Problemer med amning? Det kan være barnets tunge

Problemer med amning? Det kan være barnets tunge

Problemer med amning, også kaldet for ammebesvær, er ikke atypisk. Ammebesvær er i høj grad frustrerende for det lille barn, som har svært ved at få noget og spise og derfor bliver irritabel og besværlig – det kender du måske fra dig selv, når du ikke får noget at spise.

Ligeledes kan det gå udover mors humør, fordi hun måske ikke føler sig god nok og fordi hun skal håndtere førnævnte uregerlige baby. Derudover kan længere tids amning, fordi det ikke går som det skal, resultere i ømme og sprækkede brystvorter, som gør afsindigt ondt, når den lille sutter på dem.

Baby vil i øvrigt snart blive sulten igen, fordi det aldrig når at blive helt mæt og så begynder det hele forfra. De fleste kvinder som har været i en lignende situation, vil kunne skriver under på, at det er alt andet end fedt.  

Problemet kan være et kort tungebånd

Hvis amningen ikke kører som den skal, behøver det ifølge forskere, ikke nødvendigvis være din skyld, for det kan i stedet være din lille guldklumps tungebånd som er for kort. Er tungebåndet for kort, kan det være svært for barnet at suge ordentligt på brystvorten.  

”Mange kvinder har ammeproblemer, fordi deres børn er født med for korte tungebånd. Når tungebåndet er for kort, for uelastisk eller forkert fastgjort, kan det medføre, at barnet kommer til at klemme brystvortens spids eller at presse sammen med tungen, når det skal suge.” siger Dr. Donna Geddes fra University of Western Australia.

Når amningen ikke fungerer, er der stor risiko for, at barnet ikke får nok at spise og derfor ikke tager nok på, fordi den værdifulde næring bliver i mors bryst.  

Problemet kan løses med kirurgi

Hvis amningen skal fungere, skal der blandt andet være et hulrum bagerst i barnets mund, når der bliver suget på brystet. Hvis tungebåndet er for kort eller ikke er fleksibelt nok, vil tungen fylde i dette hulrum, som derfor bliver mindre.

Et mindre hulrum gør, at det vakuum der skal til for at suge mælken ud af brystet, ligeledes bliver mindre. Mindre vakuum giver mindre mælk. Får barnet ikke nok mælk og dermed næring, kan resultatet i værste fald være, at barnet ikke vokser som det skal.

Behandlingen er et mindre kirurgisk, hvor lægen klipper en lille fold, som er den der forhindrer tungen i at bevæge sig som den skal.

Tungerne på nyfødte skal tjekkes

Sundhedspersonalet ved ofte ikke nok om problemet og deres løsninger på ammebesvær ender derfor med at være nytteløse, fordi hverken ihærdighed eller teknik kan få amningen til at køre.

En læsning kunne være, at man fremadrettet sørgede for at tjekke tungebånd hos alle nyfødte babyer, så man straks kunne identificere problemet og igangsætte en eventuel behandling.

Vil du være forrest i feltet og en del af forskningen indenfor lignende områder, er der ingen vej udenom skolen. Skal du bruge hjælp hertil, kan du få hjælp og inspiration til opgaver i gymnasiet hos Inspo.dk.