Graviditetstest – alt du skal vide om at teste for graviditet

Graviditetstest - alt du skal vide om at teste for graviditet

"Er jeg gravid?" - sådan ender de fleste kvinder formentlig med at tanke en gang eller to i løbet af livet. Det er nemlig en enorm og livsændrende omvæltning, hvis der ligger et lille barn i maven og vokser sig stort. Heldigvis er det ikke så svært at finde ud af, om du er gravid. Du kan både klare det hos lægen eller derhjemme, hvor du ganske let kan tage en graviditetstest. Vi hjælper dig!

Er jeg gravid? – Sådan finder du ud af det

Uanset om du med vilje forsøger at blive gravid med din partner, eller om du er nervøs for, om den måske er smuttet under et samleje, kan det være nervepirrende at gå og spekulere over, om man mon er gravid. Derfor anbefaler vi som udgangspunkt altid, at du gør, hvad du kan for at finde frem til svaret hurtigst muligt, ved enten at tage en graviditetstest eller besøge lægen, for at få  be- eller afkræftet din mistanke.

Hvornår skal man tage en graviditetstest?

I princippet kan du teste for graviditet allerede efter 8 dage efter du er blevet befrugtet, hvilket er 5 dage inden du ellers ville få din menstruation.

At teste tidligt kræver dog, at graviditetstesten fungerer så tidligt i forløbet, hvilket ikke er tilfældet for alle graviditetstests.

Inden du køber en graviditetstest, som skal bruges tidligt, bør du derfor læse på pakken for at være sikker på, at testen kan registrere en eventuel graviditet tidligt.

Vil du være helt sikker på resultatet af testen, kan det være en fordel at vente til efter det tidspunkt, hvor du skulle have haft din menstruation. På dette tidspunkt i din cyklus kan alle graviditetstests (med forbehold for fejl på de enkelte tests) kunne give dig svar på, om du er gravid eller ej.

Tidlig graviditetstest

Denne graviditetstest fra Babyplan er særlig følsom og kan derfor give positivt resultat helt op til 5 dage før menstruation. 

Se prisen her

Hvordan tester man for graviditet?

Har du mistanke om, at du måske er gravid, skal du naturligvis have afklaring. Du finder lettest ud af, om du er gravid, ved at tage en graviditetstest. Det er relativt simpelt og helt smertefrit at blive testet for graviditet. Du kan gøre det derhjemme med en test, eller du kan bestille en tid hos lægen, hvis du ikke har noget imod at vente, til de har tid til at se dig i klinikken.

Hvordan virker en graviditetstest?

En graviditetstest måler mængden af graviditetshormonet HCG i kroppen, da særligt mængden af dette hormon stiger kraftigt i forbindelse med en graviditet.

En graviditetstest måler mængden af HCG i kvindens urin, og giver udslag baseret på koncentrationen af hormonet. HCG er egentlig altid at finde i kroppen på både mænd og kvinder, men niveauet af hormonet er så lavt, at en test ikke kan registrere det, medmindre kvinden er gravid.

Sådan bruger du en graviditetstest

Fremgangsmåden kan variere en smule fra test til test, men overordnet set er proceduren den samme:

1. Vent til din blære er fyldt godt op, så du skal tisse. Fremskynd ikke tissetrangen ved at drikke ekstra meget væske, da dette kan fortynde urinen og dermed gøre det sværere for testen at spore en eventuel graviditet.

2. Smid bukserne og sæt dig til rette på toilettet, hvorefter du enten tisser i en kop og dypper testen efterfølgende eller tisser direkte på selve graviditetstesten. Hvordan du helt nøjagtigt skal gribe dette an afhænger af de enkelte tests, så sørg for at læse brugsanvisningen grundigt inden du går i gang.

3. Når testen har været i kontakt med din urin i anviste tid, ligger du testen fra dig, krydser fingrene og venter. Indenfor 5 minutter vil du kunne aflæse svaret på testen, som enten viser positiv, negativ eller ugyldig. Er testen ugyldig, er du nødt til at starte forfra med en ny test.

4. Er graviditetstesten positiv, skal du kontakte din læge og få en tid til samtale.

Hvor køber man graviditetstests?

Graviditetstests kan købes i håndkøb i de fleste danske supermarkeder, eller på internettet, hvor der typisk er penge at spare. Særligt hvis du køber flere tests af gangen, er det væsentlig billigere at købe graviditetstests på nettet end i fysiske butikker.

Vil du spare penge og købe dine tests online, anbefaler vi følgende forhandlere:Besøg butikken
Besøg butikken

Hvad gør jeg, hvis testen er positiv?

Hvordan du skal reagere på nyheden om, at et lille barn er ved at blive udviklet i livmoderen på dig, afhænger selvfølgelig af om det er en ønsket graviditet. Inden du begynder at fortælle alt for mange de spændende nyheder, bør du konsultere din læge først.

Når du kontakter din læge angående en mulig graviditet, vil du blive indkaldt til en samtale, hvor vandrejournalen for din graviditet vil blive oprettet. Typisk vil du også blive tilbudt at tage endnu en test, for at I kan være helt sikre på, at den er god nok.

LÆS OGSÅ: Hvor hurtigt bliver man gravid?

Lægen vil spørge ind til din menstruationscyklus og forsøge at skønne sig frem til en terminsdato. Denne vil dog kun være vejledende og vil formentlig blive ændret efter første scanning, hvor jordmoderen kan måle mere eller mindre nøjagtigt hvor langt du er henne. Lægen vil typisk stille dig en række sundhedsrelaterede spørgsmål, som han vil bruge til at vurdere, om der skal tages særlige hensyn under din graviditet eller ved fødslen.

Når du har fået bekræftet hos lægen, at du er gravid, kan du overveje, om du er klar til at fortælle omverdenen om den gode nyhed. Mange venter med at fortælle venner og familie om graviditeten til efter misdannelsesscanningen i uge 12, da risikoen for at miste barnet er størst inden da.

Hvis du ikke allerede har fortalt barnets far, at du I venter barn sammen, vil det være en god idé at få viderebragt nyheden.

Hvad hvis testen er negativ?

Hvis graviditetstesten giver dig et negativt resultat, behøver det ikke nødvendigvis betyde, at du ikke er gravid. Måske det endnu er for tidligt at spore en øgning i mængden af HCG i din urin, hvorfor testen giver negativt udslag.

Prøv eventuelt at tage endnu en test om et par dage eller en uges tid og se om resultatet er det samme. Ellers er der ikke andet for, end at komme i gang i dobbeltsengen igen – sex er sundt for sind, sjæl og parforhold, så nyd at I har en undskyldning for at kaste jer over hinanden. Det er ikke altid man bliver gravid lige med det samme, så hav gerne lidt tålmodighed.

LÆS OGSÅ: Hvor ofte skal man have samleje for at blive gravid?

Hvis du har mistanke om graviditet fordi din menstruation udebliver, men testen er negativ, kan der være andre årsager til din uregelmæssige cyklus – kontakt derfor din læge og få en snak.

Hvornår på dagen er det bedst at teste for graviditet?

En graviditetstest fungerer ved at teste indholdet af HCG i urinen. Da urin er mere koncentreret om morgenen, får du typisk et tydeligere resultat, hvis du dypper testen i morgenurinen – altså det første tis du kommer af med på dagen.

Af samme grund anbefales det ikke at du drikker for meget væske eller går på toilettet inden du tester, da din urin risikerer at blive fortyndet og dermed sværere at teste.

Tegn på graviditet

Du kan selvfølgelig tage ligeså mange graviditetstests du har lyst til, for de er helt ufarlige og nemme at tage. Graviditetstest er dog ikke gratis, så inden du begynder at teste hver eneste morgen, kan du starte med at være opmærksom på din krop, som typisk vil give tegn på at der er gang i livmoderen.

Vi har skrevet en artikel om tegn på graviditet – den kan du læse her.

Hvor sikker er en graviditetstest?

Moderne graviditetstests er yderst effektive og pålidelige. Moderne graviditetstests har en sikkerhed på 99% eller mere, hvilket gør dem yderst pålidelige.

Selvom sikkerheden er helt i top, kan der dog stadig ske fejl, som dog typisk ikke har noget med selve testen at gøre. Som nævnt tidligere i artiklen kan det blandt andet påvirke testresultaterne, hvis du har drukket meget væske, inden du tester. En graviditetstest måler mængden af hormonet HCG i urinen, så har du drukket meget væske inden du tester, kan du risikere at urinen er blevet fortyndet, hvilket kan resultere i et negativt resultat, selvom du rent faktisk er gravid.