Hvor ofte skal man amme?

Hvor ofte skal man amme?

Er du i tvivl om, hvor ofte du skal amme dit barn, kan du finde svar her i artiklen, hvor vi har kigget nærmere på de officielle anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen. 

Lad os starte med at slå fast, at der ikke er noget bestemt antal gange, som en baby skal ammes. Nogle børn kan have det helt fint med at blive ammet 6 gange på et døgn, imens andre kan have brug for at blive ammet helt op til 12 gange. 

Der er flere faktorer, som kan have betydning for, hvor ofte du skal amme baby. Barnets alder, størrelse og appetit spiller en rolle, ligesom mængden af mælk i brysterne kan øge eller mindske behøvet for yderligere måltider. 

LÆS OGSÅ: Hvordan skifter man fra amning til flaske?

Den generelle anbefaling fra Sundhedsstyrelsen er, at børn ammes minimum 8 gange i døgnet fra dag 2 efter fødslen. 

Hvor ofte skal man amme en nyfødt baby?

Ifølge undersøgelser bliver spædbørn ammet 4-5 gange i det første døgn efter fødslen. Herefter stiger antallet til omkring 8-9 amninger i døgnet.

Det præcise antal amninger kan variere, så du behøver ikke stå klar med kuglerammen. Det kan dog alligevel være fornuftigt at holde lidt styr på antallet af amninger, så du har en idé om, hvor meget mælk barnet får i døgnet – de fleste sundhedsplejerske vil nemlig spørge ind til netop dette, da det kan give en indikation af, om barnet får for meget eller for lidt mad. 

Reklame

 

Hvordan ved man, om baby bliver ammet nok?

Ligesom der hos voksne er forskel på appetitten, er det også forskelligt fra baby til baby, hvor meget mad de har behov for. 

Holder du dig til de anbefalede 8 amninger, er du godt på vej, men ellers handler det mest om at vurdere barnets velbefindende. Hvis barnet virker tilfreds og glad, gerne vil have øjenkontakt og er kontaktbart, kan du ofte være sikker på, at baby får nok at spise. 

LÆS OGSÅ: Hvordan vænner man baby af med amning om natten?

Du kan også altid holde øje med, om barnet følger sin vægtkurve. Du finder vægtkurver for børn her.

Hvis dit barn får modermælk eller modermælkserstatning fra sutteflaske, kan du relativt nemt udregne døgnmængden og mængden af mælk pr. flaske.

Vi har skabt en udregner til formålet her.

Baby skal typisk ammes oftere om aftenen

Hvor ofte man skal amme afhænger ofte af tidspunktet på døgnet. I dagtimerne vil der typisk være længere mellem amningerne, end der er om eftermiddagen og aftenen, hvor de fleste babyer vil have et større behov for modermælk. 

Ammefrekvensen er (heldigvis) ofte lavest om natten.

Kilder: