Hvornår kan baby sove i egen seng?

Hvornår kan baby sove i egen seng?

Ifølge sundhedsmyndighedernes anbefalinger skal baby sove i samme rum som sine forældre i de første 6 måneder af barnets liv. Det anbefales ikke, at man sover i samme seng, men blot på samme værelse. 

Så vidt muligt anbefales det, at baby altid sover i sin egen seng – også som helt spæd. Risikoen for vuggedød øges hos de babyer, som deler seng med mor og far. 

Baby og forældre sover bedre alene

De fleste børn elsker at sove i samme seng som mor og far, men det er ikke nødvendigvis den bedste løsning. Når mor, far og baby sover i samme seng, risikerer parterne at vække hinanden i løbet af natten.

Det er ikke sikkert, at du bemærker, at du bliver vækket, for du vågner måske ikke helt. Du vil dog med garanti bemærke før eller siden, at du er træt og uoplagt om morgenen, selvom du ellers har fået dine 8 timers søvn. Dette vil typisk skyldes, at barnet har forsaget små opvågninger og afbrydelser i din søvn i løbet af natten, som du ikke nødvendigvis har opdaget. 

LÆS OGSÅ: Stor guide om børnetestamente 

Det samme gør sig gældende for barnet selv, som også kan blive forstyrret i sin søvn, når du vender og drejer dig. Derudover kan det være ekstra varmt for den lille. 

Værst er det dog, at risikoen for vuggedød forøges hos de babyer som sover i samme seng som sine forældre.

Hvis I insisterer på at sove sammen

Der kan være flere grunde til, at man vælger at trodse anbefalingerne og derfor sover i samme seng som barnet. Baby kan være utryg og finder kun ro, hvis han/hun sover med mor og far. Eller måske mor/far er utryg ved, at baby sover selv.

Uanset hvad grunden måtte være, skal I blot være bevidste om, at det er bedst for både babys sikkerhed og jeres alles nattesøvn, hvis baby har sin egen seng. 

Hvis I vælger at samsove, anbefaler Sundhedsstyrelsen, at baby ikke ligger imellem mor og far, men i stedet på den ene side af en af forældrene. 

Husk at sørge for at barnet ikke kan trille og falde på gulvet i løbet af natten.

Sover i på denne måde, har baby stadig fornuftigt med plads omkring sig. Der er fin luftventilation, så baby ikke får det for varmt og risikoen for, at baby bliver klemt, er mindre på denne måde. 

I stedet for at baby sover i sengen med jer, kan I vælge en løsning, hvor baby ligger i sin egen babyseng, som dog er placeret klods op ad mors og fars seng. 

Ved denne løsning har baby sin egen seng, hvilket mindsker risikoen for vuggedød. Samtidig vil det både for baby og forældre, føles (næsten) som at have baby liggende i sengen. 

Vælger I denne løsning, kan I overveje at investere i en bedside crib, som er tiltænkt netop dette formål. 

Vil du vide mere?

Anbefalingerne fra Sundhedsstyrelsen er klare; baby skal sove i sin egen seng. Alligevel vælger en del forældre at samsove med deres baby. I sidste ende er det naturligvis forældrenes egen beslutning. 

LÆS OGSÅ: Hvornår må baby sove med pude?

Inden du beslutter dig for det ene eller det andet, bør du dog som minimum være bevidst om risikoen, ulemperne og fordelene ved samsovning, så du kan træffe et velfunderet valg. 

Vil du vide mere om at samsove, kan du læse vores artikel om fordele og ulemper ved samsovning her.

Reklame

 

Kildeliste

  • Sundhedsstyrelsen
  • Videnskab.dk
Scroll til toppen