ammepude test

Hvad skal man spise, når man ammer?

Kosten er altid vigtig for sundheden, men særligt når du ammer, er der god grund til at reflektere lidt over, hvad du indtager. I denne artikel kan du blive klogere på, hvad du skal spise, og hvad du bør undgå.

Når du ammer har du først og fremmest brug for mere nærring end normalt. Nu er det nemlig ikke kun for din egen skyld, at du spiser, men også for din lille guldklump.

Alt hvad du spiser, kommer dit barn også til at spise. Nærringstoffer fra maden ender nemlig i modermælken, som baby drikker, hvorfor du bør tænke lidt ekstra over, hvad du spiser, når du er gravid. Det gælder både hvad du indtager, og hvad du ikke indtager.

Du skal spise varieret

Uanset om du ammer eller ej, skal du spise varieret – denne anbefaling gælder nemlig for alle børn og voksne. Det er dog ekstra vigtigt, at du husker at komme hele madpyramiden rundt, når du ammer, så baby får de nærringsstoffer, som baby har brug for.

Dette bør du spise, når du ammer

Hvis blot du spiser varieret, kan du som udgangspunkt spise helt normalt, da en traditionel dansk kost vil indeholde alt det nødvendige, som både mor og baby har brug for.

Følgende nærringsstoffer er især vigtige at indtage, når man ammer:

Jern

Jern er en vigtig del af de røde blodceller i kroppen. Det er de røde blodceller, som transporter ilt rundt i din krop, så det er selvsagt vigtigt, at disse fungerer optimalt.

Jern bliver desuden brugt i forskellige enzymer i kroppen.

LÆS OGSÅ: Hvordan skifter man fra amning til flaske?

Spiser du for lidt jern, kan du blandt andet opleve træthed og muskelsvaghed, hovedpine og hjertebanken.

For at få nok jern, kan du spise kød, fisk, spinat, æggeblommer, linser og mandler.

Folat/folinsyre

Folinsyre er blandt andet nødvendigt for produktionen af røde blodlegemer. For lidt folinsyre i kroppen kan resultere i for lidt røde blodlegemer, da kroppen har svært ved at producere nye. I værste fald kan det resultere i blodmangel.

LÆS OGSÅ: Hvor lang tid skal man amme ad gangen?

Folinsyre findes i stort set alle fødevarer, men er især at finde i grøntsager, bælgfrugter og lever. Indtag også gerne fuldkornsbrød, mælk, ost og frugt, som også indeholder folat.

D-vitamin

D-vitamin giver stærke og sunde knogler, og er derfor godt for både mor og barn.

Vitaminet dannes automatisk i kroppen, når huden påvirkes af sollys. Det kan derfor være en god idé at sørge for at komme ud i solen, når det er muligt.

D-vitamin findes dog også i mad som eksempelvis fisk og æg.

Det er ikke alle mennesker, som danner nok D-vitamin, hvorfor et kosttilskud kan være nødvendigt. Har du mørk hud, opholder du dig meget indenfor eller er din hud dækket, så den ikke får sol, er der en risiko for, at kroppen ikke får produceret nok D-vitamin.

D-vitamin kan købes her

Hvad må man ikke spise, når man ammer?

Du behøver heldigvis ikke lægge din kost om, fordi du ammer. Som udgangspunkt kan du fortsætte med at spise som hidtil, for der er ikke nogle fødevarer, som du ikke må indtage.

LÆS OGSÅ: Hvordan vænner man baby af med amning om natten?

Der er dog en række fødevarer, hvor du bør være opmærksom på mængden, som du indtager.

Skær ned på indtagelsen af store fisk

Ammende kvinder og gravide bør holde lidt igen med indtagelsen af “store fisk”; Tun, rokke, helleflynder, oliefisk, sværdfisk, sildehaj, gedde, aborre og sandart, da disse indeholder store mængder kviksølv.

Baby kan være allergisk

Små babyer kan sagtens være allergiske overfor visse fødevarer, så hvis barnet får bøvl med maven eller den lille krop på andre måder reagerer, kan det måske være en allergisk reaktion. Mor kan eventuelt forsøge at fjerne elementer fra kosten for at se, om det har en indvirkning på barnets helbred.

Begræns indtaget af kaffe, te og cola

Der er koffein i kaffe, te og cola, hvilket man som udgangspunkt bør undgå at indtage for store mængder af. Heldigvis findes der koffeinfrie udgaver af både kaffe og te, så du ikke behøver helt at undvære en varm kop, hvis du skal hygge dig.

Indtag kun ganske lidt alkohol

Hvis du indtager alkohol, vil det blive udskilt i mælken, som baby drikker. Alkohol er usundt, og selvom det er okay i små mængder, bør man tænke sig ekstra godt om, når man ammer. Udover at være usundt for barnet, kan alkohol gøre barnet mere uroligt og sværere at håndtere.