Hvornår må baby få vand?

Hvornår må baby drikke vand?

I denne artikel besvarer vi spørgsmålet om, hvornår en baby må begynde at drikke vand. Ligeledes besvarer vi en række spørgsmål relateret til dette hovedspørgsmål.

Det er ikke, fordi vand er skadeligt for et spædbarn – i hvert fald ikke hvis vandet bliver kogt inden servering, og det gives i små mængder. 

Dog anbefales det alligevel, at man så vidt muligt undgår at give sit barn vand i de første 4 måneder af dets liv, hvilket skyldes, at for meget vand vil kunne føre til en mæthedsfølelse, der vil kunne bevirke, at baby ikke får den næring, som han/hun har brug for. Ydermere vil alt, alt for meget vand kunne have fatale konsekvenser, men mere om det senere.

Derudover anbefales det at være varsom med vandet, fordi spædbørn sjældent har behov for særligt meget vand. Får dit barn modermælk, vil det formentlig hverken have lyst til eller behov for vand, da modermælk er yderst vandholdigt.  

Brug din sunde fornuft

Der er stærke holdninger til spørgsmålet om, hvornår man må give sin baby vand, og nogle steder på nettet vil du kunne læse nogle vilde ting, der vil kunne få det til at løbe koldt ned ad ryggen på dig. 

Eksempelvis hævder flere, at dit barn vil kunne dø, hvis du giver det for meget vand i en for tidlig alder.

LÆS OGSÅ: Hvornår må baby få honning?

Så voldsomme udmeldinger gør, at rigtig mange ikke tør give deres børn vand, og det forstår vi så udmærket godt. Vores børn er vores kæreste eje, og vi kan ikke bære tanken om, at der skulle ske dem noget. 

Faktisk er der også en vis sandhedsværdi i udmeldingen, da vandforgiftning er en decideret ting. 

Vandforgiftning er, når man drikker rigtig meget vand over kort tid, og ens natrium-niveau i blodet falder drastisk. Dette kan i værste fald føre til døden. Det er dog yderst sjældent, at det går så galt, og vandforgiftning er altså ikke kun forbeholdt børn, men kan også ramme voksne, hvis de drikker uhørt høje mængder vand. 

Så ja, vandforgiftning er en ting, men det rammer altså kun, hvis du ikke tænker dig om. På en varm sommerdag vil det ikke skade dit barn med en tår vand. Er dit barn under 4 måneder, bør du dog koge vandet inden.

Reklame

 

Hvorfor skal vandet koge?

Flere gange har vi skrevet, at det er vigtigt, at du koger vandet, inden du serverer det for dit barn. 

Vi har ikke understreget, at du også lige skal lade det køle ned igen, inden det serveres, da vi håber, at dette giver sig selv. 

Omvendt er den sidste idiot nok ikke født endnu… Nu fremgår informationen i hvert fald, og så håber vi, at det eneste, som den fik dig til at tænke var: “Ja, selvfølgelig!”

Årsagen til, at du skal koge vandet, sæt du vil give dit barn – som er under 4 måneder gammelt – det, er, at nyfødtes tarmflora endnu ikke er så udviklet, hvorfor deres maver er ganske sårbare. Der er derfor en risiko for, at dit barn får ondt i mavsen, hvis vandet ikke koges inden servering.

Kogende vand

Kildeliste

  • Jyllands-posten.dk
  • Sundhed.dk
  • Sundhedsplejersken.dk
Scroll til toppen