Hvornår må baby få sut?

photo-of-man-carrying-a-baby-2046321

I denne artikel får du indsigt i, fra hvornår baby bør bruge sut. Ligeledes vil du kunne finde svar på en række spørgsmål relateret til hovedspørgsmålet.

Der er som sådan ingen faste regler for, hvornår en baby må begynde at bruge sut. Vores anbefaling lyder dog på, at sutten ikke bør introduceres for baby, før:

  • Baby mestrer ammeteknikken ved brystet helt perfekt 
  • Baby er nem at hjælpe til brystet
  • Baby er begyndt at tage på i vægt og følger den anbefalede vægtkurve. 

Årsagen hertil er, at du – via træning – bør lade din baby opnå sikkerhed i den rette sutteteknik ved brystet, inden andre suttemåder bliver introduceret.

Andre suttemåder vil nemlig kunne skabe såkaldt sutteforvirring og besvære babys udvikling af en effektiv sutteteknik i forbindelse med amning.  

Hvis du – trods det – ønsker at give baby en sut tidligt, bør du give baby en rund sut, da forskellen på den og moderens brystvorte ikke så stor, hvorfor sutteteknikken er nogenlunde den samme.

I øvrigt er det værd at bemærke, at du ved at vælge den helt rette sut ligefrem vil kunne skærpe babys ammevner og udvikle babys motorik og muskelstyrke i tunge og kæber.

Vær opmærksom på, at der er affiliate-links i det følgende.

Disse problemer kan tidlig introduktion af sutten give 

I løbet af tiden som forælder ender du uden tvivl med at blive lykkelig for sutten. Du vil nemlig indse, hvor utroligt store mirakler den lille ting kan forårsage.  

Netop fordi sutten har så mange fortrin, som den har, er det fristende at introducere den tidligt i forløbet med baby, men det vil vi som sagt fraråde, da det vil kunne føre til en række udfordringer. 

Herunder følger en punktoversigt over, hvilke udfordringer du vil kunne risikere at blive ramt af, hvis du får introduceret sutten lige tidligt nok:

  • Kan forårsage sutteforvirring
  • Kan tære på babys suttekræfter
  • Kan give baby en falsk følelsle af mæthed.

Du har sikkert spørgsmål angående årsagerne til ovenstående udfordringer. Disse spørgsmål vil vi forsøge at besvare i de følgende afsnit.

Hvordan kan sutten forvirre?

Vælger du at introducere din baby for en sut, inden han/hun for alvor har tillært sig en god og effektiv teknik ved brystet i forbindelse med amning, risikerer du at besværliggøre udviklingen af en effektiv og god sutteteknik.

Dette skyldes, at sutteteknikkerne på henholdsvis en sut og et bryst kan være meget så forskellige. Det er langt fra sikkert, at baby er i stand til at omstille sig fra bryst til sut og omvendt, hvorfor der er risiko for, at baby forsøger sig med den sutteteknik, der fungerer bedst med sutten, når han/hun skal have bryst, hvilket sjældent er hensigtsmæssigt.

Eksempelvis vil det kunne føre til, at baby har svært ved at få nok mælk ud af brystet, hvilket kan føre til, at baby bliver underernæret, lige såvel som det vil kunne påvirke mælkeproduktonen negativt. 

Hvordan kan sutten tære på babys kræfter?

Baby forbruger energi, når han/hun sutter på en sut. Ligger baby med sutten kosntant, vil det i værste fald kunne føre til, at baby spilder så mange sparsomme kræfter på at sutte på sutten, at baby ofte ikke har den nødvendige energi, der skal til, for at amningen går godt og er effektiv.

Kan give falsk mæthedsfølelse 

Sutten kan give din baby en fornemmelse af at få bryst og derved føre en falsk mæthedsfølelse med sig, der kan føre til, at baby ikke får bedt om den næring, som baby egentlig har behov for. Det er selvsagt ikke godt, da også det vil kunne føre til underernæring.

Kildeliste

  • Babyinstituttet.dk
Scroll til toppen