Hvornår kan man se kønnet på baby?

Hvornår kan man se kønnet på baby?

Opdateret juli 2024

Barnets køn kan ses i uge 14

Med en kønsscanning kan du se barnets køn fra uge 14. En kønsscanning foregår i det private, så du skal selv betale for scanningen.

Du får ikke tilbudt en kønsscanning i det offentlige, men hvis du er tålmodig, kan du få kønnet afsløret i uge 20, hvor gravide får foretaget en misdannelsesscanning. Denne scanning har ikke til formål at finde barnets køn, men hvis det er tydeligt på scanningsbillederne, kan du få kønnet at vide.

LÆS OGSÅ: Hvornår kan man mærke baby sparke?

Du vælger naturligvis helt selv, om du vil have kønnet afsløret ved 20 ugers scanningen – ofte vil du blive spurgt af personalet, om du ønsker at vide det eller ej.

Kønnet kan (måske) ses tidligere end uge 14

Fordi moderne scanningsudstyr er så avanceret og effektivt, kan man i nogle tilfælde se kønnet allerede ved nakkefoldsscanningen i uge 12. Du får ikke noget at vide af vedkommende, som scanner dig, men i de fleste tilfælde vil hun kunne komme med et nogenlunde kvalificeret bud – hvis hun altså ville og måtte.

Selv hvis det lykkedes dig at få jordemoder eller sygeplejerske i tale, er der absolut ingen garanti for, at hendes bud er  korrekt. I uge 12 er det nemlig stadig så tidligt i barnets udvikling, at det kan være svært at skælne mellem en hævet klitoris og en penis. 

Du kan selv prøve at gætte kønnet ud fra scanningsbillederne

Når en fagperson ikke kan komme med et sikkert bud på barnets køn i uge 12, kan du helt sikker heller ikke selv. Det betyder dog ikke, at du ikke kan nærme dig et kvalificeret gæt på, om det er en pige eller en dreng, som gemmer sig i maven.

Når du har været til nakkefoldsscanning i uge 12, har du sikkert fået en stak scanningsbilleder med hjem. Disse kan måske give dig et praj om barnet køn, hvis du altså ved, hvad du skal kigge efter.

En af måderne du kan forsøge at gætte barnets køn på, er ved hjælp af Nub teori.

Ifølge denne teori skal du, måske ikke så overraskende, have blikket rettet mod barnets underliv. Hvis du ser tre hvide streger, som er i en vinkel på omkring 30 grader i forhold til ryggen, er det en pige.

Hvis det er en dreng, skal der igen være tre hvide streger, som dog skal være i en vinkel over 30 grader i forhold til ryggen.

Det lyder måske lidt kompliceret og det er da bestemt heller ikke nemt, ligesom usikkerheden i at gætte kønnet på denne måde er stor. Vinklen, som billedet er taget i, navlestrengens placering og hvordan barnet ligger i maven kan spille en rolle, ligesom en masse andre faktorer kan spille ind og gøre det svært at gætte rigtigt.

LÆS OGSÅ: Hvad må man ikke spise som gravid?

Det kan være meget sjovt at give det et skud og forsøge at gætte barnets køn, men forbered dig på, at dit bud ikke nødvendigvis er korrekt og lad endelig være med at købe stort ind i drenge- eller pigefarver, indtil du har fået kønnet bekræftet af en professionel.

Kildeliste

  • Svendborgscanningsklinik
  • Babyinstituttet