Hvor meget må man løfte som gravid?

Hvor meget må man løfte som gravid?

Løfter du for meget som gravid, kan du risikere smerter, blødning, tidlig fødsel og i værste fald spontan abort. Du gør derfor klogt i ikke at overanstrenge dig i løbet af din graviditet. Men hvor meget må man så løfte som gravid? Få svaret her i artiklen.

En graviditet behøver ikke forhindre dig i at fortsætte tilværelsen, som inden du blev gravid. Du kan stadig gå på arbejde, shoppe, besøge veninderne osv.

 LÆS OGSÅ: Hvornår må man dyrke sex efter fødslen?

Der er dog alligevel en række hensyn, som gravide er nødsaget til at tage til dem selv og fostret i maven. Der er blandt andet en række anbefalinger for kosten som gravid, men også generelle retningslinjer for, hvor meget en gravid kvinde må løfte. Sidstnævnte vil vi belyse i denne artikel.

Hvor meget må man løfte?

Man anbefaler gravide, at de er fysiske aktive i det omfang, det kan lade sig gøre. Den fysiske aktivitet bør dog som udgangspunkt ikke involvere tunge løft, da disse kan have en række negative indvirkninger på den gravide krop.

Hvor meget man må løfte som gravid afhænger af hvor langt henne i graviditeten, man er.

Så meget må gravide løfte fra 1. – 7. måned

Det anbefales, at gravide ikke løfter noget, som vejer mere end 12 kg. I løbet af et døgn må den samlede løftemængde ikke overstige 1000 kg.

Så meget må gravide løfte fra 7. måned

Når den gravide er i 7. måned af graviditeten, ændres anbefalingerne, så den gravide nu og i resten af graviditeten kun må løfte halvdelen af, hvad hun måtte tidligere.

Anbefalingerne er derfor, at den gravide ikke løfter over 6 kg. ad gangen, ligesom den samlede mængde hun løfter på et døgn ikke bør overstige 500 kg.

Hvad kan der ske, hvis man løfter for meget som gravid?

Man kan ikke med sikkerhed sige, at om der går noget galt og i så fald hvad, da nogle kvindekroppe kan tåle mere end andre.

Generelt øger man dog risikoen for ondt i ryggen og bækkenet, blødning, abort og for tidlig fødsel, hvis man løfter for meget.

LÆS OGSÅ: Hvornår køber man en amme-BH?

En undersøgelse har vist, at gravide som løfter mere end de anbefalede 1000 kg. om dagen, har dobbelt så stor risiko for spontan abort. Undersøgelsen viste også, at risikoen for spontant abort steg jo mere de gravide løftede.

Pas på dig selv og baby i maven og lad være med at løfte mere end højst nødvendigt!

Kilder:

  • Dansk Sygeplejeråd
  • Netsundhedsplejerske.dk