Baby der sover med dejlig babydyne

Må man vække sit barn fra lur?

Det er ikke unormalt, at forældre vækker deres sovende barn fra middagsluren, fordi de er bange for, at barnet bliver så frisk og udhvilet, at det ikke kan sove om natten, når det er sengetid. Er det en god idé at vække barnet fra sin lur i håb om bedre nattesøvn, eller gør du i virkeligheden dig selv en bjørnetjeneste? Få svaret her!

Må man vække sit barn fra sin middagslur?

Dit barnet sover på tredje time og du begynder nu at frygte hvilken nat der venter jer, når barnet snart vågner op og er helt frisk og udhvilet. Du overvejer derfor at vække den lille tornerose, så der stadig er en chance for at kunne putte til sædvanlig tid.

Men er det en god idé at vække sit sovende barn, eller skal det bare have lov til at tage sin skønhedssøvn, uagtet om det går udover nattesøvnen senere?

Eksperter siger nej

Dit barn skal som udgangspunkt have lov til at sove nøjagtigt så meget som det har behov for. Derfor skal du så vidt muligt, afholde dig fra at vække et sovende barn.

Alligevel viser undersøgelser, at op mod halvdelen af forældre har sprunget barnets lur over eller forkortet den, fordi de er bange for, at det går udover nattesøvnen.

LÆS OGSÅ: Hvornår må baby få sut?

Virkeligheden er dog den stik modsatte, for middagsluren bidrager faktisk til bedre søvn om natten.

“Får barnet ikke sin middagslur, bliver det i løbet af eftermiddagen tiltagende træt, og når det skal lægges om aftenen, er det overtræt og utidigt. Niveauet af stresshormonet, kortisol, falder normalt i løbet af natten, mens det stiger fra morgenstunden. Men er barnet overtræt og stresset, stiger niveauet ved aftentid, og det betyder, at barnet har endnu sværere ved at falde i søvn”, forklarer Vibeke Manniche, læge og forfatter til bogen ‘Børns søvn – din lille sovetryne’ til TV2

Et træt barn er ikke et glad barn

Det er ikke kun natten som bliver hård for jer, hvis I vælger at sprænge middagsluren over eller forkorte den, for eftermiddagen og aftenen kan også gå hen og blive rigtig, rigtig lang.

Et træt barn er sjældent særligt glad, hvorfor timerne inden sengetid kan blive rigtigt hårde. Du kommer formentlig til at skulle høre på skrig, gråd og generel utilfredshed, fordi den lille ikke har fået sovet nok.

LÆS OGSÅ: Hvornår må baby komme i svømmehal?

For lidt søvn kan desuden gå udover indlæringsevnen hos den lille, som derfor ikke får det maksimale ud af sine vågne timer, som ellers er det tidspunkt der skal læres nyt.

Du kan godt gøre det alligevel

Selvom du så vidt muligt skal afholde dig fra at vække et sovende barn, kan der være situationer hvor der ikke er nogen vej udenom. Det kan være fordi I har en vigtig aftale ude af hjemmet, hvor I er nødt til at have barnet med.

I nogle tilfælde kan I måske finde en løsning, såsom at lade barnet sove videre i sin autostol eller barnevogn. Måske aftalen kan udskydes til en anden dag, eller den ene af jer kan tage afsted, imens den anden bliver hjemme.

LÆS OGSÅ: Hvornår skal baby sove på sit eget værelse?

Der vil dog også være de gange, hvor der ikke er nogen anden løsning end at vække barnet fra sin søvn – bare rolig, barnet tager absolut ingen skade af at blive vækket i ny og næ. Det vigtigste er, at det ikke bliver en ting i gør fast, så barnet konsekvent bliver frarøvet søvn i løbet af dagen.

Så længe det ikke er hver dag i vækker barnet, tager det ingen skade og der vil som udgangspunkt ikke være nogen konsekvenser. 

Hvor meget skal mit barn sove?

Når det kommer til, hvor meget børn skal sove, er der desværre ingen facitliste. Der er dog en række generelle anbefalinger, som du kan tage udgangspunkt i. Husk dog på at børns behov for søvn er forskelligt og at ingen børn er ens. Det bedste du kan gøre, er derfor at se og mærke om dit barn er træt og planlægge søvnen efter barnets behov, og ikke hvor meget andre børn sover.

Du finder den anbefalede mængde søvn til babyer her.

Har du problemer med at få baby til at sove?

Selvom et barn har brug for masser af søvn, er det på ingen måde sikkert, at dit barn har lyst til at sove. Rigtigt mange forældre oplever faktisk, at det kan være en kæmpe udfordring at få barnet til at sove – også selvom det helt åbenlyst er træt.

Vil du have gode råd til, hvordan du lettere kan få dit barn til at sove, kan du med fordel se vores omfattende og udførlige guide med tips og tricks.

Du finder guiden til babys søvn her.