Hvor lang tid skal man amme ad gangen?

Hvor lang tid skal man amme ad gangen?

Spekulerer du over, hvor længe man skal amme ad gangen, kan du blive klogere i denne artikel, hvor vi vil forsøge at give dig et svar. Vær dog forberedt på, at der ikke findes et endegyldigt et af slagsen.

Der er stor forskel på, hvor længe barnet skal ligge ved brystet, for at det bliver mæt. Hvor lang tid man skal amme afhænger blandt andet af mors bryster, mælkemængden, hvor god barnet er til at sutte og om amningen kører, som den skal.

Fordi der er så mange faktorer, som spiller ind, er der stor forskel på, hvor længe man skal amme ad gangen. Nogle børn spiser sig mætte på blot fem minutter, andre kan bruge mere end en halv time.

Særligt det sidste mælk i brystet mætter

I starten løber modermælken fra brystet hurtigt, så barnet får en del at spise på kort tid. Den første mælk er mere fedtfattig end den mælk, som kommer ud senere.

LÆS OGSÅ: Guide til etablering af amning

I takt med at baby bliver ammet og så småt tømmer ud i mælken i brystet, vil modermælken løbe langsommere. Mælken, som kommer ud hen imod slutningen er amningen, er også mere fed, hvorfor kalorie indholdet skyder væsentligt i vejret. Den sidste del af amningen vil derfor mætte ekstra meget. 

Hvordan ved jeg, om jeg har ammet længe nok?

Hvis blot barnet får lov til at sutte på brystet, så ofte det vil og så længe det har lyst, kan du som udgangspunkt være ret sikker på, at baby får den mad, som baby skal have.

De fleste babyer skal ammes omkring 8 gange i døgnet. Du kan læse mere om, hvor ofte man skal amme her.

Den letteste måde at vurdere, om baby får nok at spise, er ved at se på barnets adfærd. Virker barnet glad, tilfreds og nysgerrig, er det som regel et tegn på, at alt er godt. De fleste børn skal desuden nok sige til med skrig og skrål, hvis de er sultne, så der er sjældent grund til bekymring.

Du kan også altid følge dit barns vægtkurve. Følger dit barn sin kurve nogenlunde stabilt, kan du være temmelig sikker på, at baby får den nærring, som han har behov for.

Hvis dit barn spiser af sutteflaske, er det typisk nemmere at holde styr på, om baby får nok at spise, da man blot kan aflæse mælkemængden på flasken.

LÆS OGSÅ: Udregn hvor meget mælk baby skal have om dagen

Kilder:

  • Rigshospitalet.dk