ammepude test

Hvor længe gør det ondt at amme?

Det er ikke unormalt, at det kan gøre lidt ondt at amme i starten. Med tiden bør smerten og ubehaget dog aftage. Men hvor længe skal man bide det i sig? Hvor længe gør det ondt at amme? Vi giver dig svaret her i artiklen!

Det er ikke unormalt, at amningen kan gøre ondt. Særligt i starten oplever mange nybagte mødre, at amningen kan være smertefuld eller ubehagelig.

Typisk skyldes smerten, at brystvorterne bliver ømme. De er nemlig endnu ikke vant til at blive suttet på i adskillige timer dagligt. I slemme tilfælde kan brystvorterne revne og begynde at bløde.

Hvor længe skal det gøre ondt?

Som regel går smerten over indenfor et par uger, men i nogle tilfælde kan amningen fortsætte med at være ubehagelig i længere tid.

LÆS OGSÅ: Hvornår stopper man med at amme om natten?

Det er ikke meningen, at det skal gøre ondt at amme, så det er vigtigt, at du ikke bare bider smerten i dig og håber på bedring – at læse denne guide er et godt skridt på vejen mod en smertefri amning.

Sådan undgår du ømme bryster ved amning

De officielle anbefalinger for amning lyder, at baby i gennemsnit skal ammes omkring 8 gange i døgnet i minimum 6 måneder. Det bliver derfor til rigtigt, rigtigt mange amninger og derfor er det naturligvis ikke holdbart, hvis hvert af barnets måltider er smertefulde for mor.

Heldigvis er der en række ting, som du kan prøve af, som i mange tilfælde kan hjælpe amningen bedre på vej, så måltiderne kan blive en hyggestund i stedet for noget, som bare skal overstås.

Sørg for at barnet får rigtigt fat

En smertefuld amning skyldes næsten altid, at baby ikke får ordentligt fat i brystvorten.

Sørg for at baby har en stor del af det nederste areola (den mørke hud omkring brystvorten) i munden, når du ammer. Brystvorten skal gerne befinde sig i babys gane, så den kan holdes fast af barnets tunge.

LÆS OGSÅ: Hvad skal man spise, når man ammer?

Det kan være svært at vurdere, om baby har den rette sutteteknik, så hvis du er i tvivl, kan du med fordel bede sundhedsplejersken om at tage et kig, når du ammer. Hun har set massevis af amninger – både gode og dårlige – og kan derfor hurtigt vurdere, om teknikken er korrekt. 

Brystcreme til lindring af ømme brystvorter

Har du problemer med ømme brystvorter, kan du smørre dem med en brystvortecreme.

Lanolin er en særlig creme, som er skabt specifikt til ømme og revnede brystvorter. Cremen smøres på brystvorterne efter amningen og er naturligvis fuldstændigt fri for allergifremkaldende stoffer og skadelig kemi.

Fordi cremen er så mild og uskadelig, behøver du ikke tørre cremen af inden amningen.

Lanolin cremen kan købes her

 

Prøv med en anden ammestilling

Der findes mange måder at amme baby på udover den sædvanlige ammestilling, som du sikkert forestiller dig lige nu. Ved at eksperimentere med ammestillinger, kan du måske finde en, hvor det ikke gør ondt, når baby sutter.

Det kan også være en fordel at skifte lidt mellem ammestillinger i løbet af dagen, så det er forskellige områder af brystet, som bliver belastet, og de ømme områder af brystet kan få sig et lille hvil og restituere.

Hold brystvorterne rene og tørre

Fugtige brystvorter giver gode vilkår for bakterier og infektioner, så du bør sørge for forsigtigt at duppe brystvorterne rene og tørre med en klud af blød bomuld efter hver amning.

Brug også gerne ammeindlæg imellem amningerne, så eventuelle mælkelækager kan suges op af indlægget.

Du vælger selv, om du vil bruge engangs-ammeindlæg, eller om vaskbare ammeindlæg er mere dig. Det vigtigste er, at brystvorterne holdes rene og tørre.

Køb ammeindlæg her

 

Snak med en professionel

I første omgang kan du forsøge at følge vores råd og anvisninger, så amningen forhåbentligt ikke længere gør ondt. Lykkes det ikke at fjerne ubehaget ved amningen, anbefaler vi, at du taler med en professionel. Tag en snak med din sundhedsplejerske eller book en tid hos en ammespecialist.