Sex efter fødslen

Sex efter fødslen

Går du med tanker om, hvornår du og din partner kan genoptage sexlivet, men er du i tvivl om, hvornår det skal være, kan du få hjælp her i artiklen. Vi har nemlig forsøgt at svare på, hvornår man kan have samleje igen efter fødslen.

Nu hvor du har travlt med at passe dit lille barn, bearbejde fødslen og vænne dig til din nye tilværelse som forælder, er det næppe sex, som fylder i dit hoved. På et tidspunkt skal I dog have gang i sexlivet igen – men hvornår skal det være? Hvornår må man have sex igen efter en fødsel?

Hvornår må man have sex efter fødsel?

Der er ingen officielle anbefalinger om, hvornår I kan genoptage jeres sexliv. Der kan dog være helbredsmæssige årsager til, at den nybagte mors krop endnu ikke er klar til samleje.

Hvis hun er bristet under fødslen og derfor er blevet syet, er det fornuftigt at vente med at have sex. Mange kvinder vil, forståeligt nok omstændighederne taget i betragtning, opleve smerter forneden det første stykke tid efter fødslen. Det er også helt normalt med blødning efter en fødsel, hvilket ikke gør samleje umuligt, men som måske ikke gør noget specielt godt for stemningen.

Hvis ovenstående ikke er i vejen for at have sex, er det kun et spørgsmål om, at I vurderer, om I er klar. Det er ikke unormalt, at kvindens krop er helet og så god som ny, men at hun mentalt ikke er klar til sex. En fødsel er en enorm oplevelse, som kan sidde i kroppen længe.

LÆS OGSÅ: Hvornår får man gravditetskvalme?

Selvom det som oftest er kvinden, som skal bruge tid til at komme sig mentalt, kan oplevelsen af fødslen også påvirke nogle mænd, som ligeledes skal have tid til at sunde sig, inden de er mentalt parate til at genstarte sexlivet.

Det er vigtigt, at I respekterer hinanden i denne periode, og giver hinanden tid til at genfinde lysten.

Lægen kan rådgive dig ved 8-ugers undersøgelsen

I forbindelse med din graviditet har du allerede været igennem et hav af graviditetsundersøgelser. Disse stopper ikke lige foreløbigt, selvom det mest kommer til at handle om baby fremadrettet.

En af de første undersøgelser, som venter den nybagte mor, er hos lægen omkring 8 uger efter fødslen. Ved denne undersøgelse kan lægen, hvis du ønsker det, hjælpe med at vurdere, om din krop er klar til at genoptage sexlivet. 

Hvornår kan man blive gravid efter fødsel?

Der er ikke noget bestemt tidspunkt, hvor en kvinde igen er frugtbar og har mulighed for at blive gravid.

Hvis kvinden har haft menstruation efter en fødsel, har hun også haft ægløsning, hvilket betyder, at kroppen er klar til at blive gravid igen.

Man kan ikke vide, hvornår kvinden igen får ægløsning, men gennemsnitligt vil det være omkring 4-5 måneder efter fødslen, at ægløsning og menstruation vender tilbage.

LÆS OGSÅ: Se, hvornår du har ægløsning med vores ægløsningsberegner

Selvom kvinden endnu ikke har haft menstruation efter fødslen, kan hun dog alligevel godt blive gravid. Ægløsningen sker nemlig inden menstruationen kommer, så det er ikke til at vide, om hun er frugtbar.

Det anbefales derfor, at I husker at beskytte jer, så I undgår en uønsket graviditet.

Kilder:

  • Læger Formidler
  • Babyinstituttet.dk