Hvor længe har man efterveer efter en fødsel?

Hvor længe har man efterveer efter en fødsel?

Det er ikke unormalt at få veer, efter fødslen er overstået, men hvor længe står disse såkaldte efterveer typisk på? Dette kigger vi nærmere på i artiklen her. 

Typisk vil efterveer kunne opleves i 1-2 dage efter fødslen, så bare rolig. Det er næppe noget, der kommer til at hæmme dig lang tid. Ikke desto mindre er de dog irriterende, for de kan gøre hulens ondt. 

Er de overhovedet nødvendige, og hvorfor får man dem? Det kan du læse mere om i de kommende afsnit. 

Hvorfor får man efterveer?

Et efterve skyldes, at livmoderen trækker sig sammen efter fødslen. I løbet af graviditeten er livmoderen blevet meget stor – formentlig så stor, at den har nået helt op til brystbenet. 

Når barnet kommer til verdenen, kan livmoderen dog trygt vende tilbage til sin normale størrelse – som er på størrelse med en gråpære – og denne proces kan desværre gøre lidt ondt og give det, der kaldes efterveer.

Mening med galskaben 

Hvis du lige nu befinder dig i fasen, hvor du oplever efterveer, forstår vi godt, hvis du fordømmer din livmoders opførelse og undrende spørger: “Er det nu virkelig også nødvendigt, at den trækker sig sammen igen efter fødslen?”

Og ja, det giver faktisk rigtig god mening, at livmoderen opfører sig, som den gør. 

Når livmoderen trækker sig sammen, bidrager det nemlig til at undgå store blødninger.

I dag er lægevidenskaben heldigvis nået så langt, at man inden for denne kan behandle stort set enhver blødning medicinsk, men tidligere har livmoderens sammentrækningsproces decideret reddet menneskeliv.

Sådan mindskes blødningen

Når man har født, vil der være en blødning inde i kroppen det sted i livmoderen, hvor moderkagen har siddet. Her vil der være et slags sår, som vil være på størrelse med en frokosttallerken.

I og med livmoderen efter en fødsel hurtigt og effektivt trækker sig sammen, mindskes området, hvorfra blødningen udgår. Sammentrækningen fører derfor til, at blodkarrene komprimeres, hvilket mindsker blødningen. 

Åh nej, jeg bløder lang tid efter at have født – er der gået noget galt?

Nej, bare rolig. Det er helt normalt at bløde efter at have født, og faktisk kan du – efter at have født – forvente at bløde 6-8 uger fra dit underliv. 

Det er dog vigtigt, at blødningen gradvist aftager. Hvis det ikke er tilfældet, bør du søge læge.

Blødning efter en fødsel gælder for alle kvinder, der har født. 

Det vil sige, at uanset om du har født vaginalt eller ved kejsersnit, skal du forvente at bløde i en periode efterfølgende.

Bløder efter fødslen

Hvordan tøjler jeg de dumme efterveer?

Vær opmærksom på, at denne artikel indeholder affiliate-links

Selvom du nu ved, at der er en mening med efterveerne, gør de formentlig stadigvæk lige så frygteligt ondt som inden. Derfor formoder vi også, at du gerne vil have et par gode råd til at tøjle disse? 

Har vi ret i det?

Det tænkte vi nok.

Som du nok kan regne ud, kan du ikke få efterveerne til at forsvinde. Heldigvis kan du – med en række tiltag – dulme smerterne fra dem. 

En varmepude på maven plejer at være ganske effektiv i den forbindelse. Hvis du ikke allerede har en sådan, kan du købe en via linket nedenfor.

Derudover anbefales det naturligvis, at du holder dig i ro og får støtte og omsorg fra folk omkring dig. 

Hvis ikke varmepuden, hvilen samt støtten fra folk omkring dig, er tilstrækkeligt, er det heldigvis tilladt for dig at tage smertestillende. Læs dog altid indlægssedlen for den medicin, du påtænker at tage, da der her vil stå, hvis et medicinalprodukt frarådes gravide eller kvinder, der netop har født.

Hvis dine efterveer er så slemme, at du synes, det er svært at amme, er det meget, meget vigtigt, at du bider smerterne i dig. Det er nemlig ekstremt vigtigt, at dit lille vidunder får den næring, som han/hun har brug for efter fødslen.

Kildeliste

  • Min-barsel.dk.
Scroll til toppen