Folk med børn er gladere end dem uden – så længe de ikke bor hjemme

Folk med børn er gladere end dem uden - så længe de ikke bor hjemme

Forældre er gladere end ikke-forældre – det viser et nyt studie fra Tyskland. Det er dog ikke uvæsentligt hvornår du spørger forældrene, for deres lykke er nemlig langt fra konstant og afhænger i høj grad af, om børnene er fløjet fra reden, eller om de stadig huserer derhjemme.

Selvom det kan være svært at se, når man er nødt til at stå op for 7. gang på en nat, når man har babyafføring op om ørene, eller skal skændes over en rugbrødsmad med leverpostej, så gør børn deres forældre lykkelige. Det er nu dokumenteret i et tysk studie fra Heidelberg University.

Der er dog den lille, men ret væsentlige detalje, at det først er når børnene er flyttet hjemmefra, at forældrene for alvor bliver lykkelige. Indtil da er det ikke-forældrene som har trukket det længste strå og giver størst udsving på glædes barometret.

Tidligere studier har ellers vist, at personer med børn havde tendens til at være mindre lykkelige end dem der levede et liv uden. Forklaringen på den manglende lykke skulle blandt andet findes i, at forældre har mindre fritid, får mindre søvn og har færre penge.

Den tyske professor, Christoph Becker, undrede sig over, om det mon ville have betydning for lykken, når børnene flytte hjemmefra, og mor og far igen havde tid til at pleje egne interesser; Netflix, venner, 7 kabale eller noget fjerede.

For at finde svaret dedikerede Becker og en række kollegaer en del tid til at analysere data fra en europæisk spørgeskemaundersøgelse, hvor mere end 55.000 mennesker på 50 og derover, var blevet spurgt ind til deres lykke i tilværelsen.

Resultatet viste, at de personer i undersøgelsen som havde børn, var lykkeligere og havde færre syptomer på depression, sammenlignet med de personer som ikke havde børn – det var dog vel at mærke, hvis børnene var flyttet hjemmefra.

Ifølge Becker kan forklaringen være, at børn der er flyttet hjemmefra giver deres forældre en følelse af social berigelse, dog uden den byrde det er at tage sig af børnene i det daglige. Når børnene er flyttet hjemmefra har du fortsat en eller flere personer at tale med, fortælle dine bedste jokes, hygge med og opleve ting med – nøjagtigt ligesom før. Forskellen er dog, at du ikke længere skal bekymre dig om at klæde dem på, give dem mad, at de får lavet lektier og hvad der ellers findes af daglige gøremål som omsorgsperson og forælder.