Sovende baby

Få baby til at sove - 10 gode tips og tricks

Et barn der ikke vil sove, er noget af det værste der findes - det kan langt de fleste skrive under på. Det er ikke utænkeligt, at man når at stille spørgsmålstegn ved beslutningen om at få et barn, når man for 7. gang samme nat, må rejse sig fra sengen for at gå ind til et barn som er utilfreds, fordi det bestemt ikke har lyst til at sove.

Heldigvis er du ikke helt fortabt, for der er nemlig ting du kan gøre, som kan øge chancen for, at baby tager sig en god, lang nattesøvn – uden at brokke sig undervejs.

Vi giver dig 10 tips og tricks, som kan hjælp dig med at få baby til at sove.

I det følgende vil der optræde affiliate-links. 

10 gode råd til at få baby til at sove

Gode råd er dyre, når du for 4. nat i træk, ikke får sovet mere end 30 minutter i træk, inden du igen bliver revet ud af din nattesøvn, fordi dit barn græder. Heldigvis er der masser af gode råd, og hos er de gode råd ikke dyre – de er helt gratis.

Held og lykke!

1. Putteritual – Skab rutiner og genkendelighed

Når børn er helt små, kan du ikke forklare dem, at det er sengetid. Det vil sige – du kan sagtens fortælle dem det, men de forstår dig ikke nødvendigvis. Derfor må du kommunikere med dit barn på en måde det forstår, så du kan fortælle at det er tid til at sove.

En måde at gøre barnet opmærksom på at det er sengetid, er ved at have samme faste rutiner inden barnet skal i seng. En sådan rutine kan involvere læsning af bog, en snak om dagen der er gået, sang eller måske bare stille og rolig hygge i din favn.

Gør du de samme ting inden du putter dit barn, vil det med tiden forstå at godnatlæsningen, godnatsangen eller noget tredje, betyder at det er tid til at sove. På den måde forbereder du barnet på det der skal ske, hvilket forhåbentligt får barnet til at reagere mere positivt, når du putter guldklumpen i tremmesengen.

LÆS OGSÅ: Hvorfor gylper baby?

Vær opmærksom på at det tager tid at skabe rutiner, så lad være med at give op fordi du ikke oplever nogen mærkbar effekt lige med det samme. Hæng i og bliv ved!

Vi anbefaler også at du koordinerer putterutinen med din partner, hvis I af og til skiftes til at putte. Bruger i samme putterutine, vil barnet langt hurtigere forstå den, ligesom i undgår at det bliver forvirret over de forskellige ritualer som mor og far bruger.

Forslag til et putteritual

Er du på bar bund i forhold til hvad et putteritual skal indeholde, eller mangler du bare inspiration, så får du her et forslag til et putteritual. Du kan naturligvis tilføje, fjerne eller bytte rundt på vores trin som det passer dig. Der er intet rigtigt og forkert.

1. Sæt tempoet ned

Sørg for at baby er rolig og afslappet inden du begynder at putte. Sluk fjernsynet og andre forstyrrende elementer. Ingen vild leg inden sengetid. Dæmp lyset hvis muligt og sørg for at barnet kommer helt ned i gear.

2. Få barnet spist af

Et mæt barn er altid lettere end et sultent, så sørg for at den lille har fået nok at spise, så sulten ikke kommer i vejen.

3. Nattøj på

Det kan sagtens være hyggeligt at blive puslet, så gør det sidste ble- og tøjskifte inden sengetid til en del af putteritualet. Snak med dit barn og masser det eventuelt blidt – husk blot at du fortsat skal holde tempoet nede. Børst eventuelt tænderne her.

4. Over i sengen

Når baby er natklar, er det tid til at blive lagt til rette i sengen.

5. Godnat læsning og/eller godnatsang

Når baby ligger trygt og godt i sin seng, kan du berolige barnet og levere den sidste underholdning ved at læse op fra en bog eller synge en godnatsang. Det er ikke væsentligt hvilken sang du vælger, men syng den samme sang hver aften. På den måde vil baby forbinde sangen med at det er sovetid.

6. Forlad rummet inden barnet sover

Det kan være fristende at blive på børneværelset indtil din guldklump sover, men det er faktisk en fordel at du er listet af inden søvnen indtræffer. Det er endda en god ting, hvis dit barn ser dig gå ud af rummet. Barnet ved godt at det er alene og lærer på den måde, at det er helt i orden at være alene i sengen og falde i søvn uden mor eller far står og våger over tremmesengen.

Hvis baby falder i søvn imens du er der, vil det også forvente du sidder ved dets side når det vågner om natten. Gør du ikke det, vil det vågne op og udtrykke sin utilfredshed. Så sørg for at dit barn ser dig gå.

2. Gør sengen hyggelig

Barnet skal meget gerne forbinde sin seng med noget hyggeligt, rart og naturligvis med søvn. Derfor bør du undgå at bruge sengen som trussel i løbet af dagen. Du har måske selv oplevet at blive truet med at komme i seng, hvis du ikke hørte efter som barn, men det er en trussel der giver bagslag i længden.

Hører du dig selv sige: ”… ellers kommer du i seng!” og dermed bruger sengen som straf, vil barnet begynde at forbinde sengen med noget negativt, hvorfor det selvsagt ikke har lyst til at blive puttet der, når det er sengetid.

Tal i stedet positivt om sengen og understreg hvor hyggeligt og dejligt det er at ligge der.

Det nytter selvfølgelig ikke noget at tale positivt om sengen, hvis det ikke rigtigt står mål med virkeligheden. Børn er ikke dumme og uanset hvor meget du roser den slidte drømmeseng med den hullede madras og fjedre som stikker en op i ryggen, vil barnet vide at du ikke taler sandt.

LÆS OGSÅ: Hvornår kan en baby sidde i en Tripp-Trapp-stol?

Vi anbefaler derfor at du bruger tid og energi på at indrette tremmesengen, så den rent faktisk ér hyggelig og god at ligge i. En god tremmeseng med en blød madras, en lun babydyne, en sengerand, eventuelt en sengehimmel og lidt bamser at putte med – så er du langt!

3. Giv blid babymassage

En engelsk undersøgelse har vist, at blid massage af børn under 6 måneder får dem til at sove mere og græde mindre. Sørg for at dine hænder er lune, så baby ikke får et chok af kolde fingre på sin krop. Klæd eventuelt barnet af og brug babyolie til massagen.

Skal du have hjælp til babymassagen, kan du se nedenstående video fra Apotekets.dk

4. Giv dig god tid

Børn mærker og opfatter langt mere end man skulle tro, og de kan således hurtigt mærke på dig, hvis du bare vil have putteriet overstået. Derfor bør du på forhånd forberede dig selv på, at det kommer til at tage tid, muligvis rigtig lang tid, at få baby til at sove.

Hvis du stresser over at skulle putte, måske fordi der er nyt afsnit af din favorit serie i tv, må du få nogen til at optage den, fange genudsendelsen eller finde et sted du kan streame den. Mærker dit barn at du er på vej ud af døren, vil det have sværere ved at finde ro, fordi det ved at det snart bliver forladt.

5. Lad lidt lys være tændt

Selv voksne kan blive bange for mørke, så er der noget at sige til, hvis en lille baby ikke synes om at ligge i et kulsort værelse?

Hvis muligt kan du derfor dæmpe belysningen i rummet eller lade en lille natlampe være tændt, så der ikke er fuldstændigt mørkt i rummet.

LÆS OGSÅ: Guide til putteritual

Vi anbefaler nedenstående natlampe, som ikke bare giver et blidt og behageligt lys som skaber tryghed, men som også er sød at se på for baby. Når barnet bliver større, kan det lege med natlampen, som er er lavet af blød silikone og derfor kan tåle lidt af hvert.

Se vores store guide til de bedste natlamper her

6. Gør natten kedelig

Verden er ny, stor og spændende, så hvorfor skulle man dog sove, når der er så meget at opleve. Sådan har mange småbørn det og når de kæmper for at holde søvnen for døren, kan det simpelthen være fordi de vil suge hver eneste lille dråbe ud af tilværelsen.

Hvis der ikke rigtigt er noget at prøve, se eller opleve om natten, er der dog ingen grund for barnet til at holde sig vågent, hvorfor de fleste vælger at overgive sig til søvnen.

Hvis du sørger for at gøre natten så kedelig som overhovedet muligt, ved at lade lyset være slukket, undlade at tale til barnet og holde al aktivitet på et absolut minimum, vil barnet med tiden opdage, at natten ikke er en tid på døgnet der er værd at opleve. Forhåbentligt vælger den lille søvnen i stedet, fordi der ikke er nogen grund til at holde sig vågen.

7. Begynd at putte i god tid

Et træt barn kan være svært at have med at gøre. Endnu værre er det, hvis barnet når at blive overtræt. Når trætheden bliver for meget, kan det være svært for det lille menneske at håndtere sine følelser og du kan derfor ende med gråd i timevis, hvis ikke du når at putte i tide.

Forsøg at aflæse dit barn når i nærmer jer sengetid; virker dit barn træt, er det en god idé at gå i gang med at putte – også selvom det måske er én, halvanden eller to timer før den sædvanlige sengetid. Vi har endnu ikke mødt en baby som kan klokken, så gå efter om barnet er træt i stedet for hvad uret viser.

Sørger du for at putte barnet inden det er alt for træt, vil du med garanti opleve, at det hele går lidt nemmere.

8. Brug en tyngdepose

Du har måske allerede oplevet hvordan din hånd på barnets mave eller bryst, kan berolige den lille – det giver nemlig tryghed at mærke vægten fra din hånd. Du har måske også opdaget, at så snart du trækker klør fem til dig igen, vågner barnet og beklager sig.

LÆS OGSÅ: Hvor længe har baby et fladt baghoved?

Løsningen er en smart og speciel babydyne, som på sikker vis leverer en smule tyngde på barnet. Denne tyngde imiterer den du selv kan give barnet og giver dermed tryghed og ro for baby.

Tyngdeposen

særlig dyne som giver tryghed

Tyngdeposen er en særlig sovepose til børn, som er en smule tungere end en normal dyne. Ved hjælp af tyngde giver soveposen barnet ro og skaber tryghed, fordi det minder om beroligende berøring fra forældrene.

Det er en dansk mor som står bag Tyngdeposen, som får masser af rosende ord med på vejen fra danske forældre som har brugt den med stor succes.

En glad og tilfreds mor fortæller, at mængden af opvågninger er reduceret med 50%, ligesom flere andre fortæller, at selve putningen er blevet meget lettere. En mor fortæller sågar, at putningen førhen tog 1-2 timer, men nu kan klares på bare 15 minutter.

Tyngdeposen er relativt dyr, men det er svært at sætte en pris på en god og uafbrudt nattesøvn, så mon ikke den er pengene værd for dig?

9. Giv et varmt bad inden sengetid

Du ved måske fra dig selv, at det kan være dejligt afslappende at tage sig et varmt bad. Det samme gør sig gældende for din lille øjesten, som bliver dejligt rolig og afslappet efter at have plasket lidt rundt i babybadekaret.

Pas på at badet ikke bliver hektisk eller på andre måder får dit barn op at køre. Badet skal virke beroligende – har det modsatte effekt, vil det ikke gavne putningen efterfølgende.

10. Vær fleksibel med sengetiden

Det giver sig selv, at dit barn skal være træt for at det kan puttes – det kan enhver regne ud. Vi oplever dog alligevel af og til forældre som udelukkende bruger uret som rettesnor, uden at tage højde for barnets reelle behov.

Det er fristende at sætte et dagligt tidspunkt som er godnat-tid, men ligesom du kan have dage hvor du er træt og søvnig, eller dage hvor du har masser af energi og overskud, kan energiniveauet hos et barn også variere.

Derfor skal sengetiden også kunne skubbes og rykkes efter barnets behov, så du ikke spilder din tid med at putte en baby som på ingen måde er træt. Måske luren i vuggestuen eller dagplejen var ekstra lang og barnet derfor ikke vil være træt på det sædvanlige tidspunkt.

LÆS OGSÅ: Hvornår har en baby feber?

Ligesom du ikke kan falde i søvn hvis du ikke er træt, vil dit barn også have besvær med det. Resultatet bliver i mange tilfælde at barnet stritter imod, bliver utilfreds og giver udtryk for dette gennem gråd.

Det er virkelig hårdt, når man ikke får sovet nok

Det er ikke uden grund, at søvnberøvelse bruges som tortur, for det kan virkelig være hårdt i længden, hvis ikke man får sovet ud om natten. Resultatet af for mange dage i træk uden de obligatoriske 8 timers søvn, er forældre med sorte render under øjnene, som er uoplagte på arbejdet og som bestemt ikke er den bedste udgave af sig selv.

Når man bliver presset på søvn, bliver humøret dårligere og lunten kortere, hvorfor man måske ender med at bekrige hinanden internt, så problemet ikke længere kun er barnet der ikke vil sove, men også partneren som er umulig at være sammen med.

Det hele kunne være løst, hvis bare din lille guldklump ville lukke øjnene, tie stille og sove. Desværre er det ikke nødvendigvis at sove, som dit barn har lyst til, så du må bruge en time eller to hver nat på at synge for barnet, vugge det i armene, amme eller bare stå og stirre i afmagt på det lille utilfredse ansigt på den lille.

Så meget skal dit barn sove

Hvor meget dit barn skal sove, er først og fremmest individuelt. Ligeså forskellige børns personligheder kan være, ligeså forskellige kan søvnbehovet være fra barn til barn. Der findes derfor ikke noget definitivt svar på, hvor meget et barn skal sove.

Hvad der til gengæld findes, er anbefalinger, som du kan bruge som rettesnor, men aldrig som en facitliste. Vi har samlet eksperternes anbefalinger – dem kan du se i artiklen ‘Baby og søvn – så meget skal dit barn sove’