Hvor langt kan en baby se?

Hvor langt kan baby se?

I denne artikel får du svar på, hvor langt en baby kan se samt en række spørgsmål relateret hertil. 

Det er faktisk ikke så let at svare på, hvor langt en baby kan se, da det i høj grad afhænger af alderen. Synet er nemlig noget af det, der udvikles allermest i løbet af barnets første leveår.

En nyfødt babys syn er meget sløret og ufokuseret, mens en baby på et halvt år har et væsentligt bedre syn.

Det hævdes, at en nyfødt baby er i stand til at se omkring 30 centimeter frem, men det er et virkelig svært felt at forske i, da baby jo ikke har mulighed for at kommunikere.

Ovenstående skal du have i mente, når du betragter nedenstående tabel, hvor du får et overblik over, hvor langt baby kan se på de forskellige alderstrin.

LÆS OGSÅ: Hvorfor gylper baby?

Der er derfor ikke tale om endegyldige sandheder, men derimod yderst kvalificerede bud fra de mest pålidelige kilder, som vi har kunnet finde.

0-2 måneder 2-3 måneder 3-4 måneder 5-6 måneder
30-35 cm 45-55 cm 60-120 cm 160-200 cm

Hvornår er synet fuldt udviklet?

Som bemærket udvikler babys syn sig ekstremt meget og voldsomt hurtigt i løbet af første leveår. Faktisk er synet mere eller mindre fuldt udviklet, når baby er omkring et år.

Vi har faktisk skrevet en rigtig fin artikel om, hvordan barnets syn udvikles samt visualiseret dette. Hvis du er nysgerrig omkring dette, kan du blive ført til den omtalte artikel ved at klikke linket herunder.

Klik her, hvis du vil vide mere, om hvordan babys syn udvikler sig.

Hvordan ved man, at babys syn er godt nok?

Hvis du er som folk er flest, ønsker du det bedste for dit barn.

Derfor ønsker du også, at dit barns sanser fungerer, som de skal. Da en babys syn i forvejen ikke er for godt, kan det være vanskeligt at opdage, hvorvidt synet er, som det skal være.

Det kan dog lade sig gøre, hvis du er særligt opmærksom. Herunder gennemgår vi en række forskellige stadier, og hvordan synet samt babys adfærd typisk er i disse.

LÆS OGSÅ: Hvornår begynder baby at kravle?

Find det stadie, som dit barn p.t. befinder sig i, og undersøg, om kendetegnene passer på ham/hende. Hvis de gør, er alt sikkert i den skønneste orden.

Husk i øvrigt på, at børn udvikler sig forskelligt og i forskellige tempi, så selvom dit barn måske ikke passer helt på en eller flere af nedenstående beskrivelser, betyder det ikke, at der er noget i vejen.

Nyfødt

En nyfødts syn er – som sagt – ikke særligt godt. Det er meget sløret, og rækkevidden er ikke særligt stor. Når barnet ammes, burde det kunne se moderens ansigt.

2 måneder

Når barnet er 2 måneder, vil det kunne se lidt længere end som nyfødt og burde nu være i stand til at genkende ansigter. Derfor er det et godt tegn, hvis dit barn smiler, når det ser dit ansigt inden ganske kort afstand.

Et 2 måneder gammelt barns syn vil typisk være godt nok til, at barnet vil være i stand til at følge din mimik, så længe du er tæt på barnet.

Mange 2 måneder gamle børn er nogenlunde gode til at holde øjenkontakt.

4 måneder

På dette tidspunkt burde synets rækkevidde allerede være blevet væsentligt bedre, hvorfor barnet bør være blevet interesseret i andet end dit ansigt.

4 måneder gamle børn plejer at elske fagte-sange, da børn i den alder rigtigt kan følge med i det hele og se ens fagte-bevægelser.

Endnu et tegn på, at barnets syn er blevet væsentlig bedre efter 4 måneders tid, er, at et barn i den alder som regel begynder at gribe ud efter ting, som man rækker frem mod barnet.

6 måneder

Når dit barn er 6 måneder, vil det bevidst følge dine og andres bevægelser. Generelt er bevægelser et kodeord for denne fase, for barnet vil også lade sit blik intenst følge legetøj, der bevæger sig. 

Kildeliste

  • Kidshealth.org
  • Alt.dk
  • Thebump.com
  • Parents.com
  • Webmd.dk
  • Netsundhedsplejerske.dk