Hvorfor hikker baby?

Hvorfor hikker baby?

Hikke er kramper i mellemgulvet, som ofte opstår, fordi baby spiser for hurtigt. Er hikke et problem for barnet, kan du sætte tempoet ned ved at indføre små pauser undervejs, når baby spiser. Hikke er hverken farligt eller skadeligt, men det kan være irriterende for baby, som måske bliver utilfreds.

Hvad er hikke?

Selvom hikke kan være vildt irriterende, når det står på, har hikke faktisk en gavnlig funktion. Kroppen begynder nemlig automatisk at hikke, hvis der sidder mad på tværs i spiserøret. Når du hikker, hjælper det maden i spiserøret med at komme fri, så det kan lande i mavesækken.

LÆS OGSÅ: Sådan putter du baby

Små følelegemer i spiserøret og mavesækken registrerer, hvis der sidder noget på tværs, hvorefter hikke refleksen sættes i gang. Ved et hik tager man en hurtig indånding, hvilket skaber et negativt tryk under maden, som sidder fast, hvilket skubber det løs.

Når man bliver ramt af hikke, er det dog ikke nødvendigvis fordi, man har noget siddende i spiserøret. Førnævnte receptorer i spiserøret og mavesækken kan også irriteres på anden vis. Krydret mad, brus fra sodavand eller danskvand og alkohol kan fremprovokere hikkeanfald.

Derfor hikker baby

Små babyer får ikke fast føde, så som udgangspunkt burde maden ikke kunne sidde fast i spiserøret – men hvorfor får nogle babyer så alligevel hyppigt hikke?

Når en baby hikker, er det typisk fordi modermælken, som har passeret spiserør og er landet i mavesækken, har irriteret de små følelegemer, som derfor reagerer ved at give barnet hikke.

Hvordan får man babys hikke til at stoppe?

Hikke er en helt naturlig reaktion for kroppen, hvorfor du som udgangspunkt blot skal lade tingene gå sin gang. Står hikken på i mere end 10-15 minutter, kan du dog overveje at hjælpe baby, som med stor sandsynlighed er ved at være godt frustreret.

Det bedste du kan gøre for at forsøge at hjælpe, er at give barnet lidt at drikke. Tilbyd lidt vand eller mælk fra sutteflaske eller læg barnet til brystet, så det kan få lidt at spise. Derudover er der desværre ikke meget andet at gøre end at vente.

Er hikke ubehageligt for baby?

Man kan spørge baby, om det er ubehageligt at have hikke, men man får med sikkerhed ikke noget svar. Vi kan derfor kun forsøge at gætte os til, hvad baby synes om et anfald af hikke.

Langt de fleste voksne er enige om, at hikke er irriterende og måske endda en smule ubehageligt. Det virker derfor logisk at konkludere det samme for baby. Kigger man på barnet under et anfald af hikke, får man dog lidt et andet billede, da de fleste babyer virker til at være ret upåvirkede.

LÆS OGSÅ: Hvornår skifter baby øjenfarve?

Der er derfor ikke noget svar at hente – desværre – men vi ved dog med sikkerhed, at baby ikke tager skade af at hikke. Der er derfor ingen grund til bekymring, hvis din lille solstråle begynder at hikke.

Baby kan hikke inde i livmoderen

Selv inden baby er født, skal den lille stakkel døje med hikkeanfald. Inde i livmoderen er der fyldt med fostervand, som barnet drikker i ny og næ. Når det sker, kan det irritere receptorerne i spiserør og mavesæk, hvilket kan give hikke.

Kildeliste

  • Videnskab.dk
  • Sundhedsguiden.dk
  • Babyinstituttet.dk