersøgelser, fødsel og eventuel overnatning på hospitalet, får du tilmed penge udbetalt af staten hvert eneste kvartal i form af børnepenge.

Inkluderer man børnepenge i førnævnte regnskab, lander de samlede udgifter for et barn på 1.130.000 kr.

Det koster et barn i gennemsnit om måneden

Regner man de 1.3 millioner kroner ud på hver måned af barnets liv indtil det bliver 18 år, koster et barn i gennemsnit omkring 6.000 kr.

Med børnepenge inkluderet i ligningen, bliver det tal omkring 1.000 kr. mindre.

Hvad er det, der koster ved at have et barn?

At tilværelsen bliver dyrere når man har et barn er logisk nok. Der er en ekstra mund som skal mættes, en ekstra krop som skal have tøj og en ekstra person til at bruge vand, varme og el i hjemmet.

Det kan dog være en smule svært at danne sig et overblik over nøjagtigt hvilke udgifter, som ændrer sig, når man får et barn. Derfor har vi samlet til bunke og giver dig i det følgende en oversigt over, hvilke udgifter du kan forvente som forælder til et barn.

1. Faste udgifter

Det første års tid vil i sikkert ikke bemærke noget særligt udsving i faste udgifter, men efterhånden som barnet bliver ældre og større, vil i opleve at forbruget af el og vand stiger, ligesom der også skal bruges penge på pasning af barnet.

El og vand

Vaskemaskinen vil blive brugt hyppigere, fordi I nu har mere tøj, som skal vaskes og fordi børn bliver beskidte ret ofte.

Samtidig har i også en ekstra person, som skal i bad. Særligt teenagere finder stor fornøjelse i at tage lange varme bade på mors og fars regning.

Elforbruget vil også blive påvirket, blandt andet fordi vaske- og opvaskemaskine skal sættes i gang hyppigere, og hvis dit barn bruger timevis foran et tændt fjernsyn med PlayStationen kørende, vil det også kunne mærkes på budgettet.

Institutionsplads

Når det bliver tid til at sende barnet institution, kan I også forvente at bruge en betydelig sum på pasningen. Prisen på en plads i en institution kan variere fra kommune til kommune, men det er ikke helt ved siden af, hvis du regner med omkring 2.000-3.000 kr. om måneden for et barn på mellem 0 og 2 år.

Et barn på 3-6 år vil typisk koste omkring 1.500 om måneden at få passet, da børnehave er en smule billigere end vuggestue eller dagpleje.

2. Engangsudgifter

Særligt i starten vil der være et behov for en opgradering af hjemmet. Du vil blandt andet skulle erhverve dig barnevogn, højstol, puslebord, voksipose osv.

Se vores tjekliste for alt det, som du har brug for til din nyfødte baby

Afhængigt af om produkterne skal være af et særligt dyrt mærke, eller om du måske køber brugt, kan beløbet du skal spendere selvfølgelig svinge. Men regner du med omkring 25.000 kr. i engangsudgifter, er det ikke helt skævt.

Barnedåb, konfirmation og fødselsdage er også begivenheder som er hyggelige og værd at værne om, men som koster betydelige summer at afholde.

3. Løbende udgifter

Når Dankortet endelig er kølet af efter at have brugt tusinder på nyt udstyr til baby, kan du godt forberede dig på at tage det i brug igen snart. Det stakkels plastikkort får nemlig ikke meget ro i tegnebogen, når man har et barn, som skal bruge bleer, tøj, sko, udstyr til fritidsaktiviteter osv.

Udregn prisen på bleer med vores smarte udregner her.

En tommelfingerregel er, at jo ældre barnet er, jo flere penge skal I forvente at bruge på løbende udgifter.

Vil du være sikker på at have penge nok, så anbefales det at have omkring 1.500-3.000 kr. til barnet løbende udgifter hver måned.

Kilde:
Bonke & Wiese (2016) »Minimums­budget for forbrugsudgifter« Rockwool Fondens Forskningsenhed.