Hvornår vokser maven mest, når man er gravid?

Hvornår vokser maven mest, når man er gravid?

Hvornår vokser ens mave egentlig mest, når man er gravid? Dette samt en række spørgsmål relaterede hertil finder du svar på i denne artikel. 

Opdateret april 2024

Vi mennesker er meget forskellige, og det kommer i den grad til udtryk i forbindelse med graviditeter. Du har måske allerede tænkt over, hvor meget gravides maver kan variere i størrelse? Det kan de nemlig, og bare fordi man er langt henne, behøver man ikke at se meget gravid ud.

Det kan nemlig sagtens hænde, at en person, der er i uge 12, ser væsentlig mere gravid ud end en person, der er i sidste trimester. Sådan er det bare.

Netop fordi vi mennesker udvikler os forskelligt, er det også svært at svare helt skråsikkert på, hvornår en gravids mave vokser allermest.

LÆS OGSÅ: Hvornår kan man mærke baby sparke?

Sædvanligvis vil en gravid kvinde dog opleve de største mavemæssige forandringer, når hun er halvvejs inde i sin graviditet. Herfra plejer det nemlig at gå ret stærkt. Da et graviditetsforløb sædvanligvis varer 40 uger, vil det sige, at maven – som regel – for alvor begynder at vokse efter de 20 uger.

Når det er sagt, så vil vi dog atter en gang gerne slå på tromme for budskabet om, at alle er forskellige, og at bare fordi din mave ikke nødvendigvis tiltager voldsomt i størrelse, når du er halvvejs i din graviditet, betyder det ikke nødvendigvis, at der er noget i vejen med dig eller dit barn. Ligeledes betyder det formentlig ej heller, at der er noget i vejen med dig eller dit barn, bare fordi du allerede er blevet kæmpestor i uge 12 eller tidligere.

Min mave er kæmpestor – er der noget i vejen?

Hvis du er en af de personer, der får en enormt stor mave i løbet af din graviditet, vil du sikkert få en eller flere af nedenstående bekymringer samt tanker:

  • Venter jeg mon tvillinger? Kan de have overset et barn ved scanningen?
  • Har jeg for meget fostervand?
  • Jeg føder garanteret om fem minutter – åh nej, altså, det er alt for tidligt!
  • Gad vide, om min terminsdato er forkert?

Det er ganske normalt at bekymre sig lidt ekstra, når man er gravid. Vær bevidst om det. Heldigvis er det meget sjældent, at ens bekymringer har hold i virkeligheden, og det gælder også for ovenstående eksempler.

LÆS OGSÅ: Hvornår vender baby sig?

Din mave er ganske enkelt bare så stor, som den nu engang er, fordi du fysiologisk er bygget til at få en stor mave, når du venter barn.

Rigtig mange tror, at en stor mave varsler, at man får en kæmpe baby, men sådan behøver det faktisk ikke at være. Store maver kan sagtens gemme på små babyer.

Min mave er virkelig ikke særligt stor – bør jeg være bekymret?

Typisk er der to lejre af gravide, der bliver ekstra bekymrede under deres graviditeter. Dels er der alle dem, der får en uforholdsvis stor mave under graviditeten, og så er der alle dem, hvis maver kun vokser ganske lidt, ja, hvor man faktisk nærmest ikke kan se, at de er gravide, før det er lige op over fødslen.

LÆS OGSÅ: Hvornår kan man se kønnet på baby?

Hvis du tilhører gruppen af folk, hvis maver vokser ganske, ganske lidt i løbet af graviditeten, kan du sikkert nikke genkendende til en eller flere bekymringer og tanker:

  • Gad vide, om mit barn får mad nok?
  • Jeg må vente en hobbit
  • Ej, altså… Man kan jo ikke engang se, at jeg er gravid – der må være noget galt!
  • Der er garanteret ikke meget fostervand tilbage
  • Jeg er sgu sikkert ikke så langt henne i min graviditet, som terminen foreskriver. Det er altså mærkeligt, det her!

Igen…

Vi forstår udmærket godt, hvorfor du får de bekymringer, du nu engang får, men atter engang må vi mane til besindighed og berolige dig med, at tingene – heldigvis da – stort set altid er, som de skal være. Også selvom du måtte føle det modsatte.

Kildeliste

  • Min-mave.dk.