Hvornår må baby få vælling?

Hvornår må baby få vælling?

Hvornår må baby få vælling, hvad er vælling og hvorfor giver man det? Få svarene her i artiklen!

Tidligst vælling fra 6 måneder

Ifølge WHO’s anbefalinger skal babyer fuldammes indtil de er 6 måneder gamle. Det vil sige, at babys måltider udelukkende skal bestå af modermælk eller modermælkserstatning, indtil barnet er blevet 6 måneder. Det anbefales derfor ikke, at børn får vælling, før de er et halvt år.

Du vil i de fleste tilfælde kunne aflæse den anbefalede alder på pakken med vælling i supermarkedet, hvor der som oftest vil stå ‘fra 6 måneder’.

LÆS OGSÅ: Hvornår må baby få komælk?

Tidligere måtte man give baby vælling fra 4 måneder, men det anbefaler man ikke længere. Hvis du læser på nettet eller taler med andre mødre, vil du sikkert opdage, at der er delte meninger og mange holdninger til vælling. Uanset hvad andre måtte mene, er det i sidste ende din egen beslutning, så lad dig ikke presse af andres gode råd og forslag.

Hvad er vælling?

Vælling er en tynd grød, som enten købes som pulver, som skal blandes op, eller – hvis du har mod på det – noget du selv laver. Vælling vil ofte være lavet på majs- eller boghvedemel.

Vælling er stort set det samme som grød, men med det undtagelse, at vælling er fortyndet og derfor er væsentligt mere lind og tynd i konsistensen.

Hvorfor giver man vælling?

Der er stor sandsynlighed for, at det er din mor, bedstemor eller en anden lidt ældre person, som har anbefalet dig at give dit barn vælling. Man gav nemlig ofte børn vælling førhen, da man mente, at det mættede barnet bedre end modermælk. Tanken var derfor at en flaske med vælling inden sengetid, ville få barnet til at sove igennem og måske endda sove længere.

Hvorvidt det virker, kan vi ikke kloge os på – det må være op til dig selv at prøve af. Nogle mener, at et mæt barn sover bedre og længere.

Undersøgelser har dog vist at et stort måltid lige inden sengetid, kan have den stik modsatte effekt. Efter et stort måltid skal maven arbejde hårdere for at fordøje maden, hvilket kan give uro i maven på den lille. Forskning viser desuden også, at der kan være en sammenhæng mellem vælling og overvægt senere i livet.

LÆS OGSÅ: Hvornår må baby få æg

Kildeliste

  • Netsundhedsplejerske.dk
  • Videnskab.dk