Samsovning – fordele og ulemper

Samsovning - fordele og ulemper

Samsovning kan være rigtig dejligt. Det kan nemlig være rigtig hyggeligt at have sit barn liggende i smørhullet i dobbeltsengen - men det kan også være et problem, hvis du vågner op flere gange, fordi den lille sparker dig i ansigtet. Så hvad skal du gøre? - Bliv klogere her!

Det er ikke unormalt, at nybagte forældre før eller siden kommer til at stå overfor en skillevej: skal baby dele seng med jer, eller skal den sove i sin egen seng. Der er for og imod – for på den ene side er det hyggeligt, rart og faktisk også godt for babys tryghed. Men på den anden side, så kan det ende med at gå ud over jeres alles søvn, så ingen af jer vågner op friske og udhvilede.

Det ville være rart, hvis det ene viste sig at være væsentligt bedre end det andet, men ligesom med så meget andet her i livet, så er der fordele og ulemper uanset hvad du vælger. For at gøre det lettere for dig at tage en kvalificeret beslutning, så vil vi i det følgende opremse det der taler for samsovning, og det der modsat taler imod samsovning.

Fordele ved samsovning

At sove sammen med sit barn er dejligt, hyggeligt og faktisk også sundt. Der er masser af fordele ved, som forældre, at dele sengen med sit afkom. De fordele vil vi gennemgå her.

Det er hyggeligt

Lad os nu bare være ærlige. En af grundene til, at vi gerne vil have baby med ind i sengen er, at det er hamrende hyggeligt at ligge og holde i hånd eller holde om den lille krop. At ligge og lytte til vejrtrækningen på sådan en lille skabning kan virke mere beroligende end selv det stærkeste sovemedicin.

Derfor er beslutningen om at baby skal sove sammen med forældrene af og til taget på baggrund af egne behov. Og det er altså også okay en gang imellem!

Det giver tryghed

Noget af det absolut vigtigste for et barn er tryghed. At vide mor og far er der, klar til at træde til, hvis noget går galt betyder utroligt meget for de små. Og derfor findes der ikke ret mange babyer som vil protestere over at blive placeret i sengen midt imellem mor og far.

Med mor på den ene side og far på den anden er der tryghed i massevis, hvilket for nogle børn kan betyde bedre søvn. Det gælder dog ikke for alle, men det kommer vi til senere.

LÆS OGSÅ: Hvornår kan baby holde hovedet selv?

Det er for den sags skyld ikke kun barnet som oplever tryghed, for forældre kan også finde ro i, at have barnet liggende mellem sig. På den måde er man tæt på og klar til at reagere, hvis der skulle ske barnet noget. Som forældre er vi fra naturens side programmerede til at beskytte vores afkom, og det kan man i høj grad føle at man gør, når barnet ligger trygt og godt hos mor og far.

Det kan give bedre søvn

På listen med ulemper ved samsovning lidt længer nede, vil du se, at samsovning også kan have modsatte effekt på søvnen. Vi mener altså, at det kan gå begge veje.

Når vi taler fordele, så vil nogle forældre helt sikkert opleve en større tryghed og ro ved at have barnet hos sig. Særligt nybagte forældre kan nikke genkendende til, at selv den mindste lyd fra spædbarnet kan få dem til at flyve op af sofaen for at tjekke om alt er i orden. Det samme gør sig i øvrigt gældende ved det modsatte, hvis der altså pludselig er lidt FOR stille hos den lille.

Hvis baby ligger og drømmer sødt lige ved siden af mor eller far, så vil mange forældre opleve at det giver lidt ro i maven. På den måde kan man nemlig både se og høre baby, og dermed undgår man at ligge og bekymre sig unødigt.

Det er kan være praktisk

Særligt det første stykke tid af barnets liv, vil det have brug for den livsnødvendige modermælk fra kvinden. Desværre er det ikke sådan, at et barns appetit går på vågeblus om natten. Derfor må mor (eller far hvis barnet får flaske) stå op en eller flere gange for at spise guldklumpen af. Det er i sig selv naturligvis forstyrrende for nattesøvnen, men det er der ikke så meget at gøre ved.

LÆS OGSÅ: Hvornår må baby sidde i en klapvogn?

Til gengæld kan I gøre nattefodringen lidt lettere ved at have barnet liggende i sengen hos jer. Når barnet vågner fordi det er sulten behøver du nemlig ikke rejse dig og gå hen til barnet for at samle det op og give det mad.

I stedet drejer du dig om på siden og giver brystet til barnet som kan få stillet den værste sult og falde i søvn igen. Du behøver altså ikke stå op i løbet af natten, og vil derfor have lettere ved at falde i søvn igen. Hvis du da ikke bare sover videre imens baby har brystet i munden.

Ulemper ved samsovning

Der er ikke kun gode ting ved at dele seng med sit barn. Der er også en bagside af medaljen som du bør overveje inden du redder op og inviterer barnet ind i sengen.

Det kan give dårligere søvn

Søvn er vigtigt – både for baby og for voksne. Men kvaliteten af søvnen kan desværre blive markant forringet af, at man sover sammen. Det er ikke sikkert du opdager det eller tænker over det, men i løbet af en nat kan du blive revet ud af søvnen mange gange, fordi den lille rumsterer, siger lyde eller måske sparker til dig. Resultatet bliver, at du vågner op dagen efter og er mindre udhvilet. Måske til trods for, at du faktisk kom ordentlig tid i seng.

Endnu vigtigere er søvn for din baby, som bruger tiden i drømmeland på at bearbejde dagens enorme oplevelser, og samtidig forberede sig på morgendagens nye eventyr. Men også for baby kan søvnen blive af dårligere kvalitet hvis I vælger at sove i samme seng. Du kan nemlig også risikere at forstyrre dit barn søvn.

Det er ikke alle familier der vil tænke over det, for man mærker det måske ikke i løbet af natten, men søvnkvaliteten kan sagtens blive forringet uden det nødvendigvis opdager det. 

Det kan give problemer når barnet skal sove ude

Da du var lille havde du måske en særlig bamse eller sutteklud som du umuligt kunne undvære når du skulle sove – det er bestemt ikke unormalt. Særligt små børn har brug for rutiner, signaler og genstande som de forbinder med at sove. Medmindre bamsen bliver væk fordi i glemmer den i toget eller lignende, så er det ikke noget problem at junior skal have sin teddy for at falde i søvn.

Det bliver dog straks værre, når bamsen er skiftet ud med mor og/eller far. Hvis et barn er vant til altid at falde i søvn og sove med sine forældre, så kan det blive en stor udfordring hvis barnet en dag skal undvære. Det kan eksempelvis være hvis i beslutter at tage på et weekendophold og derfor vil have jeres barn passet af bedsteforældre.

LÆS OGSÅ: Hvornår må baby bruge et aktivitetstæppe?

Stakkels bedsteforældre og stakkels barn vil måske have store problemer med at få søvnen til at fungere, fordi bamsen – jer – mangler. I stedet for en romantisk weekend ender i med at have fortvivlede bedsteforældre i telefonen, og hvad der skulle være en hyggelig og afslappende weekend bliver nu fyldt med bekymringer.

Du kan altså risikere at gøre dit barn afhængigt af jer for at sove, og medmindre du aldrig forlader barnets side, så kan det være en stor udfordring.

Det er dog vigtigt for os at understrege, at ingen børn er ens. Derfor er det ikke nødvendigvis tilfældet, at dit barn vil få problemer.

Det kan gå udover jeres parforhold

Når man fra den ene dag til den anden får sig en ny room mate i form af en grædende og opmærksomhedsøgende baby, vil mange forældre opdage, at der ikke længere er den samme tid og det samme overskud til hinanden. Det kan være hårdt for parforholdet i længden, og kan i værste fald føre til, at I går fra hinanden.

Derfor er det vigtigt, at I husker hinanden og har tid sammen. Den tid kan ofte være i dobbeltsengen, hvor I er alene, hygger, snakker og dyrker sex. Alt sammen vigtige ingredienser i et velfungerende parforhold.

Men særligt sidstnævnte, sex, kan blive et problem hvis der ligger en lille klump kød i jeres seng. Det er formentlig de færreste der har lyst til at kaste sig over hinanden når guldklumpen ligger på samme madras.

Hvornår skal I så have sex, hvis ikke når i ligger i sengen og baby sover?
– Der findes naturligvis løsninger, men der er en risiko for, at jeres sexliv går i hi den dag i inviterer jeres afkom med ind i sengen for at sove. Et manglende eller dårligt sexliv kan som bekendt have store konsekvenser i et parforhold

Det kan være farligt

Den største årsag til at overveje at lade baby sove i egen seng er, at det i værste fald kan være livsfarligt for baby at ligge imellem jer i sengen. I følge Sundhedsstyrelsen er der, især i de 3 første måneder af barnets liv, øget risiko for vuggedød hvis man samsover.

Hvis man alligevel vælger at have barnet liggende hos sig, så skal kan man sørge for, at baby har ligeså meget plads som det ville have i egen seng. Derudover må baby IKKE ligge imellem jer, men i stedet ved siden af en af jer. Det kræver selvfølgelig, at I sørger for, at baby ikke kan trille ud og falde ned i løbet af natten.

Alternativt kan det også sagtens lade sig gøre at samsove sikkert med baby – det kræver bare at I investerer i en bedside crib.

Se hvordan du finder den rigtige bedside crib her.

Sundhedsstyrelsens anbefalinger om samsovning

  • Barnet bør ligge på ryggen – uanset om det er i jeres eller egen seng
  • Hvis I er rygere, bør I ikke sove i samme rum som barnet. Det øger nemlig risikoen for vuggedød.
  • Barnet må ikke få det for varmt, når det sover. 
  • Det er sikrest at have barnet i egen seng ved siden af jer, sammenlignet med at have barnet i sengen hos jer.