Baby der ligger i en vugge

Babys sovestillinger

Læs vores guide om baby sovestillinger, således at du er lidt bedre klædt på.

Det er ikke ligegyldigt, hvordan baby sover. Ligger din lille guldklump forkert, kan det give skævt kranie, fladt baghoved eller i værste fald resultere i vuggedød.

Det betyder ikke, at du skal være fuldstændigt fanatisk omkring dit barns sovestilling, men det er godt at have kendskab til og være opmærksom på hvordan barnet sover og bør sove. I denne artikel klæder vi dig tilstrækkeligt på, så du kan få helt styr på de bedste sovestillinger til baby. Vi oplyser ligeledes om, hvilke du bør undgå.

Anbefalet bog til livet med en nyfødt
  • Testvinder
    1
    40 uger efter: En kærlig håndsrækning til nybagte mødre (Indbundet, 2017) - Babys sovestillinger - Babyhelp.dk
    40 uger efter - en kærlig håndsrækning til forældre

    Set til 159 kr. På lager

    Køb hos 40 uger efter: En kærlig håndsrækning til nybagte mødre (Indbundet, 2017) hos Gucca
    159 kr.
I samarbejde med PriceRunner. Oplysninger er vejledende.

Baby skal sove på ryggen

Den bedste sovestilling for baby er på ryggen. I denne stilling er risikoen for vuggedød minimal. Ifølge Sundhedsstyrelsen er risikoen for vuggedød op til 10 gange større, hvis barnet sover på maven, sammenlignet med hvis barnet sover på ryggen.

Ulempen ved denne sovestilling er dog, at baby risikerer at få et skævt kranie eller et fladt baghoved. Barnets kranie er endnu ikke fast og solidt og kan derfor risikere at blive formet, hvis barnet ligger med hovedet på den samme måde for længe ad gangen.

LÆS OGSÅ: Guide til babys søvn

Hovedets placering er vigtig – undgå fladt baghoved og skævt kranie

For at undgå et skævt kranie eller et fladt baghoved anbefales det, at du efter bedste evne sørger for, at barnet ikke altid sover med hovedet i den samme stilling. Hvis barnet altid sover med hovedet vendt til den samme side, vil den del af kraniet, som har kontakt med madrassen, risikere at blive formet skævt.

Nogle babyer veksler selv mellem at vende hovedet til enten højre eller venstre side, når de sover. Andre skal have lidt hjælp af mor og far. Du kan selv sørge for at dreje babys hoved forsigtigt i krybben, når baby sover.

Et lille trick er at placere en bamse eller et stykke legetøj i den side af sengen, som barnets hoved vender til. På den måde kan du holde styr på, hvilken vej barnets hoved senest har vendt og dermed vælge den anden vej næste gang.

Sover baby altid med næsen pegende lige frem i luften, kan baghovedet risikere at blive fladt. Også i denne sovestilling bør du derfor hjælpe barnet til at veksle lidt mellem at sove med hovedet til den ene og den anden side.

Baby må ikke sove på maven eller på siden

Når det kommer til helt små babyer, som endnu ikke selv kan vende sig, er anbefalingen fra Sundhedsstyrelsen klar; baby må IKKE sove på maven eller på siden.

Når baby sover på maven eller på siden forøges risikoen for vuggedød markant, hvorfor denne sovestilling i de fleste tilfælde bør undgås. Baby må gerne sove på maven eller på siden, hvis du selv er til stede og holder øje med barnet. Ligeledes kan enkelte børn have medfødte sygdomme, som gør, at de skal sove på maven.

LÆS OGSÅ: Hvor ofte skal baby i bad?

Siden 1991 har Sundhedsstyrelsen anbefalet følgende:

  • Spædbørn skal sove på ryggen
  • Mor skal undgå at ryge under graviditeten, ligesom barnet ikke skal udsættes for passiv rygning
  • Forældre skal sørge for, at barnet ikke får det for varmt, når det sover

Som grafen nedenfor indikerer, har disse 3 anbefalinger resulteret i markant færre tilfælde af vuggedød. Allerede 2 år efter anbefalingerne trådte i kraft, er antallet af tilfælde af vuggedød mere end halveret.

Hvornår må baby sove på ryggen eller maven?

Først når baby ved egen hjælp kan vende sig fra ryg til mave og omvendt, kan han/hun få lov til at sove på maven eller på siden. Når barnet ikke selv kan vende sig, kan det risikere at blive kvalt i madrassen, dynen eller lagenet eller blive overophedet.

Spædbørn må kun sove på maven, hvis de bliver overvåget af voksne, som kan reagere, hvis barnet får problemer.

Kildeliste

  • Sundhedsstyrelsen
  • Babyinstituttet
  • Netsundhedsplejerske.dk