Hvad koster det at have et barn?

Hvad koster det at have et barn?

I løbet af de første 18 år af dit barns liv, vil du i gennemsnit komme til at spendere på den anden side af en million kroner. Det er mange penge, og det kan derfor være fornuftigt nok at spørge sig selv, om man egentlig har råd til at få et barn. Måske det giver mening at vente lidt? I denne artikel kan du blive klogere på, hvad du kan forvente at skulle betale for at have et barn. 

Hvad det koster at have et barn, er med sikkerhed ikke den første tanke der dukker op i hovedet på dig, når du forestiller dig livet som forælder. Det giver måske god nok mening, for et barn bør og kan ikke gøres op i kroner og øre. 

Når det så er sagt, så kan der være praktiske årsager til alligevel at kigge nærmere på det økonomiske aspekt, for der skal naturligvis være penge nok til at kunne tage sig af den lille. Derfor har vi valgt at dykke lidt ned i udgifterne du kan forvente, samtidig med at vi giver et par gode råd til, hvordan udgifterne kan minimeres undervejs. 

Et barn koster over en million

Når dit barn bliver 18 år gammel, vil du i gennemsnit have brugt omkring 1.370.000 kr., altså et stykke over en million kroner. Det er så tilpas stort et beløb, at man let kan miste pusten og blive lidt rundtosset, men heldigvis er det ikke penge du skal have stående parat på bankkontoen inden terminen. Udgifterne er nemlig, som sagt, fordelt over barnets første 18 år. 

Børnechecken hjælper lidt

Hvis du er som folk er flest, så ærgrer du dig nok også af og til over, at der skal betales tusindvis af kroner i SKAT hver eneste måned. Heldigvis kommer det dig til gode som forældre, for udover at du ikke skal bekymre dig om at betale for undersøgelser, fødsel og overnatning på hospitalet, så får du tilmed penge udbetalt af staten hvert eneste kvartal i form af børnepenge. 

Inkluderer man børnepenge i førnævnte regnskab, så lander de samlede udgifter for et barn på 1.130.000 kr. 

Det koster et barn i gennemsnit om måneden

Regner man de 1.3 millioner kroner ud på hver måned af barnets liv indtil det bliver 18 år, koster et barn i gennemsnit omkring 6.000 kr. 

Med børnepenge inkluderet i ligningen, bliver det tal omkring 1.000 kr. mindre. 

Hvad er det der koster ved at have et barn?

At tilværelsen bliver dyrere når man har et barn er logisk nok. Der er en ekstra mund som skal mættes, en ekstra krop som skal have tøj og en ekstra person til at bruge vand, varme og el i hjemmet. 

Det kan dog være en smule svært at danne sig et overblik over nøjagtigt hvilke udgifter som ændre sig, når man får et barn. Derfor har vi samlet til bunke og giver dig i det følgende en oversigt over, hvilke udgifter du kan forvente som forælder til et barn. 

Faste udgifter

Det første års tid vil i sikkert ikke bemærke noget særligt udsving i faste udgifter, men efterhånden som barnet bliver ældre og større, vil i opleve at forbruget af el og vand stiger, ligesom der også skal bruges penge på pasning af barnet.

El og vand 

Vaskemaskinen vil blive brugt hyppigere fordi I nu har mere tøj som skal vaskes og fordi børn bliver beskidte ret ofte. 

Samtidig har i også en ekstra person som skal til at tage bade, og særligt teenagere finder stor fornøjelse i at tage lange varme bade på mors og fars regning.

Elforbruget vil også blive påvirket på grund af vaskemaskinen, og hvis dit barn bruger timevis foran et tændt fjernsyn med PlayStationen kørende vil det også kunne mærkes på budgettet. 

Institutionsplads

Når det bliver tid til at sende barnet institution kan I også forvente at bruge en betydelig sum på pasningen. Prisen på en plads i en institution kan variere fra kommune til kommune, men det er ikke helt ved siden af, hvis du regner med omkring 2.000-3.000 kr. om måneden for et barn på mellem 0 og 2 år.

Et barn på 3-6 år vil typisk koste omkring 1.500 om måneden at få passet. 

Engangsudgifter

Særligt i starten vil der være et behov for en opgradering af hjemmet. En opgradering som involverer køb af seng til baby, barnevogn, højstol, puslebord, voksipose osv. 

Afhængigt af, om produkterne skal være af et særligt dyrt mærke, eller om du måske køber brugt, kan beløbet du skal spendere selvfølgelig svinge. Men regner du med omkring 25.000 kr. på diverse i starten, så er det ikke helt ved skævt.

Barnedåb, konfirmation og fødselsdage er også begivenheder som er hyggelige og værd at værne om, men som koster betydelige summer at afholde. 

Løbende udgifter

Når Dankortet endelig er kølet af efter at have brugt tusinder på nyt udstyr til baby, kan du godt forberede dig på at tage det i brug igen snart. Det stakkels plastikkort får nemlig ikke meget ro i tegnebogen når man har et barn som skal bruge bleer, tøj, sko, udstyr til fritidsaktiviteter osv. 

En tommelfingerregel er, at jo ældre barnet er, jo flere penge skal i forvente at bruge på løbende udgifter. 

Vil du være sikker på at have penge nok, så anbefales det at have omkring 1.500-3.000 kr. til barnet hver måned. 

Om forfatteren

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen