Hvornår begynder baby at smile?

Hvornår begynder baby at smile?

I artiklen her finder du svar på, hvornår baby begynder at smile. Ligeledes finder du svar på en række spørgsmål relateret til dette hovedspørgsmål. 

En baby kan begynde at smile allerede som nyfødt. I begyndelsen kommer smilene som regel, når baby drømmer eller er søvnig.

Et smil fra en nyfødt anses af forskere som refleksbevægelser, der udløses af noget, som foregår i barnets hjerne. De ser derfor ikke nyfødtes smil som et tegn på at have det godt og føle glæde, som smilet senere kommer til at afspejle.

Smilets yderligere udvikling

Efter 6 uger begynder et barn at smile mere bevidst. Et bevidst smil kaldes også for et socialt smil, hvilket skyldes, at dette smil i højere grad end tidligere bliver udløst af påvirkninger udefra. Det være sig særligt fars og mors ansigter, stemmer og deslige.

Når et barn er omkring 3 måneder gammelt, vil det smile med henblik på at få andre til at smile. Det betyder, at et smil ikke længere behøver at opstå ved, at en person tager kontakt til barnet. Det kan sagtens komme af sig selv drevet af et indre ønske fra barnet om at se en anden person smile.

LÆS OGSÅ: Tegn på at baby er forkølet

Når et barn er 4 måneder gammelt, er det i stand til at koordinere ansigtsmimik og lave forskellige ansigtsudtryk. Derfor kan man faktisk kommunikere ret så nuanceret med et 4 måneder gammelt barn, selvom barnet ikke er nærheden af at kunne tale endnu.

Evnen til at smile har barnet allerede i livmoderen

Evnen til at smile har barnet tillært sig allerede i moderens livmoder. Netop derfor vil nogle også opleve, at deres barn smiler meget kort tid efter, at det er født. 

Hvornår kommer latteren?

Da smilet og latteren som regel går hånd i hånd, som et nyforelsket kærestepar, slutter vi med et afsnit om, hvornår et barn som regel begynder at le.

Modsat smilet er det – at grine – ikke noget, som barnet har kunnet, fra det var nyfødt. Det er en tillært egenskab, og som regel vil den tillæres, når barnet er omkring 4 måneder gammelt.

Det er dog vigtigt at indskyde, at børn er forskellige, og at der ikke nødvendigvis er noget galt med dit barn, bare fordi det ikke griner efter 4 måneder.

Som regel vil den første latter udløses i forbindelse med, at man kilder barnet forsigtigt. Sidenhen vil latteren kunne udløses af mange forskellige ting og behøver ikke nødvendigvis længere involvere fysisk stimulation. Sjove ansigtsudtryk og spøjse lyde plejer eksempelvis at være glimrende katalysatorer for børnelatter.

Kildeliste

  • Alt.dk
  • Netsundhedsplejerske.dk